Ομαδική Έκθεση "I'll open the door straight, dead straight into the fire"

Ομαδική Έκθεση "I'll open the door straight, dead straight into the fire"

Η έκθεση «Θα ανοίξω την πόρτα ίσα ολόισα στη φωτιά» σε επιμέλεια της Κροατικής κολεκτίβας What, How and For Whom / WHW (καλλιτεχνικές διευθύντριες Kunsthalle Wien) έχει ως σημείο εκκίνησης τις αλληλένδετες Ιστορίες των γυναικών ανταρτισσών του γιουγκοσλαβικού και ελληνικού αντιφασιστικού αγώνα καθώς και του μεταπολεμικού κλίματος του Ψυχρού Πολέμου.

Η έκθεση προσπαθεί να συσχετίσει τις ιστορίες αυτές με τους διάφορους απελευθερωτικούς και αντι-αποικιακούς αγώνες αλλά και την σύγχρονη φεμινιστική γραμμή για μια ολική εναλλακτική κοινωνία. Το γενναίο και ασυμβίβαστο απόσπασμα στον τίτλο προέρχεται από το ποίημα «25 Μαΐου» (1978) από την ποιήτρια και ηθοποιό Κατερίνα Γώγου (1940-1993).

Στην έκθεση παρουσιάζονται στιγμιότυπα και περιπτώσεις έρευνας και καταγραφής με ποικίλα καλλιτεχνικά έργα που εξετάζουν τη συμβολή των γυναικών στην οικοδόμηση ενός ισοδύναμου και δίκαιου παγκόσμιου συστήματος, που συχνά χάνεται στις κυρίαρχες ηρωικές αφηγήσεις των αντιφασιστικών αγώνων και της αριστερής ρητορικής. Η έκθεση ρωτά ποιες είναι οι σημερινές γυναίκες μαχήτριες και προσπαθεί να ενώσει τις διάφορες φωνές και προσεγγίσεις που αντιτίθενται στις σημερινές συνθήκες επιβολής της πατριαρχίας, του νεο-συντηριτισμού και της καταστροφικής αναπαραγωγής του καπιταλιστικού αναπτυξιακού μοντέλου.


Με τους καλλιτέχνες: Γιώτα Ιωαννίδου, Θοδωρής Προδρομίδης, Ντόρα Οικονόμου, Marwa Arsanios, Lela Čermak, Vlatka Horvat, Sanja Iveković, Adela Jušić, Gülsün Karamustafa, Rajkamal Kahlon, Marta Popivoda & Ana Vujanović, Mujeres Públicas, Želimir Žilnik.

Με ξενάγηση από τις επιμελήτριες και τους εικαστικούς.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.