Εικονική περιήγηση στην έκθεση "Διαχρονίες" | Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Εικονική περιήγηση στην έκθεση "Διαχρονίες" | Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, σε μια δύσκολη περίοδο που το κοινό δεν μπορεί να επισκεφθεί μουσειακούς χώρους, παρέχει δωρεάν εικονική περιήγηση στην έκθεση «ΔΙΑΧΡΟΝΙΕΣ», διατηρώντας την επαφή του κόσμου με τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς. Η έκθεση – συνεργασία με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, περιλαμβάνει αρχαιότητες από τη συλλογή του μουσείου, καθώς και σύγχρονες δημιουργίες εμπνευσμένες από τα εκθέματα.

Η έκθεση «Διαχρονίες» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2018 στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας αφορά σε έναν οργανικό διάλογο μεταξύ πρωτότυπων εκθεμάτων διαφορετικών χρονικών περιόδων από τις συλλογές του Μουσείου με έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών.

Η μεταφορά της στον «Ελληνικό Κόσμο» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα, αποτελεί για όλους τους συντελεστές της εξαιρετική χαρά και τιμή. Υλοποιείται ως συνέργεια του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ενώ πλαισιώνεται από ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια με τους συμμετέχοντες εικαστικούς και επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ΔΙΑΧΡΟΝΙΕΣ».

Ακολουθώντας την αντίστοιχη χρονολογική διαδρομή που καλύπτουν τα εκθέματα του Μουσείου -σημαντικά προϊστορικά ευρήματα όπως ομοιώματα οίκων, εργαλεία και ειδώλια, όπλα της εποχής του σιδήρου, αρχαϊκά αντικείμενα, κλασικά και ρωμαϊκά γλυπτά και επιτύμβιες στήλες, κοσμήματα, γυάλινα αντικείμενα και σκεύη, νομίσματα και χρυσά στεφάνια, ψηφιδωτά ρωμαϊκά δάπεδα με έμφαση στη Λατρεία και την απεικόνιση του Διονύσου, πρωτοβυζαντινά ανάγλυφα, κεραμικά πιάτα, βυζαντινές εικόνες και τοιχογραφίες, εβραϊκές ταφικές στήλες, σπαράγματα τοιχογραφιών από τα μοναδικά σπίτια στα του Σβαρτς στα Αμπελάκια καθώς και ισλαμικά αντικείμενα-, 52 διακεκριμένοι Έλληνες εικαστικοί, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Μουσείου και την επιμελήτρια της έκθεσης, επέλεξαν παλαιότερα σχετικά έργα τους ή δημιούργησαν σημαντικά νέα, σε συνομιλία με τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου, με πρόθεση τον οργανικό διάλογο με αυτά, καθώς και την πιστοποίηση της έννοιας της Διαχρονίας που διατρέχει την ελληνική τέχνη τόσο θεματικά και τεχνικά, όσο και αισθητικά ή συμβολικά.

Πρόθεση της επιστημονικής ομάδας και της επιμελήτριας, αποτελεί η πολυσχιδής συνομιλία εμβληματικών εκθεμάτων του Μουσείου αλλά και μη εκτεθειμένων στη μόνιμη έκθεση αρχαίων αντικειμένων που παρουσιάζονται για πρώτη φορά με αφορμή την έκθεση, με σύγχρονα εικαστικά έργα που αφηγούνται με τρόπους παράλληλους και εξίσου συναρπαστικούς την ανθρώπινη περιπέτεια στο χώρο και το χρόνο. Τα έργα των συμμετεχόντων εικαστικών, αυτοφερόμενα έργα - γλυπτά, κοσμήματα και εργαλεία, σκεύη, εγκαταστάσεις και κατασκευές καθώς και ζωγραφική, συντάσσουν μια συνομιλία πολυσχιδή, μια συνομιλία οργανική, αισθητική και εννοιολογική με τα πρωτότυπα εκθέματα από τις Συλλογές του Μουσείου.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Όλγα Αλεξοπούλου, Στέλιος Αλεξάκης, Κώστας Ανανίδας, Ρούλα Αντωνοπούλου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Άννυ Αρχιμανδρίτου, Άννα Αχιλλέως, Βαγγέλης Βλαχοδήμος, Μίκα Βογιατζή, Έλενα Βότση, Μάριος Βουτσινάς, Μάρκος Γεωργιλάκης, Κατερίνα Γιάννακα, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Ειρήνη Γκόνου, Άκης Γκούμας, Γεωργία Γκρεμούτη, Δικαία Δεσποτάκη, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Σταυρούλα Καζιάλε, Βάσω Καλουδιώτη, Μάρκος Καμπάνης, Αντώνης Καρακωνσταντάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Μάρω Κορνηλάκη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Έλενα Κυρκιλή, Αγγελος Κωνσταντακάτος, Μαρία Κώτσου, Αλέκος Λεβίδης, Αφροδίτη Λίτη, Ηρώ Μανδηλαρά, Χριστίνα Μαντζαβίνου, Παναγιώτης Μαρίνης, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Κυριακή Μαυρογεώργη, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Παναγιώτης Μπρέντας, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μίλτος Παπαστεργίου, Παναγιώτης Πασάντας, Βαγγέλης Πολύζος, Εφη Σδούκου, Δήμητρα Σίλιαλη, Ανθή Σουλτάνη, Ελένη Σουμή, Σοφία Τερζίδου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος και Γιώργος Χουλιαράς, καταθέτοντας κυριολεκτικά τον ανθό της παρατήρηση, της δημιουργικής σκέψης και της εφαρμοσμένης δυναμικής τους.

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Εγκαίνια: Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, 19:30

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.