Ομαδική έκθεση "A Scattering of Salts"

Ομαδική έκθεση "A Scattering of Salts"

Έκθεση "A Scattering of Salts" σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου, στο Derre-The American College of Greece.

Η έκθεση "A Scattering of Salts" που εγκαινιάζεται στις 26 Μαΐου 2023 στο Deree-The American College of Greece παρουσιάζει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, video, performance και χορού, φέρνοντας σε διάλογο τη συλλογή του Κολλεγίου με σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μια φωτογραφία από τη συλλογή γίνεται η αφετηρία της εκθεσιακής αφήγησης: ο καταξιωμένος Αμερικανός ποιητής James Merrill κοιτάζει το προσωπείο του ποιητή Kimon Friar. Πολλαπλές αναφορές αναδύονται από το πετρωμένο βλέμμα .Επιθυμητικές προβολές, η μορφή της μέδουσας, η μνεία και η συγκριτική σχέση, ιζηματοποιήσεις, η σχέση ζωής και θανάτου.

Η τελευταία ομώνυμη ποιητική συλλογή του Merrill 1 δανείζει στην έκθεση τον τίτλο της, υποβάλλοντας τους θεματικούς της άξονες. Η διασπορά των αλάτων είναι μια ποιητική επίκληση. Είναι ταυτόχρονα ένα αμπόδεμα και μια γεωγραφική τοποθέτηση, η χρήση ενός μαγικού κύκλου, ένα ξόρκι. Χρησιμεύει ως μεταφορά για τη διασπορά των αναμνήσεων και τη συσσώρευση του χρόνου. Οι séances του Merrill, προτείνουν επίσης στο «A Scattering of Salts» ως εργαλείο διαχείρισης.. Οι απόκρυφες, πνευματικές επικοινωνίες που χρησιμοποιούσε ανεκδοτολογικά ο ποιητής γίνονται σκωπτικό μέσο συνομιλίας με την ιστορία της τέχνης και ανασύστασης ιστορικών έργων. Αυτές οι ανοίκειες συζητήσεις αποτελούν πηγή ποιητικής και χωρικής έμπνευσης. 

Η επίκληση του μαγικού αναδεικνύεται σε μέθοδο κατανόησης των προϋπαρχόντων μεταφυσικών μας αξιωμάτων. Σε ένα πλαίσιο συρρίκνωσης του εύρους του δυνατού, σύγχρονα τελετουργικά επιχειρούν να επεκταθούν πέρα από εγγεγραμμένους κανόνες και να προσεγγίσουν αυτό που δεν μπορεί να συλληφθεί με περιγραφική γλώσσα. Φανερώνουν τη σχέση καλλιτεχνικής πρακτικής και υπερβατικού με τον αντίρροπο καθρεπτισμό του «τεχνικού» 2. Ιστορικά έργα έρχονται στην επιφάνεια μαζί με σύγχρονους καλλιτέχνες και καταλαμβάνουν απρόσμενους χώρους, χαμένα έργα ξαναδημιουργούνται ή εξελίσσονται δημιουργώντας διασκορπισμένες συνδέσεις. Προτάσσοντας τη σκέδαση έναντι της οργάνωσης, το χωρικό διασκορπισμό έναντι της συστηματικής διάταξης, τα μέρη της συλλογής παρουσιάζονται ως θραύσματα φαντασίας. Τα άλατα γίνονται φακός θέασης και η διασπορά μεθοδολογία, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση καλειδοσκοπικά συμμετρικών μοτίβων που ξεχύνονται. Ορυκτά αλλά και μέρη των ιστών που επιτρέπουν τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων σε όλο το σώμα. Κρυσταλλώνονται σε υλικά που θεωρούνται πολύτιμα-πρίσματα σε ενδεχόμενη ροή από τα οποία μπορούμε να δούμε το παρελθόν και το μέλλον. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ιωάννα Γκούμα, Ειρήνη Γκούμα, Ειρήνη Μίγα, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Γιάννης Μπουτέας, Παύλος Νικολακόπουλος, Κοσμάς Νικολάου, Νικόλ Οικονομίδη, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Ραλλού Παναγιώτου, Τάκης, Ευαγγελίια Φουσέκη, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ελένη Χριστοδούλου, James Bridle, Jimmie Durham, Rowena Hughes, Theo Hios, Bety Krnanska, Astrid Kokka, Jack Mcconville, Rafaella Naldi Rossano, Cezary Poniatowski, Chrysanne Stathacos, Lina Zedig 

Performances¨Ερμίρα Γκόρο, Κωνσταντίνα Μπάρκουλη 
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Αναστάσης Παπαδάκης

Υπεύθυνη Εκθέσεων & Συλλογής Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλαδος: Ιωάννα Παπαπαύλου

Βοηθοί επιμελητή: Κλειώ Γεωργιάδη, Μαρία Κόλλια, Αθηνά Λασηθιωτάκη, Κατερίνα Μήλεση, Έλενα Πιτσίλκα (φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης του Deree-The American College of Greece)

Γραφιστική επιμέλεια: Αθηνά Λασηθιωτάκη, Κατερίνα Μήλεση 

Επίβλεψη γραφιστικής επιμέλειας: Μάριος Σταμάτης 
Διοργάνωση από τη Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich στο Deree-The American College of Greece στο πλαίσιο του Arts Festival 2023.
Σε συνεργασία και με την υποστήριξη των προγραμμάτων Art History, Graphic Design και Visual Arts της σχολής και της Συλλογής Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. 
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Dance Area της σχολής για τη συμβολή και τη συνεργασία τους.

Εγκαίνια: 26 Μαΐου 2023, 18:00-22:00

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.