Οίκος, οικείο, οικειότητα. Στα σπίτια του Μουσείου Μπενάκη| νέα δράση για άτομα με δυσκολίες μνήμης ή άνοια

Οίκος, οικείο, οικειότητα. Στα σπίτια του Μουσείου Μπενάκη| νέα δράση για άτομα με δυσκολίες μνήμης ή άνοια

Το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσβασιμότητας που σχεδιάζει και υλοποιεί, εγκαινίασε τακτικές συναντήσεις για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια.

Σε αυτές οι συμμετέχοντες και οι φροντιστές τους έχουν την ευκαιρία μίας μοναδικής εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής εμπειρίας αρχικά μέσα στους χώρους του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού και αργότερα στα δορυφορικά του παραρτήματα.

Για τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της ήπιας νόσου η ενασχόληση με την τέχνη αποδεδειγμένα παρέχει πολλές δυνατότητες για προσωπική ευεξία και ανάπτυξη με ευεργετικά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα Ώρα για Μουσείο!προσφέρει σε αυτή την ευαίσθητη και διαρκώς αυξανόμενη αριθμητικά κατηγορία κοινού πλούσια πνευματικά και ψυχικά ερεθίσματα. Σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, οι συναντήσεις στο Μουσείο έχουν σταθερό χαρακτήρα με στόχο, μεταξύ άλλων, να δώσουν στους συμμετέχοντες τη χαρά της συνάντησης, όπως και της ανταλλαγής εμπειριών και βιωμάτων.

Η επόμενη Ώρα για Μουσείο! προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, 16.30-18.00 στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, με τίτλο «Οίκος, οικείο, οικειότητα. Στα σπίτια του Μουσείου Μπενάκη». Τρία εντυπωσιακά εσωτερικά της Νεοελληνικής Συλλογής, το Σκυριανόδωμάτιο και οι καλοί οντάδες στο Υδραίικο αρχοντικό του Βούλγαρη και στο περίφημο Κοζανίτικο κονάκι μιας επιφανούς οικογένειας της Κοζάνης «υποδέχονται» τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες για να μιλήσουν για το σπίτι ως επίκεντρο της οικογενειακής δραστηριότητας αλλά και της εξωστρέφειας προς την κοινότητα. Τέχνες ταπεινές και χρυσοποίκιλτες σε συνδυασμό με συνήθειες που επιβιώνουν μέχρι σήμερα μετουσιώνουν την αίσθηση της εγγύτητας και ασφάλειας, της θαλπωρής και της χαράς.

Επιστημονική σύμβουλος προγράμματος: Αλεξάνδρα Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη Νευροψυχολογία

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.