Οι Enslaved στο Fuzz!

Οι Enslaved στο Fuzz!

Η ιστορία της heavy μουσικής είναι γεμάτη μπάντες που δεν είχαν ούτε την αντοχή, ούτε τη δημιουργικότητα για να παραμείνουν πιστές στον στόχο και στη διαδρομή τους. Σε μία διαδρομή που κρατάει πάνω από 25 χρόνια, οι Enslaved έχουν αποδείξει πως συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς αλλά και αυθεντικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης εποχής του ήχου.

Σχηματισμένοι στο Bergen της Νορβηγίας, το 1991, οι Enslaved ακολούθησαν τον δικό τους μοναδικό και ξεχωριστό δρόμο από την αρχή της ύπαρξής τους. Ανατέλλοντας από την παραδοσιακή black metal σκηνή των early 90's, ο κιθαρίστας Ivar Bjornson και ο τραγουδιστής / μπασίστας Grutle Kjellson, ξεκίνησαν να εξερευνούν μία μοναδικά εκκεντρική προσέγγιση στο πως μπορείς να γράψεις και να παίξεις τον ακραίο ήχο. Περιπετειώδεις και προοδευτικοί, την ίδια στιγμή που πολλοί εκ των συνδαιτυμόνων τους παρέμειναν συντηρητικοί και τυποποιημένοι, οι Enslaved επέκτειναν τη φήμη τους ραγδαία, με όχημα εξαιρετικά, επικά albums, όπως το ντεμπούτο "Vikingligr Veldi" αλλά και ο απερίγραπτα ποιοτικός διάδοχός του "Frost" (αμφότερα κυκλοφόρησαν το 1994). Μέχρι τα τέλη των 90's, οι Enslaved είχαν μεταμορφωθεί σε ένα ιδιοφυές και ανατρεπτικό μουσικό τέρας, πάντα διατηρώντας τη σύνδεση με τις ακραίες ρίζες της, αλλά άφοβα προχωρώντας μπροστά, διανύοντας νέα μονοπάτια, που τους επέτρεψαν να εξερευνήσουν τις πιο τρελές ιδέες τους.

Οι Lucifer’s Child που θα ανοίξουν τη συναυλία της Αθήνας, είναι αυτό που θα τολμούσε κανείς να πει «κάτι παραπάνω από ένα απλό support». Και αφορμή για αυτόν τον χαρακτηρισμό, δεν αποτελεί η μακροχρόνια θητεία του mainman του σχήματος Γιώργου Εμμανουήλ στις τάξεις των black metal pioneers Rotting Christ –ή τουλάχιστον όχι κατά βάση αυτό- αλλά η πορεία του ίδιου του σχήματος, που από το 2013 και μετά που χρονολογείται η δημιουργία του, με υπομονή, στωικότητα και αφοσίωση, κατασκευάζει το δικό του μοναδικό black metal εύρημα, που εκτός από την απαράμιλλη και διεθνώς αναγνωρισμένη ποιότητά του (από τον ντεμπούτο κιόλας, κοινό και μουσικός τύπος παραλληρούν) φέρει και μία ξεχωριστή ταυτότητα, ικανή να οδηγήσει το σχήμα στη κορυφή του είδους του, όχι μόνο σε εγχώριο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Η εμφάνισή τους αυτή, θα αποτελέσει –εκτός των άλλων- την πρώτη τους επί αθηναϊκού εδάφους, γεγονός που καθιστά την συγκεκριμένη συναυλιακή συγκυρία, ακόμη πιο ξεχωριστή.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.