Οι «Αφανείς» και οι Πολίτες μιλούν για την Ελλάδα του 21'

Οι «Αφανείς» και οι Πολίτες μιλούν για την Ελλάδα του 21'

Στα πλαίσια του εθνικού μας εορτασμού και της ευκαιρίας που προσφέρεται για έναν συλλογικό αναστοχασμό σχετικά με το παρόν και το μέλλον της χώρας μας, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ οργανώνει δημόσια εκδήλωση με στόχο να συμβάλει στο να τεθούν με οργανωμένο και δημόσιο τρόπο τα εξής θεμελιώδη ζητήματα: Σε ποια Ελλάδα ζούμε; Σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε; Πώς θα φτάσουμε σε αυτήν;

Στο πλαίσιο αυτό, η εκδήλωση θα βασίζεται στην παρουσίαση τριών επιστημονικά καινοτομικών ερευνών του καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και επιστημονικού συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Νίκου Παναγιωτόπουλου: οι δύο υλοποιήθηκαν από τον ίδιο και την ερευνητική του ομάδα και εκδόθηκαν σε δύο τόμους (¨Οι αφανείς: κοινωνιολογία των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα¨ και ¨Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα¨) υπό τον γενικό τίτλο  Για την Ελλάδα του ’21 στις εκδόσεις Πεδίο, και η τρίτη υλοποιήθηκε και εκδόθηκε στα πλαίσια του ΙΝΕ (¨Η Ελλάδα δέκα χρόνια μετά¨).

Ο συνδυασμός, η διάχυση, η δημόσια έκθεση και υποστήριξη των ιδιαίτερων αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών τροφοδοτεί τον επιχειρούμενο εθνικό αναστοχασμό με το απαραίτητο υλικό. Τα ερευνητικά δεδομένα βασίζονται στις απόψεις των ίδιων των Ελλήνων πολιτών και εργαζομένων για τις σχέσεις που διατηρούν με το παρόν και το μέλλον της χώρα τους, για το πως σκέφτονται να διαιωνίσουν την ύπαρξή τους, και κατ’ επέκταση, την κοινωνία της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα.

Επιπρόσθετα, οι παραπάνω έρευνες εστιάζουν στην κατάσταση, τον τρόπο ζωής και τις απόψεις για το παρόν και μέλλον της Ελλάδας των λαϊκών στρωμάτων αλλά και πολλών κατηγοριών Ελλήνων πολιτών και εργαζομένων στους οποίους σπάνια δίνεται ο λόγος και θέση στην δημόσια σφαίρα, παραμένοντας "αφανείς".

Στην δημόσια αυτή εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της επιστήμης, της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και άνθρωποι του πολιτισμού οι οποίοι με τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις τους θα στηρίξουν, θα εμπλουτίσουν και θα καταστήσουν την συγκεκριμένη εκδήλωση προσιτή στους πολίτες.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

·      Γιάννης Παναγόπουλος: Πρόεδρος Γ.Σ.Ε.Ε

·      Νίκος Παναγιωτόπουλος: Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

·      Γιώργος  Γεραπετρίτης: Υπουργός Επικρατείας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

·      Γιώργος  Καμίνης: Βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

·      Γιώργος Κατρούγκαλος: Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Συντονίστρια και παρουσιάστρια: Ελεωνόρα Ορφανίδου: Δημοσιογράφος, Ραδιοφωνική Παραγωγός στον ρ.σ «Αθήνα 9.84»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Θα προβληθούν βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις (ως ένθετη θεματική ενότητα) του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και του εκπαιδευτικού σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Παύλου Λιαρόπουλου.

ΔΡΩΜΕΝΑ

1. Ταινία τεκμηρίωσης μικρού μήκους σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου

2. Θεατρικό αναλόγιο με τους ηθοποιούς: Μανόλη Μαυροματάκη, Φιλαρέτη Κομνηνού

3. Θεατρικό μονόπρακτο σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη

4. Εικαστικά banners βασισμένα στο ζωγραφικό έργο του  Γιώργου Ρόρρη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ  ΒΙΒΛΙΑ «ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ», «ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»

«ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ» ΚΑΙ «ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ και διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού  Κοινωνικές Επιστήμες, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέλαβε, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, να εκπονήσει μία εκτενή μελέτη- κοινωνιολογική συμβολή στον εθνικό αναστοχασμό. Για αυτόν τον λόγο, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πεδίο, εξέδωσε το δίτομο έργο «Για την Ελλάδα του '21», που αποτελείται από τα βιβλία «Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα» και «Οι αφανείς: Κοινωνιολογία των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα».

Πρόκειται για ένα δίτομο έργο βασισμένο σε δύο αντίστοιχες επιστημονικά καινοτομικές έρευνες με αντικείμενο την κατάσταση, τον τρόπο ζωής και τις σχέσεις τους με το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών στους οποίους σπάνια δίνεται ο λόγος, αποσκοπώντας να καταστήσει τους απλούς, αφανείς, άσημους καθημερινούς Έλληνες συμπρωταγωνιστές του γεγονότος της εθνικής επετείου.

Στο πρώτο βιβλίο του, με τίτλο «Οι αφανείς, Κοινωνιολογία των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα», εξετάζονται για πρώτη φορά οι μακρές και σύνθετες διαδικασίες κοινωνικής μετάταξης και απόταξης που έπληξαν τις συνθήκες ύπαρξης και την κουλτούρα των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια. Με ένα πολύ πλούσιο πρωτογενές εμπειρικό υλικό, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, ο συγγραφέας αντικειμενοποιεί τα κρίσιμα δομικά χαρακτηριστικά των λαϊκών τάξεων: τη σταδιακή κοινωνική υποβάθμιση, διάσπαση και ενδυνάμωση των εσωτερικών διαιρέσεων των λαϊκών τάξεων.

Στο δεύτερο βιβλίο, με τίτλο «Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα»,  διερευνά, μαζί με τους συνεργάτες του, τον τρόπο συγκρότησης των σχέσεων με το παρόν και το μέλλον, με το εφικτό και το ανέφικτο, που διατηρούν μια σειρά από κοινωνικά υποκείμενα διαφόρων κοινωνικών ομάδων που συγκροτούν την ελληνική κοινωνία στην παρούσα συγκυρία, όπως αυτή οριοθετείται δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της γενικευμένης κρίσης του τρόπου αναπαραγωγής της ελληνικής κοινωνίας.

Πέρα από την καθαρά επιστημονική συνεισφορά του στην ελληνική κοινότητα των κοινωνικών επιστημών, το δίτομο αυτό έργο υπηρετεί και έναν ευρύτερο, διττό, κοι-νωνικό στόχο:

• να καταστήσει γνωστούς και κατανοήσιμους τους λεγόμενους «καθημερινούς ανθρώπους», αντικαθιστώντας την απλοποιημένη και μονοδιάστατη εικόνα της καατάστασής τους, όπως αυτή διαχέεται από τα ΜΜΕ, με μια πιο σύνθετη και πολύμορφη παράσταση, θεμελιωμένη στη γνώση των ίδιων των αναγκαιοτήτων που διαμορφώνουν τη ζωή τους

• να προταθεί, πάνω στον σημερινό ελληνικό κοινωνικό καμβά, ο πλουραλισμός προοπτικών που αντιστοιχεί στον πλουραλισμό των απόψεων που συνυπάρχουν συμβιωτικά και ανταγωνιστικά στις σκηνές του «κοινωνικού θεάτρου» της καθημερινής ζωής μας.

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» (Έκδοση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ)

“H Eλλάδα δέκα χρόνια μετά: Η ευδαιμονία στην Ελλάδα το 2020 μέσα από τις διεθνείς στατιστικές εκθέσεις”.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δίνει στη δημοσιότητα τη μελέτη με τίτλο “Η Eλλάδα δέκα χρόνια μετά: Η ευδαιμονία στην Ελλάδα το 2020 μέσα από τις διεθνείς στατιστικές εκθέσεις”, η οποία εγκαινιάζει έναν νέο ερευνητικό άξονα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με επίκεντρο τη σχέση οικονομίας και κοινωνίας.

Συγγραφέας: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ (σε συνεργασία με τον ‪Frédéric Lebaron και την Graziela Perosa).

H παρούσα μελέτη επιχείρησε, στη βάση όλων των έγκυρων διεθνών στατιστικών εκθέσεων, μια συνθετική παρουσίαση της εξέλιξης της ευδαιμονίας των Ελλήνων πολιτών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, συγκρίνοντας την ελληνική κατάσταση με εκείνη των άλλων χωρών, τόσο της Ευρώπης όσο και του υπόλοιπου κόσμου.

Τα συμπεράσματα που απορρέουν από τη μελέτη μπορούν να κωδικοποιηθούν σε τρία βασικά σημεία, τα οποία συνοψίζουν τις τρεις βασικές κοινωνικές εξελίξεις που καταγράφηκαν:

• πολύ έντονη επιδείνωση στον κόσμο της εργασίας (ανεργία, εργασιακή επισφάλεια, μείωση και αστάθεια των αμοιβών και των εισοδημάτων).

• πολύ έντονη υποκειμενική επιδείνωση της ζωής (ιδίως μέχρι το 2013).

• συγκριτικά με άλλες χώρες, στην Ελλάδα παρατηρήθηκε μια ταχύτατη και εξαιρετικά βίαιη συλλογική υποβάθμιση.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.