#OccupyAtopos2021 | Alexis Fidetzis :: RevoltingBodies

#OccupyAtopos2021 | Alexis Fidetzis :: RevoltingBodies

Στο πλαίσιο του προγράμματος #OccupyAtopos και με αφορμή την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής επανάστασης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ATOPOS cvc, Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τον εικαστικό, ιστορικό και ερευνητή Αλέξη Φιδετζή να επιμεληθεί το υβριδικό εν εξελίξει πρότζεκτ #RevoltingBodies, μέσα από τον προσωπικό καλλιτεχνικό του λόγο, αλλά και την συνδιαλλαγή του με πλήθος προσκεκλημένων συντελεστών.

Το #RevoltingBodies επιχειρεί να εντάξει την Ελληνική επανάσταση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου για το επαναστατικό φαινόμενο που διέπει το νεωτερικό κόσμο, εντρυφώντας στις ιστορίες των σωμάτων πάνω στα οποία εγγράφεται η επαναστατική δράση καθώς και η μυθοπλασία γύρω από αυτή. Η μελέτη και η ανάδειξη της ιστορίας των σωμάτων αυτών, αποτελεί το πεδίο μέσα στο οποίο ο εικαστικός λόγος θα επανατοποθετήσει την επανάσταση ως κάτι παραπάνω από μία αρχετυπική μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό. Μέσα από την ιστορική, ανθρωπολογική και εικαστική προσέγγιση των σωμάτων, θα διερευνηθεί η μέθοδος μετατροπής του ατόμου σε ήρωα αλλά και της επαναστατικής αφήγησης ως δομικό στήριγμα της εθνικής κατασκευής.

Ο Φιδετζής, θα καταλάβει τον ATOPOS φυσικά και διαδικτυακά μετατρέποντας τον σε ένα «Επαναστατικό Αρχηγείο Λόγου και Εικόνας (Ε.Α.Λ.Ε) όπου θα κυριαρχήσουν λεπτομέρειες εικονογραφικών στοιχειών  που αναφέρονται σε διαφορετικές εκφάνσεις του φαινόμενου της εννοίας της επανάστασης, από́ την Ελλάδα του Delacroix μέχρι τον George Washington του Leutze και τις ανώνυμες γκραβούρες της Αϊτηνής επανάστασης των Αφρικανών σκλάβων. Το άγαλμα ενός αποκεφαλισμένου Ιακωβίνου πάνω σε βάθρο θα κυριαρχεί́ στην εσωτερική́ αυλή́ του «Επαναστατικού́ Αρχηγείου» και θα αποτελεί́ αναφορά́ στη βία που επιβάλλεται από́ και προς τα επαναστατημένα σώματα.
Όλη η ετερόκλητη εικονογραφία θα συνδέεται αισθητικά́ μέσα από́ την επιλογή́ ιδιαιτέρου χρωματικού́ φίλτρου, σε μια συγκεκριμένη πράσινη απόχρωση που κάνει την εμφάνισή του σε υποδόριες εκφάνσεις της ιστορίας των επαναστάσεων, από́ την αναφορά́ στον Ροβεσπιέρο ως πνεύμα καθαρό́ σαν το πράσινο της θάλασσας, περνώντας στα σπάνια πράσινα αυγά́ Φαμπερζέ́ της περιουσίας των Ρομανώφ που ο Στάλιν πούλησε κρυφά́ σε μεγιστάνες της Δύσης, μέχρι τις ανατριχιαστικές αναφορές για την Ιρανική́ επανάσταση στο βιβλίο της Roya Hakakian «Δολοφόνοι του Τυρκουάζ Παλατιού́» .

Παράλληλα και κατά́ τη διάρκεια της παραμονής του καλλιτέχνη στο χώρο, εγκαταστάσεις και ένα πρόγραμμα από περφόρμανς, συζητήσεις, διαλέξεις, εργαστήρια και προβολές θα αποτελέσουν εκφάνσεις μιας πολυεπίπεδης προσέγγισης. 

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την παρουσίαση του workshop «Inventing Revolution» σε συνεργασία με τους φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Το εργαστήριο θα εισάγει τους συμμετέχοντες στην έννοια της Επινοημένης Παράδοσης, μιας ιδέας που αρχικά αναπτύχθηκε στον συλλογικό τόμο «The Invention of Tradition» που εκδόθηκε το 1983 σε επιμέλεια των Eric Hobsbawm και Terence. Οι συμμετέχοντες θα προσκληθούν να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα τα οποία θα παρουσιαστούν αρχικά σε ψηφιακή μορφή, στο revoltingbodies.gr μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου στα τέλη Μαΐου.

Αλέξης Φιδετζής
Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σήμερα ζει και εργάζεται. Έχει κάνει σπουδές ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, ενώ ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Ινστιτούτο Pratt της Νέας Υόρκης όπου εμβάθυνε σε ερευνητικές καλλιτεχνικές πρακτικές. Έχει ολοκληρώσει και ένα δεύτερο μεταπτυχιακό, στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ είναι και υποψήφιος διδάκτορας της ΑΣΚΤ. Ο Φιδετζής χρησιμοποιεί την ιστορική έρευνα ως πεδίο δημιουργίας εικαστικού λόγου μέσα από τον οποίο μπορούν να διαγνωστούν σύγχρονα πολιτισμικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Τον ενδιαφέρει η θεσμική διαχείριση του συλλογικού κοινωνικού τραύματος αλλά και οι μέθοδοι διαμόρφωσης του κοινού μας παρελθόντος από τις δομές εξουσίας.

#OccupyAtopos
Είναι το πρόγραμμα διατομεακής καλλιτεχνικής φιλοξενίας του ATOPOS cvc. Ενδιαφέρεται για τη διεπιστημονική και καλλιτεχνική έρευνα και μελέτη της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας του ανθρώπινου σώματος με έμφαση  στον βιωματικό και αφηγηματικό χαρακτήρα του φυλετικού και έμφυλου σώματος, στο προσωπικό και συλλογικό τραύμα, στη μνήμη, στα συστήματα σωματοποιημένης γνώσης, καθώς και στη σχέση του σώματος με την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικολογία. Αποστολή του είναι να παρακολουθεί και να υποστηρίζει τη δημιουργική διαδικασία των αναδυόμενων καλλιτεχνών, σχεδιαστών, επιμελητών και στοχαστών  οι οποίοι εργάζονται με «ατοπικό» τρόπο. Η λέξη «ἄ-τοπος», αναφέρεται  στο παράξενο, το ασυνήθιστο, το εκκεντρικό, και το αταξινόμητο.

*καθ’ όλη διάρκεια του προγράμματος, ο φυσικός χώρος του ATOPOS στην οδό Σαλαμίνος 72 στο Μεταξουργείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τα μέτρα που θα ανακοινώνονται για την αντιμετώπιση του COVID-19.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.