«Ο Θείος Βάνιας» | Σκην.: Δημ. Καραντζάς

«Ο Θείος Βάνιας» | Σκην.: Δημ. Καραντζάς

 

Ο «Θείος Βάνιας», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, η παράσταση που ξεχώρισε στη φετινή θεατρική περίοδο και απόσπασε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς, μετά από 60 συνεχόμενες sold-out παραστάσεις -από την πρεμιέρα της μέχρι και σήμερα-, κλείνει τον επιτυχημένο κύκλο της στο Θέατρο Προσκήνιο, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Το εμβληματικό έργο του Άντον Τσέχωφ, «Ο Θείος Βάνιας», ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, στο Θέατρο Προσκήνιο, από 26 Οκτωβρίου.

Στον «Θείο Βάνια» ο Τσέχωφ με οξυδέρκεια, χιούμορ και κυρίως συμπόνοια γράφει τέσσερις σκηνές/τέσσερις παρτίδες, στις οποίες συμπυκνώνει όλη την υπαρξιακή αγωνία και το ατελές της ανθρώπινης φύσης.

Αφορμή γι’ αυτό το ανέβασμα γίνεται ένα τραπέζι, ένας υπαρξιακός τόπος όπου τα πρόσωπα καταναγκασμένα να συνυπάρχουν ή σα ριγμένα από πάντα εκεί καλούνται να αναμετρηθούν με τη ματαίωση, τις ψευδαισθήσεις και να αποπειραθούν να συμφιλιωθούν με τη ζωή.  Το τεράστιο αυτό τραπέζι ως αίθουσα πρωινού ή ως ένα παρατηρητήριο ζωής ή ως ένας τόπος που τα πρόσωπα ανεβαίνουν για να δοκιμάσουν τη διαφυγή τους από την καθημερινότητα ενώπιον των υπολοίπων “καλεσμένων”.

Τα πρόσωπα του Τσέχωφ, καθηλωμένα, καθισμένα περιμετρικά τρώνε βουλιμικά, πίνουν τσάι, παλεύουν να ξανανιώσουν και φαντασιώνονται την ομορφιά της ζωής σε μια χορογραφία των μικροπραγμάτων. Ένας ύμνος στη συμφιλίωση με το αδιέξοδο, κι ένας χορός ανθρώπων που προσπαθεί να απαλλαγεί από την επίπονη αναζήτηση της ουτοπίας.

Πρωταγωνιστούν οι: Χρήστος Λούλης, Μανώλης Μαυροματάκης, Θεοδώρα Τζήμου, Ηρώ Μπέζου, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Μαρία Φιλίνη, Αντώνης Αντωνόπουλος και η Ξένια Καλογεροπούλου.

ΔΙΑΝΟΜΗ

Χρήστος Λούλης - Βάνιας
Ξένια Καλογεροπούλου - Μαρία Βασίλιεβνα
Μανώλης Μαυροματάκης- Σερεμπριακώφ
Θεοδώρα Τζήμου - Έλενα Αντρέεβνα
Ηρώ Μπέζου - Σόνια
Φιντέλ Ταλαμπούκας - Άστρωφ
Μαρία Φιλίνη - Μαρίνα
Αντώνης Αντωνόπουλος - Τελιέγκιν

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γκιζώτης
Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Λιάτσου
Φωτογραφίες & Artwork & video: Γκέλυ Καλαμπάκα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.