Ο Μικρός Βορράς κατεβαίνει στην Αθήνα με δύο παραγωγές για το εφηβικό και νεανικό κοινό

Ο Μικρός Βορράς κατεβαίνει στην Αθήνα με δύο παραγωγές για το εφηβικό και νεανικό κοινό

Ο Μικρός Βορράς, έχοντας 12 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο θέατρο για παιδιά και νέους/ες, αποφασίζει να "αγγίξει" με τρυφερότητα και ευαισθησία το θέμα της έμφυλης βίας μέσα στο σχολικό περιβάλλον, συστήνοντας για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης τη συμμετοχική διαδικασία του Θεάτρου-Forum.

Τα τελευταία χρόνια οι λέξεις "γυναικοκτονία", "σεξουαλική κακοποίηση", "revenge porn" βρίσκονται πλέον καθημερινά στις συζητήσεις όλων μας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Οφείλουμε, λοιπόν, να δώσουμε διέξοδο στη νέα γενιά και να αναπτύξουμε τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρησης της κλιμακούμενης έμφυλης βίας.

Η ιστορία της Χαράς είναι ιστορία όλων μας. Μία μαθήτρια βιώνει την πιο βάναυση μορφή της έμφυλης βίας από εκείνον που ερωτεύτηκε. Φοβάται να μιλήσει για όσα της έχουν συμβεί. Επιπλέον, η βίαιη στιγμή καταγράφεται από ένα κινητό τηλέφωνο και δημοσιοποιείται. Η Χαρά νιώθει τεράστια συναισθηματική πίεση, πόνο αλλά και ενοχές. Και, όπως συμβαίνει συχνά και στη ζωή, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πλαίσιο υποστήριξης. Τότε βιώνει το μεγάλο αδιέξοδο. Μόνη λύση η φυγή. Εδώ ακριβώς ξεκινάει το Θέατρο-Forum.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Χαρά; Πώς μπορούμε εμείς, ο καθένας και η καθεμιά από εμάς να αποτρέψουμε το κακό τέλος; Ποιος είναι ο ρόλος στην ιστορία της Χαράς; Μπορούμε να αλλάξουμε τα γεγονότα; Και αν ναι, πώς;

Γιατί αν κανείς από τους θεατές δεν μιλήσει, αν κανείς δεν αντιδράσει, τότε το τέλος θα παραμείνει το ίδιο. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή. Γι΄αυτό λοιπόν: ας παίξουμε!

Ταυτότητα Παράστασης:

Διάρκεια: Η βιωματική-συμμετοχική παράσταση αποτελείται από 3 μέρη και έχει συνολική διάρκεια 2 ώρες.
Ηλικία: Για παιδιά από 14 ετών.

Συντελεστές/ριες:
Σύλληψη ιδέας-Εμψύχωση: Χριστίνα Κρίθαρη
Κείμενο: Μικρός Βορράς
Μουσική: Μάριος Αποστολακούλης
Σκηνικά αντικείμενα-ενδυματολογία: Ιωάννα Παγιατάκη 
Κινησιολογική επιμέλεια: Τάσος Παπαδόπουλος
Μακιγιάζ-hair styling: Στέφανος Μπαμπούλης
Φωτογραφία και Video: Ζαφείρης Σαλμανλής

Παίζουν & Εμψυχώνουν: Ασπασία Δήμου, Αλέξης Κότσυφας, Αλέξανδρος Μιχαιλίδης, Αλέξανδρος Νικολαϊδης

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τάσος Ράτζος

Με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην εκπαίδευση

Ιλιάδα του Ομήρου

Η Ομηρική Μάχη στην πιο ροκ διασκευή, η παράσταση που ξεκίνησε το ταξίδι της από το Αρχαίο Θέατρο Άργους με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και έφτασε να μαγεύει το κοινό του Καΐρου ως επίσημη συμμετοχή στο Cairo International Festival for Experimental Theatre έρχεται στην Αθήνα!

Σε 70' όλη η Ιλιάδα του Ομήρου μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Τάσου Ράτζου, γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία. Τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί που συγκρούονται, αφηγούνται, τραγουδούν και συγκινούν σε 30 και πλέον ρόλους σε ένα σπουδαίο αντιπολεμικό έπος με νοήματα και αφηγήσεις που απαντώνται στο σήμερα.
Όλη η Ιλιάδα είναι πλεγμένη γύρω από τον Αχιλλέα, έναν ήρωα που εντυπωσιάζει με το κάλλος του, την αδυσώπητη αγριότητά του στη μάχη, αλλά και την τρυφερότητα του στην καθημερινότητα. Ένας νέος, γοητευτικός και αλαζόνας, θυμώνει και συμπαρασύρει στον όλεθρο εκατοντάδες ζωές! Ένα έργο που μας θυμίζει την ανθρώπινη υπόσταση, την τρωτή μας φύση, τα πάθη και τα λάθη των ανθρώπων που μπορούν να οδηγήσουν ολόκληρα έθνη στον όλεθρο και την καταστροφή.

Μία διασκευή από την ομάδα του Μικρού Βορρά που θέλει να εστιάσει στην αποκάλυψη τόσο της ομορφιάς όσο και της φρίκης. Μέσα από μια σύγχρονη οπτική, γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία, με ποικίλα αφηγηματικά μέσα και τεχνικές θεάτρου, δίνεται μία νέα "πνοή" στο ομηρικό έπος με αναφορές που αγγίζουν το σήμερα και τις μάχες που δίνουμε στο παρόν.

Διάρκεια: 1 ώρα και 10 λεπτά
Ηλικία: Για παιδιά από 10 ετών, έφηβους/ες, νέους/ες

* Το βιβλίο του Μιχάλη Γκανά από το οποίο αντλούνται οι στίχοι που πλαισιώνουν την παράσταση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Συντελεστές/ριες:
Θεατρική διασκευή: Μικρός Βορράς
Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς
Φιλολογική επιμέλεια: Αναστασία Κεφαλά
Σκηνοθεσία-Φωτισμός: Τάσος Ράτζος
Σκηνικά-Κοστούμια-Κατασκευές: Χριστίνα Θαλασσά
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Μακιγιάζ-Χτενίσματα: Στέφανος Μπαμπούλης
Συνεργάτης Διαδραστικού Μέρους: Αύρα Αυδή
Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου
Φωτογραφία-Βίντεο: Ζαφείρης Σαλμανλής
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ανδρέας Παράσχος, Δέσπω Πίρτσιου, Σωτήρης Ρουμελιώτης
Γραφιστική επιμέλεια: Ντόρη Λούκρη
Επικοινωνία: Λουκία Αργυριάδου
Ηχοληψία: Κρίτωνας Κιουρτσής

Ηθοποιοί: Ασπασία Δήμου, Γιάννης Μαυρόπουλος, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.