Ο Manuel Aires Mateus στο Μουσείο Μπενάκη

Ο Manuel Aires Mateus στο Μουσείο Μπενάκη

Ο DOMa, εγκαινιάζοντας μία νέα σειρά διαλέξεων διακεκριμένων αρχιτεκτόνων από όλον τον κόσμο, παρουσιάζει τον Manuel Aires Mateus σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ώρα έναρξης 20:30, στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138.

Ο Manuel Aires Mateus (Λισαβόνα, 1963) αποφοίτησε το 1986 από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Λισαβόνας. Ξεκίνησε να εργάζεται με τον Gonçalo Byrne το 1983 και ίδρυσε τη δική του πρακτική με τον Francisco Aires Mateus το 1988. Είναι καθηγητής στο Accademia di Architettura di Mendrisio και στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Προηγουμένως, ήταν καθηγητής στο Harvard Graduate School of Design, μεταξύ 2002 και 2005. Το έργο του έχει αναγνωριστεί ευρέως, μεταξύ άλλων με την επιλογή του σε διάφορες διοργανώσεις του βραβείου Mies van der Rohe και τη συμμετοχή του γραφείου του επανειλημμένως στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Η αρχιτεκτονική του ακολουθεί το ίχνος της προηγούμενης γενιάς των σπουδαίων Πορτογάλων αρχιτεκτόνων, συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε έναν διεθνή διάλογο. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων του γραφείου μπορούμε να βρούμε πολλές ιδιωτικές κατοικίες όπως: House in Alenquer (2001), House in Litoral Alentejano (2003) και House in Azeitão (2003), και άλλα έργα όπως: Rectory of Universidade Nova de Lisboa (2001), Sines Arts Centre (2000) και Santa Marta Lighthouse Museum (2003). 

Η διάλεξη του Manuel Aires Mateus θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω των λογαριασμών του DOMa στα social media. Για να την παρακολουθήσετε, συνδεθείτε τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο Facebook ή στο Instagram.

Στη διάλεξή του ο Πορτογάλος αρχιτέκτονας θα παρουσιάσει τα παρακάτω έργα του:
> Κατοικία στο Alcácer do Sal
> Κατοικία στο Monsaraz
> Κατοικία στο Melides
> Κατοικία στο Quinhão do Barranco
> Κατοικία στο Alvalade

Σχετικά με τον DOMa
Ο ανεξάρτητος φορέας σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa ιδρύθηκε το 2020 με σκοπό να συνεχίσει και να διευρύνει το έργο των ΔΟΜΩΝ, ενός εγχειρήματος που ξεκίνησε το 2005 ως διεθνής επιθεώρηση σύγχρονης αρχιτεκτονικής, αλλά το οποίο σύντομα εξελίχθηκε σε σημαντικό αρχιτεκτονικό θεσμό της χώρας. Ο DOMa αποτελεί άμεση συνέχεια και μετεξέλιξη των ΔΟΜΩΝ, διατηρώντας την ίδια επιμελητική ομάδα και ιδιοκτησία.

Ο DOMa στοχεύει στον συνεχή διάλογο ανάμεσα στην ελληνική και διεθνή αρχιτεκτονική πραγματικότητα, αποσκοπώντας στην ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, αλλά και του ευρύτερα ενδιαφερόμενου κοινού. Μέσω μιας διευρυμένης δραστηριότητας, η οποία συμπεριλαμβάνει εκδόσεις, βραβεία, ημερίδες, εκθέσεις και διαγωνισμούς, ο DOMa καταγράφει, ενθαρρύνει, προβάλλει και στοχεύει, τελικά, στη δημιουργία σύγχρονης αρχιτεκτονικής, από την Ελλάδα στον κόσμο.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.