Ο Jonathan Meese στην Bernier-Eliades

Ο Jonathan Meese στην Bernier-Eliades

H γκαλερί Bernier-Eliades την μας παρουσιάζει την ατομική έκθεση του γερμανού καλλιτέχνη Jonathan Meese. Ο καλλιτέχνης εκθέτει για δεύτερη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια. Ο Jonathan Meese εμφανίστηκε στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή το 1998 και σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους υποστηρικτές της σύγχρονης τέχνης. Είναι γνωστός  για το πολύπλευρο έργο του, που περιλαμβάνει πληθωρικούς πίνακες (που μπερδεύουν προσωπικά ιερογλυφικά και κολλάζ), εγκαταστάσεις, εκστατικές περφόρμανς, γλυπτά, σχέδια και σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις.
 
O πυρήνας της δουλειάς του Meese παραμένει μια αδυσώπητη αίσθηση της ιστορίας, από την οποία ξεπροβάλλουν φιγούρες, σύμβολα και αντικείμενα που γίνονται αργότερα ένα μυθολογικό σύμπαν που συμπληρώνει το έργο του και τραβά μέσα του τον θεατή δια της βίας.
 
Ο Meese ξεδιπλώνει τα υλικά του σε μεγάλες επιφάνειες και πάνω σ’ αυτές παραθέτει μυθολογικές φιγούρες, κολλάζ, χρώματα και αποσπάσματα με έναν ισχυρό κι εκφραστικό τρόπο. Στη δουλειά του διακρίνει κανείς μία ιδιαίτερη ματιά προς τις πιο επιθετικές ή τραγικές φιγούρες της ιστορίας. Προσωπικότητες όπως ο Νέρωνας, ο Ιμχοτέπ, ο Καλιγούλας, ο Στάλιν, ο Μουσολίνι, ο Χίτλερ, έχουν εμφανιστεί στα έργα του και μπορεί να συνυπάρχουν μαζί με αυτοπροσωπογραφίες του ίδιου του Meese, αλλά και παραπομπές από λογοτεχνικά αποσπάσματα της ιστορίας ή ιδεολογικές και πολιτικές δηλώσεις. 
 
Τα καινούργια του ζωγραφικά έργα, είναι καρπός μιας νέας φάσης εξερεύνησης του μέσου. Οι πίνακες ξεχειλίζουν από κολλάζ, σλόγκαν και γκραφίτι, ισορροπώντας κάπου ανάμεσα στο χιούμορ και τη βία. Ο καλλιτέχνης ενορχηστρώνει μία σύγκρουση ανάμεσα σε βερνίκια και impastos, δυναμικές πινελιές και φίνες γραμμές. Τα γλυπτά του προκύπτουν από ένα προσωπικό μυθολογικό σύμπαν που συνδυάζει τις δυνάμεις του καλού και του κακού με αναφορές στην αρχαιότητα, την ιστορία και τη σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα.         
                   
 
Εγκαίνια Έκθεσης | Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, 19:00
 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.