«Ο Γιάννης Μόραλης και το Μυστικό Παιχνίδι των Σχημάτων»

«Ο Γιάννης Μόραλης και το Μυστικό Παιχνίδι των Σχημάτων»

Η δεύτερη ανοιξιάτικη δράση στην Sianti Gallery εστιάζει στο σχήμα όχι μόνο ως γεωμετρικό σχέδιο αλλά κυρίως ως συμβολισμός που επιδρά στον καθένα διαφορετικά. Έτσι, το Σάββατο 6 Απριλίου στις 11:00 οι μικροί φιλότεχνοι μπορούν να μυηθούν στον μυστικό κόσμο των γραμμών και των σχημάτων μέσα από το βιβλίο «Ο Γιάννης Μόραλης και το Μυστικό Παιχνίδι των Σχημάτων». Γιατί ποιος άλλος εκτός από τον Γιάννη Μόραλη γνώριζε καλύτερα το σχέδιο με τις άρτια οργανωμένες συνθέσεις και την βαθιά μελέτη των χρωματικών συσχετισμών. Δίδασκε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το μάθημα του Βασικού Σχεδίου, το οποίο ενέπνευσε καλλιτέχνες και σχεδιαστές σημαδεύοντας βαθύτατα την μεταπολεμική ζωγραφική και δημιουργώντας αισθητική. 

Ο Μόραλης δεν εντάσσεται σε καμιά καλλιτεχνική ομάδα. Ο ίδιος δήλωνε πως ήθελε πάντοτε να είναι ελεύθερος, ανεξάρτητος από κάθε θεωρία σχετικά με το έργο του. Χαρακτηριστικά έλεγε τα εξής: «Ένα έργο μου πρέπει πρώτα να ικανοποιεί τα δικά μου μάτια. Πολλές φορές βασανίζομαι με έναν πίνακα. Ψάχνω αυτό που μου λείπει και δεν το βρίσκω. Και ξαφνικά, ακόμη και ύστερα από καιρό συνειδητοποιώ ότι έλειπε μία και μόνη γραμμή. Τη βάζω και τότε ησυχάζω».

Παρόλα αυτά, η έλξη που του ασκούσαν τα έργα της αρχαιότητας, και ιδιαίτερα οι κλασικές επιτύμβιες στήλές, όπως επίσης και η αγάπη του για τη βυζαντινή τέχνη και την λαϊκή παράδοση, μαζί με τη διάθεση του για μια τέχνη μοντέρνα που να κρατά το πλέον ουσιαστικό, με τη μεγαλύτερη σχεδιαστική οικονομία, τον φέρνουν στην πρώτη γραμμή των καλλιτεχνών της γενιάς του '30. 

Ο σπουδαίος αυτός «εργάτης αλλά και πρίγκηπας της τέχνης», όπως τον χαρακτήριζαν, αφού διαλύει τη μορφή οδηγεί τις φιγούρες του στην γεωμετρία, την χρωματική λιτότητα και έτσι δίνει στα έργα του την αίσθηση της αρμονίας, της κίνησης, του ρυθμού.

Στην ιστορία του βιβλίου ο μικρός Γιάννης από την Αίγινα αλληλογραφεί με τη φίλη του Λιν από την Κίνα. Της στέλνει κάθε φορά έργο του Μόραλη και ζητάει από εκείνη να το καταλάβει και να το νιώσει. Η Λιν, όμως, του απαντάει κάθε φορά με έναν γρίφο από τα σχήματα του Τάγκραμ, ένα παιχνίδι-παζλ, πολύ γνωστό στην Κίνα. Με τον τρόπο αυτό οι μικροί μας φίλοι παίρνουν μέρος στο ενδιαφέρον παιχνίδι των μυστικών μέσα από τα σχήματα και τις γραμμές.

Το Σάββατο, λοιπόν, στις 6 Απριλίου στην Sianti Gallery τα παιδιά μαθαίνουν να συνθέτουν σχήματα που ίσως εκ πρώτης μπορεί να φαίνονται αταίριαστα, όμως η φαντασία των παιδιών και το παιχνιδιάρικο ύφος των Τάγκραμ οδηγεί σε υπέροχους αυτοσχεδιασμούς. 'Αλλωστε αυτό είναι τέχνη. 'Οταν μπορεί να διακρίνει κανείς την καθεμιά διαφορετική ματιά επάνω στο ίδιο θέμα!

Σχεδιασμός & Εκτέλεση: Ελένη Τσαλδίρη (συγγραφέας-εικαστικός)

Ηλικία: 6-10 ετών

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.