Ο Επαναστάτης του Αλκατράζ | AOAFF

Ο Επαναστάτης του Αλκατράζ | AOAFF

Ο Επαναστάτης του Αλκατράζ (Point Blank, 1967), του Τζον Μπούρμαν.

Ο Λι Μάρβιν επιστρέφει από τους νεκρούς για να τακτοποιήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με τους ζωντανούς. Τα βήματά του αντηχούν σε ατέλειωτες οικοδομικές επιφάνειες, μια τσιμεντένια ζούγκλα των μεγαλουπόλεων μέσα στην οποία ο ήρωας γλιστρά σαν σκιά στη διάρκεια μιας σιωπηλής και βίαιης αποστολής. Ο Τζον Μπούρμαν («Όταν Ξέσπασε η Βία») ακολουθεί το σκληροτράχηλο φάντασμά του κατά πόδας, επαναπροσδιορίζοντας στην πορεία ένα ολόκληρο είδος. Επικαλούμενος τις φορμαλιστικές καινοτομίες του Νέου Κύματος και τις υπαρξιακές γεωμετρίες των δημιουργιών του Αντονιόνι, ο Βρετανός σκηνοθέτης ανατρέπει οτιδήποτε γνωρίζαμε για το φιλμ νουάρ με μια αξιοθαύμαστη πειραματική διάθεση.

Το εξπρεσιονιστικό σκοτάδι δίνει τη θέση του στο λαμπερό καλιφορνέζικο φως, η ασφυκτική χρήση του ντεκόρ υποχωρεί μπροστά σε μια widescreen πλανοθεσία των ανοιχτών χώρων και η γραμμική αφήγηση σκορπίζει σε άτακτα χωροχρονικά κομμάτια. Μέχρι σήμερα, παραπάνω από πενήντα χρόνια αφότου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, το «Point Blank» δεν αποτελεί μοναχά έναν ριζοσπαστικό σταθμό του είδους, αλλά εξακολουθεί να εκπροσωπεί μια συναρπαστική θεωρία του μοντέρνου για το σινεμά. Όσο για τον Λι Μάρβιν, που περιφέρεται στωικός, τραχύς και γρανιτένιος αγγελιαφόρος θανάτου σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, δεν υπάρχουν αρκετές λέξεις για να περιγράψουν πόσο ανυπέρβλητα cool είναι.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.