Ο «διαδικτυακός κήπος» της Ars Electronica από τη Στέγη

Ο «διαδικτυακός κήπος» της Ars Electronica από τη Στέγη

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχει στον παγκόσμιο «διαδικτυακό κήπο» του Φεστιβάλ Ars Electronica με τις δικές της «Ιστορίες της Αθήνας».

Μετά το περυσινό επετειακό φεστιβάλ εορτασμού των 40 ετών του Ars Electronica, το οποίο συγκέντρωσε στο Λιντς της Αυστρίας περισσότερους καλλιτέχνες, εκθέτες και διεθνείς εμπειρογνώμονες από ποτέ άλλοτε, αυτό τον Σεπτέμβριο το Ars Electronica ξεκινά ένα παγκόσμιο διαδικτυακό ταξίδι στους «Κήπους του Κέπλερ» από τις 9 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020. Ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης αναφέρεται στην οργανωτική αρχή που διέπει το φεστιβάλ σε αυτή την περίοδο παγκόσμιου lockdown: το Ars Electronica δεν θα βουτήξει στο διαδίκτυο για να εξαφανιστεί εκεί, αλλά θα αναδυθεί από αυτό για να εκδηλωθεί σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο.

Σχεδόν καμία άλλη φράση δεν έχει χρησιμοποιηθεί τόσο συχνά τους τελευταίους μήνες όσο το ότι ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος μετά από αυτή την κρίση. Κάποιες φορές λέγεται προφητικά, ως αχτίδα ελπίδας, αλλά πιο συχνά ως απειλή. Είναι αλήθεια; Και αν ναι, τι είδους αλλαγές θα προκύψουν; Αυτή η ερώτηση βρίσκεται στο επίκεντρο του φετινού Ars Electronica. Διαφορετικές κοινότητες θα στοχαστούν ως προς τα τρέχοντα προβλήματα και θα επεξεργαστούν συγκεκριμένες ιδέες, δράσεις και λύσεις. Χώροι, πρωτοβουλίες και θεσμοί, όπου καλλιτέχνες και επιστήμονες συνεργάζονται, θα θέσουν προκλήσεις στην κοινωνία και θα βιώσουν νέες συμμαχίες και μορφές συνεργασίας, δημιουργώντας «διαδικτυακούς κήπους» σε όλα τα σημεία του πλανήτη: από τη Βαρκελώνη έως το Τόκυο, από τις Βρυξέλλες έως στο Μπουένος Άιρες, από τη Βοστόνη έως τη Σεούλ, από το Γιοχάνεσμπουργκ έως τη Σίλικον Βάλεϊ και από το Λος Άντζελες έως την Αθήνα και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Στο πλαίσιο του Ars Electronica, η Στέγη συνεργάζεται για άλλη μία φορά με το πιο σημαντικό φεστιβάλ ψηφιακών μέσων στην Ευρώπη και φτιάχνει τον δικό της διαδικτυακό κήπο μέσα από δύο δράσεις με τον γενικό τίτλο Ιστορίες της Αθήνας: την πολυμεσική εγκατάσταση Data Garden της Κυριακής Γονής και τα αποτελέσματα του HackAthens 2020, μιας σειράς από πέντε έργα σε μορφή ταινίας, ψηφιακού παιχνιδιού, ηχητικού δράματος και εφαρμογής για κινητά. Ενώ οι δύο δράσεις των Ιστοριών της Αθήνας έχουν διαφορετικό σημείο εκκίνησης, μοιράζονται ωστόσο κοινούς στόχους: εξερευνούν αλγόριθμους και τελετές, δεδομένα, οικολογίες και σώματα, το τοπικό έναντι του παγκόσμιου, το ενδημικό έναντι του μόνιμου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

Data Garden | Διαδικτυακή περιήγηση στην έκθεση και συζήτηση με την εικαστικό
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020 | 18:00 (EEST)

Δείτε την περιήγηση και τη συζήτηση στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube: https://youtu.be/1T8UaQnOVtI
Η περιήγηση θα παραμείνει διαθέσιμη διαδικτυακά έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2020.

HackAthens 2020: Τι έρχεται μετά | Διαδικτυακή παρουσίαση
Από τις 9 Σεπτεμβρίου 2020

Δείτε τα έργα στο onassis.org

HackAthens 2020 | Συζήτηση με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 | 18:00 (EEST)

Δείτε τη συζήτηση στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube: https://youtu.be/9H1gqDdzNZg

STUDIOTOPIA – Creative Question Challenge 1
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 | 15:30 - 16:00 (ΕEST)

Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα Hypercomf και τον θαλάσσιο βιολόγο Μάρκο Διγενή.
Η συζήτηση θα είναι διαθέσιμη από τον ιστότοπο του φεστιβάλ Ars Electronica.

STUDIOTOPIA – Creative Question Challenge 2
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020 | 18:30 - 19:00 (ΕEST)

Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα 3137 και τη φυσικοχημικό Dr. Audrey-Flore Ngomsik.
Η συζήτηση θα είναι διαθέσιμη από τον ιστότοπο του φεστιβάλ Ars Electronica.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.