Ο αέναος κύκλος της Ελευθερίας | Μία performance της Κάλλιας Θεοδοσιάδη

Ο αέναος κύκλος της Ελευθερίας | Μία performance της Κάλλιας Θεοδοσιάδη

Ένα γυναικείο σώμα ως σύμβολο της Ελευθερίας, εμπνεόμενo από τον πίνακα του Ντελακρουά, παίρνει σώμα και μορφή μέσα από μία περφόρμανς στον δημόσιο χώρο του αεροδρoμίου. H ελευθερία που δεν μένει ποτέ σταθερή, αλλάζει συνεχώς και αναπροσαρμόζεται σε κάθε εποχή προκαλώντας έναν αέναο κύκλο αγώνων και επαναστάσεων»

Η Ελευθερία ως μια λέξη πολυσήμαντη και πολυδιάστατη μας τοποθετεί σε μια θέση αμηχανίας και αμφιβολίας να την προσδιορίσουμε. Από την άλλη πλευρά η αγωνία του ανθρώπου να ορίσει μια έννοια, μια ιδέα, μια κατάσταση, οδηγεί πολλές φορές σε παρανοήσεις.

Εν όψει της επετείου για τα 200 χρόνια από το 1821 μία περφόρμανς που πραγματεύεται την ευρύτερη έννοια της Ελευθερίας ως ιδέα, ως έννοια, ως σύμβολο σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ PERFORMANCE ΕΔΩ.

Στόχος είναι η δημιουργία ανοιχτού διαλόγου θέτοντας ερωτήματα που αφορούν τις επαναστάσεις ανά τους αιώνες στο όνομα της ελευθερίας αλλά και την ευρύτερη έννοια αυτής στο σήμερα. Η ελευθερία εναλλάσσατε και επαναπροσδιορίζεται σύμφωνα με τα εκάστοτε πολιτικοκοινωνικά δρώμενα της κάθε περιόδου και τα διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά του κάθε λαού, έθνους, κράτους, φυλής. Σε ατομικό επίπεδο αποτελεί έναν ευρύτερο προβληματισμό μέσω της διαφορετικής πρόσληψης που λαμβάνεται από τον καθένα ανάλογα με τις επιδιώξεις, τις ανάγκες, τις επιθυμίες, την αντίληψη και την ιδεολογία που τον χαρακτηρίζει.

Η Επανάσταση του 1821 είχε την μορφή μίας συλλογικής επανάστασης απέναντι σε έναν δυνάστη, μία ελευθερία κοινή για έναν λαό με στόχο την διαμόρφωση ενός καινούριου έθνους. Εν έτη 2021 ο εχθρός είναι αόρατος και διαφορετικός για τον καθένα. Τα όρια μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας βρίσκονται σε συνεχή στάθμιση καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις πολιτικές διαστάσεις αντιμετώπισης ενός παγκόσμιου ιογενή εχθρού. Κάθε μεγάλη κρίση έχει αντίκτυπο σε όλες της βασικές δομές που ορίζουν μια κοινωνία πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά. Και η έννοια της ελευθερίας επανέρχεται πλέον στο τραπέζι των αναζητήσεων με την επιτακτική ανάγκη του επαναπροσδιορισμού.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.