Νύχτες Βραδύτητας - Ομιλίες για τον Χρόνο | Μυστήριο 62

Νύχτες Βραδύτητας - Ομιλίες για τον Χρόνο | Μυστήριο 62

Μια βραδιά αφιερωμένη στη δυσεύρετη μέχρι πρόσφατα, θρυλική, γαλλική πειραματική ταινία L’ange (Ο άγγελος, 1982) του Patrick Bokanowski, παρουσιάζει η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, στις 18.00, στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας. Με φόντο την Πανσέληνο του Οκτωβρίου, η δεύτερη διοργάνωση του Μυστηρίου 62 με τίτλο Νύχτες Βραδύτητας - Ομιλίες για τον Χρόνο, θέτει ξανά στο επίκεντρο την έννοια του χρόνου,  παρουσιάζοντας μια ταινία πρωτοποριακών τεχνικών του πειραματικού κινηματογράφου και του animation, παρουσία του δημιουργού της. Την προβολή της 65λεπτης ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τον σκηνοθέτη και τη σύζυγό του, Michèle Bokanowski, που υπογράφει τη μουσική της ταινίας. Επιπλέον, ο μουσικός Κτίρια τη νύχτα θα δημιουργήσει πρωτότυπο μουσικό υλικό ειδικά για την εκδήλωση, με θέμα το πέρασμα του χρόνου στα όνειρα. Καλλιτεχνικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης και μουσικός Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy).

Η δράση Νύχτες Βραδύτητας εντάσσεται στην ενότητα δράσεων με τίτλο “Μυστήρια σε κοινή θέα”. Το φετινό πρόγραμμα Νύχτες Βραδύτητας αναδεικνύει τις κοινές πτυχές της κινηματογραφικής γλώσσας του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και προβάλλει Ευρωπαίους καλλιτέχνες που δημιούργησαν τομές στην ιστορία του.

Η Ιδέα

Η Νύχτα Βραδύτητας (Nuit de lenteur) παρουσιάστηκε το 2018 για πρώτη φορά στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ως μέρος μιας ετήσιας εκδήλωσης των Γαλλικών Ινστιτούτων από όλον τον κόσμο, αφιερωμένης στην ανταλλαγή και κυκλοφορία των ιδεών. Η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επαναλαμβάνει και εξελίσσει τη δράση το 2021, τιτλοφορώντας την Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο, και παρουσιάζοντας δύο φορές τον χρόνο, υπό το φως της πανσελήνου, μία σειρά πρωτότυπων ομιλιών πάνω στην έννοια του χρόνου, με διακεκριμένους προσκεκλημένους. Παράλληλα, κάθε εκδήλωση συνοδεύεται από διαφορετικά πολιτιστικά δρώμενα. Οι Νύχτες Βραδύτητας έρχονται να μυήσουν το κοινό στην τέχνη της βραδύτητας, μειώνοντας τους ξέφρενους ρυθμούς ενός κόσμου που κινείται πολύ γρήγορα.

Η πρώτη διοργάνωση του Μυστηρίου 62 πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2021 και περιελάμβανε ομιλίες από τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα και τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, με τη συμμετοχή του συνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Προσέλευση κοινού: 18:00
Κτίρια τη νύχτα: 18:30
Προβολή ταινίας L’ange: 19:00
Συζήτηση Patrick Bokanowski & Michele Bokanowski: 20:15

Κτίρια τη νύχτα: 21:30

Χρήσιμες Πληροφορίες

Προτείνεται στο κοινό προμηθευτεί ένα μπουκάλι νερό (Στο Προαύλιο Αγίου Νικολάου, δεν υπάρχει αναψυκτήριο) και να έχει μαζί του μαξιλάρες, ψάθα ή κάποιο άλλο ύφασμα για το έδαφος.

Πρόσβαση ΑμεΑ: Ο χώρος της εκδήλωσης είναι προσβάσιμος με συνεχή ράμπα από την οδό Σωτηρίου Γκιόκα. Σημειώνεται ότι έχει ιδιαίτερα απότομη κλίση και ενδεχομένως να χρειάζεται συνοδός για υποβοήθηση σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Σε όλες τις εκδηλώσεις της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφάλεια τόσο του κοινού όσο και των εργαζομένων της εκδήλωσης.

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης εδώ έως τις 20 Οκτωβρίου στις 17.00. Επιπλέον Δελτία Εισόδου θα δοθούν, βάσει διαθεσιμότητας, μία (1) ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης και μέχρι εξαντλήσεώς τους, στην είσοδο του χώρου (Σωτηρίου Γκιόκα 11, Πλατεία Ιεροφαντών, Εκκλησάκι Αγίου Νικολάου. Δείτε εδώ τον χάρτη).

Χωρητικότητα: 100 θέσεις καθήμενων

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.