Νοέμβριος στο Ολύμπια Δημοτικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

Νοέμβριος στο Ολύμπια Δημοτικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

Το Νοέμβριο, εκτός από την όπερα «Σεμέλη» του George Frideric Handel, το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», φιλοξενεί τις παρακάτω μουσικές εκδηλώσεις, σε διοργάνωση με τον Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). 

ΤΡΙΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | 20:30
Χθες το βράδυ | Συναυλία 

Athens Big Band

Ο Δημήτρης Καλαντζής φέρνει στη σκηνή του Ολύμπια ένα πρόγραμμα με άρωμα από το παρελθόν. Τα προηγούμενα χρόνια, ο κορυφαίος πιανίστας και ενορχηστρωτής μάς παρουσίασε τη jazz εκδοχή έργων μεγάλων δημιουργών, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Σε αυτή του την εμφάνιση, υπόσχεται να μας ταξιδέψει στο χθες της ελληνικής μουσικής, μέσα από δικές του, πρωτότυπες ενορχηστρώσεις και μεταγραφές για Big Band.

Αγαπημένες μελωδίες των Κώστα Καπνίση, Αλέκου Σακελλάριου, Κώστα Γιαννίδη, Τάκη Μωράκη κ.ά. θα αναδειχθούν με τρόπο μοναδικό από τη jazz ματιά του Δημήτρη Καλαντζή, ανασυνθέτοντας ένα μουσικό τοπίο γνώριμο, μέσα από το πρίσμα μιας νέας μουσικής προσέγγισης. Συνοδοιπόροι του, οι εξαιρετικές ερμηνεύτριες Αθηνά Ρούτση και Τέρη Βακιρτζόγλου.

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Καλαντζής | Αθηνά Ρούτση | Τέρη Βακιρτζόγλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σάμι Αμίρης

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | 20:30
Συναυλία με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη & την Ανδριάνα Μπάμπαλη
Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων

Αξέχαστες στιγμές θα μας χαρίσουν με τις εμπνευσμένες ερμηνείες τους ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και η Ανδριάνα Μπάμπαλη, μέσα από ένα όμορφο μουσικό ταξίδι με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής.

Η μουσική σπουδαίων Ελλήνων συνθετών συναντά τους στίχους των ποιητών και υπόσχεται να μας συνεπάρει με τη δύναμη του λόγου που γίνεται τραγούδι. Θα ακουστούν συνθέσεις των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκου, Δ. Σαββόπουλου κ.ά., καθώς επίσης τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία των καλλιτεχνών.

Ερμηνεύουν: Κώστας Τριανταφυλλίδης | Ανδριάνα Μπάμπαλη
Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις: Άγγελος Ηλίας

​ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | 20:30
17 ταπεινά ρέκβιεμ για το μέλλον

Η Μαρία Παπαγεωργίου τραγουδά Θάνο Μικρούτσικο

Η Μαρία Παπαγεωργίου προσεγγίζει με το μοναδικό ιδιοσυγκρασιακό ερμηνευτικό της στιλ το έργο του Θάνου Μικρούτσικου, του εμβληματικού Έλληνα δημιουργού που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία της ελληνικής μουσικής, σε μία μεγάλη αφιερωματική συναυλία που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Η σπουδαία ερμηνεύτρια επιλέγει και παρουσιάζει 17 «Ταπεινά ρέκβιεμ για το μέλλον» από τη δισκογραφία του Θάνου Μικρούτσικου με μοναδικό κριτήριο την αγάπη της στο έργο του, αλλά και την πίστη της πως τα τραγούδια αυτά αφορούν τη γενιά της και όλες όσες έπονται.

Ανάμεσά τους χιλιοτραγουδισμένα τραγούδια όπως τα: “Χαρούμενο τραγούδι στη Σύλβια Πλαθ”, “Γαμμαγραφία”, “Η πιο όμορφη θάλασσα”,  “Kuro Siwo”, “Ρόζα Λούξεμπουργκ”, και πολλά άλλα.

Μουσικοί: Μιχάλης Βρέττας-βιολί | Ευριπίδης Ζεμενίδης-ηλεκτρική κιθάρα | Γιώργος Θεοδωρόπουλος-synths, bass | Θάνος Μιχαηλίδης-τύμπανα | Μαρία Παπαγεωργίου-κιθάρες | Σωτήρης Παπάκος-Ηχοληψία | Μανώλης Μπράτσης-Φωτισμοί | Μαρία Παπαγεωργίου, Ευριπίδης Ζεμενίδης-Ενορχηστρώσεις | Cricos-Οργάνωση Παραγωγής 

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | 20:30
Τα Μπλουζ του Θάνου
με τους Θύμιο Παπαδόπουλο, David Lynch, Γιώτη Κιουρτσόγλου, Μάξιμο Δράκο και Καλλίστρατο Δρακόπουλο
Τραγουδάει ο Χρήστος Θηβαίος

Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης που έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2019, σφράγισε με το έργο του την ελληνική μουσική συνδέοντας άρρηκτα τα τραγούδια του με τις προσωπικές, αλλά και με τις συλλογικές μας στιγμές.

Φύσει και θέσει ανήσυχος καλλιτέχνης, θεωρώντας ότι η πρωτοπορία είναι μια συνεχής διαδικασία, ο Θάνος Μικρούτσικος εξέφραζε τις αυτοσχεδιαστικές του διαθέσεις στα τραγούδια του ήδη από τη δεκαετία του ’70 και αναζητούσε διαρκώς τη διεύρυνση των μουσικών του ορίων ανανεώνοντας τις συνθέσεις του.

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», θα λάβει χώρα μία πολύ ξεχωριστή βραδιά υπό τον τίτλο “Τα Μπλουζ του Θάνου”. 

Βασικοί συνεργάτες του Θάνου Μικρούτσικου, που πορεύτηκαν μαζί του σε διαφορετικές περιόδους, θα προσεγγίσουν μουσικές στιγμές του συνθέτη με τον τρόπο που εκείνος θα ήθελε. Οι Θύμιος Παπαδόπουλος, David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Μάξιμος Δράκος και Καλλίστρατος Δρακόπουλος, μέσα από μια σύγχρονη ματιά, ενσωματώνοντας την τάση του προς τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό, αγγίζουν τις μελωδίες του και συνομιλούν μαζί τους. Τραγουδάει ο Χρήστος Θηβαίος.

Όσοι βρεθούν στο Θέατρο Ολύμπια στις 25 Νοεμβρίου θα ακούσουν τους σπουδαίους σολίστ και συνεργάτες του Θάνου Μικρούτσικου να παίζουν κομμάτια, όπως θα έκαναν αν ήταν και ο ίδιος μαζί τους.

Ανανεώνοντας συνεχώς με τον «δικό του τρόπο», διευρύνοντας τα όρια με πάθος και αγάπη για τη μουσική του, ενώ ο Χρήστος Θηβαίος, αγαπημένος ερμηνευτής του συνθέτη, θα τραγουδήσει Καββαδία (Λύχνος του Αλλαδίνου, Ένα μαχαίρι, William George Allum κ.α) Μπρεχτ, Τριπολίτη (Μπουμ, Ένα μπλουζ η αγάπη μου πένθιμο), Καβάφη και Ελευθερίου.

Μουσικοί (με αλφαβητική σειρά):
ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (τύμπανα)
ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΡΑΚΟΣ (πιάνο)
ΓΙΩΤΗΣ ΚΙΟΥΡΤΣΟΓΛΟΥ (μπάσο)
DAVID LYNCH (σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά)
ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (πνευστά)
Τραγουδάει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ
Οργάνωση Παραγωγής | Cricos

Πώληση εισιτηρίων για όλες τις παραγωγές πραγματοποιείται και στο θέατρο, Ακαδημίας 59, Αθήνα, δύο ώρες πριν την έναρξη των προγραμματισμένων παραστάσεων.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.