No Title, just the gaze! | Έκθεση Φωτογραφίας της Βασιλικής Σανδάλη

No Title, just the gaze! | Έκθεση Φωτογραφίας της Βασιλικής Σανδάλη

«Η Βασιλική Σανδάλη μάς ξεναγεί με τόλμη στον προσωπικό της κόσμο. Αντικείμενα, πρόσωπα και πτυχές του εαυτού της. Ένας κόσμος χαμηλών τόνων, στοχαστικός. Η Βασιλική ωστόσο, χρησιμοποιεί την φαινομενική οικειότητα της καθημερινότητάς της για να δημιουργήσει μία άλλη εσωτερική πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα αισθήματος, βλέμματος,  μία οπτικά υλοποιημένη εσωτερικότητα, δηλαδή. Κι έτσι πλάθει τον κόσμο,  στο δικό της αληθινό νόημα.» σημειώνει για την έκθεση φωτογραφίας της Βασιλικής Σανδάλη στην O.art.ath, ο επιμελητής Χάρης Κακαρούχας.

«Η έκθεση αποτελεί ένα σύνολο φωτογραφιών που για πρώτη φορά συγκροτούν μια ομάδα και οι οποίες με γλαφυρό τρόπο περιγράφουν μια παρελθοντική περίοδο. Οι συγκεκριμένες εικόνες έχουν δημιουργηθεί σε ανύποπτο μεταξύ τους χρόνο, καθώς προσπαθούσα να σχολιάσω φωτογραφικά την επικρατούσα τότε προσωπική μου συνθήκη.

Το σύνολο που προκύπτει μού υποδεικνύει ένα διαβρωμένο πλέον παρελθόν, ορατό μεν, αλλά προβεβλημένο μέσα από έναν θολό λερωμένο φακό, καθώς το παρόν δε θυμίζει σε τίποτα τα χαρακτηριστικά της εποχής των λήψεων. Πρόσωπα φωτογραφημένα, τα περισσότερα παρατημένα στο τότε, αντικείμενα που πλέον δεν μου ανήκουν, αυτοπορτρέτα που δε θυμίζουν τη γυναίκα που εκθέτει σήμερα.

Το αποτέλεσμα αυτής της ομάδας εικόνων με διαβεβαιώνει για την επιμονή και τον αυθορμητισμό μου όσον αφορά την καταγραφή μίας ελαφριάς σύγχυσης που χαρακτήρισε εκείνη την περίοδο, αλλά και της παθιασμένης εκδοχής του παλιού εαυτού μου. Ταυτόχρονα, ωστόσο, διακρίνω από την απόσταση αυτή που δημιουργήθηκε από το τότε ως το σήμερα, μια διάθεση να ειρωνευτώ ή έστω να σχολιάσω αιχμηρά τον περίγυρο, αλλά κυρίως εμένα την ίδια. Προκαλώ, με ένα συγκαλυμμένο θράσος· όχι από κυνισμό, αλλά (μάλλον) από πόνο.

Αποφασίζω να εκθέσω ένα μέρος των εργασιών της παρελθοντικής μου ύπαρξης και αφήνω τον θεατή να ανακαλύψει τη σβησμένη μου εκδοχή· ευελπιστώντας να διεισδύσει διακριτικά το παλιό στη σύγχρονη ταυτότητά μου.» εξηγεί η ίδια η Βασιλική Σανδάλη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εγκαίνια: Σάββατο, 27/05/23 στις 18.00
Διάρκεια: 27/05/23 έως 04/06/23
Ωράριο Λειτουργίας: καθημερινά 18.00 - 21.00

 

 

Ο Χάρης Κακαρούχας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Χαρτογραφία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (Diplome), Θεωρία χρώματος και οπτική αντίληψη (M.Sc) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και φωτογραφία (Ph.D) στο Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι (τίτλος της διατριβής ‘Προσωπογραφία’ Χαρτογραφόντας τον Εαυτό) Έχει σπουδάσει ακόμη διάφορα είδη θεραπείας μέσω της τέχνης καθώς και άλλες πρακτικές σύγχρομης ψυχοθεραπείας.Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί και εκτεθεί εκτενώς στην Ελλάδα κι το εξωτερικό.Έχει εκδώσει τρία φωτογραφικά λευκώματα, Στα μονοπάτια του χρόνου (Εκδ.Φωτοχώρος), Φυσική Παρουσία (Εκδ. Luminous Eye), και Μετέωρος χρόνος Ένα πορτρέτο της Κούβας Το τελευταίο έχει εκδοθεί σε έξι Ευρωπαικές χώρες. Κέρδισε το βραβείο των Ευρωπαίων εκδοτών και ήταν 3ος επιλαχών για το Schweppes Photographic Portrait prize. Έχει τιμηθεί ακόμη με το βραβείο Μίλος για το καλλιτεχνικό βιβλίο της χρονιάς στην Ελλάδα. Ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οικολογικού- καλλιτεχνικού φεστιβάλ που οργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλοντος με το Εθνικό μουσείο σύγχρονης τέχνης το 2013. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια παραδίδει φωτογραφικά σεμινάρια με τον τίτλο In sight photo: η φωτογραφία ως συνειδητή πράξη. ¨Εργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Συνιδιοκτήτης της γκαλερί Luminous Eye.

Η Βασιλική Σανδάλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Φωτογραφίζει από το 2009. Μέρος της δουλειάς της έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις,  στο Athens Photo Festival,  έχει λάβει διακρίσεις σε φεστιβάλ και γκαλερί του εξωτερικού.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.