Νηνεμία | Μαρία Βύρρα

Νηνεμία | Μαρία Βύρρα

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στις 19:00 μ.μ. στην γκαλερί Artzone42 η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Βύρρα, με έργα που δημιουργήθηκαν τη διετία 2020-2022.

Για την ενότητα αυτή η καλλιτέχνις επιχειρεί να διερευνήσει τη σχέση ρευστότητας του περιβάλλοντος και της εκάστοτε αποδομημένης μορφής, είτε πρόκειται για ένα ανθρώπινο σώμα είτε για στοιχεία τα οποία μοιάζουν να έχουν οργανική υπόσταση στο ζωγραφικό περιβάλλον. Οι χώροι συχνά αποδίδουν μια αίσθηση ατμοσφαιρική, σχεδόν «νηνεμική». Κεντρικό θέμα των έργων είναι ο άνθρωπος και η συναισθηματική φόρτιση που η εικόνα ενδέχεται να εκδηλώνει, η αλληλεπίδραση με τον ήσυχο χώρο και πώς επιτυγχάνουν τα όρια της ισορροπίας μεταξύ αυτών. Η παρέμβαση δηλαδή του ανθρώπινου στίγματος σε μέρη που από μόνα τους μας μοιάζουν ιδανικά και αρκετά. Είναι η ύπαρξη από μόνη της αρκετή για να λύσει το ενδοχόμενο της ησυχίας ή απλώς δημιουργεί περισσότερα προβλήματα ενώ η νηνεμία θα φάνταζε ιδεατή κατάσταση. 

Για τη Μαρία Βύρρα σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς: «Ζωγράφος που κουβαλά την παράδοση του εξπρεσιονισμού με χαρακτήρα σύγχρονο που την κάνει εικονογράφο του καιρούς μας. Ζωγράφος που το βλέμμα της πάει πέρα από το δικό μας., πίσω στα χρόνια που δίναμε σχήμα στα σύννεφα και χρώμα στη θάλασσα.»

Την απασχολεί η απόδοση του χώρου απαλλαγμένου από όλα τα αντικείμενα που συνήθως τον γεμίζουν, από όλους τους ορίζοντες που τον ορίζουν-ενός χώρου αφηρημένου όπου το χρώμα ρέει διεκδικώντας τη δική του υπόσταση στο χώρο. Σ' αυτήν πλημμυρίδα του χρώματος που στα μάτια μας προβάλλει ηλεκτροφόρο, η ζωγράφος πακτώνει μορφές στα όρια της παραστατικής ζωγραφικής. Γυναίκες που δοξολογούν και ταυτόχρονα πενθούν το σώμα, ηδυπαθές, ανθηρό, τόπο μυστικιστικής μέθεξης και συνάμα πεδίο φθοράς και κέλυφος ατέλειας που η καλλιτέχνις εμφατικά τονίζει με σβησίματα ή χρωματικές επικαλύψεις».

Η Μαρία Βύρρα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Το 2013 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με πτυχίο στη Ζωγραφική (Καθηγητές Μιχάλης Μανουσάκης και Πάνος Χαραλάμπους), ενώ παρακολούθησε Γλυπτική με τους καθηγητές Νίκο Τρανό-Θεόδωρο Παπαγιάννη και Σκηνογραφία με τη Λιλύ Πεζάνου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.