ΝΙΚΙ ΠΟΝΤΙΚΙ Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ

ΝΙΚΙ ΠΟΝΤΙΚΙ Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ

Στην παιδική σκηνή του θεάτρου «Πρόβα» Ηπείρου 39 για τη σεζόν 2023-2024 ανεβαίνει από τις 24 Σεπτεμβρίου το νέο έργο του Αντώνη Ζιώγα «ΝΙΚΙ ΠΟΝΤΙΚΙ-Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ»
Πρόκειται για ένα έργο του σημαντικού και έμπειρου συγγραφέα-σκηνοθέτη Αντώνη Ζιώγα, με διακρίσεις για το συγγραφικό του έργο κι επί πολλά έτη συνεργάτη του θεάτρου «ΠΡΟΒΑ». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο ίδιος. Οι ηθοποιοί παλιοί και νέοι συνεργάτες του θεάτρου «ΠΡΟΒΑ» παίζουν, τραγουδούν τραγουδούν ζωντανά σε μουσικές επιλογές της Κοραλίας Τσόγκα, στίχους του Αντώνη Ζιώγα και μουσική σύνθεση του Υάκινθου Μάινα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ποντικοοικογένεια Ντίκι-Κίνα-Νίκι Ποντίκι, ζει ανάμεσά μας. Ο μπαμπάς Νίκι είναι εφευρέτης κι όνειρό του είναι να παρασκευάσει το μαγικό φίλτρο της αορατότητας για να σώσει την ποντικοκοινωνία από την απειλή της φοβερής και τρομερής ροζ γατούλας. Κανένας ποντικός δεν τολμά να πλησιάσει το θρυλικό λημέρι της, στο οποίο εκτελεί χρέη τυροφύλακα, διότι όσοι το επιχείρησαν στο παρελθόν δεν επέστρεψαν ποτέ. Όταν ο Νίκι καταφέρνει κι εφευρίσκει το μαγικό φίλτρο, ο Γκάφι ο γκαφατζής σκύλος και κολλητός του φίλος από γκάφα, αντί για γάλα, ταΐζει το μωρό του Νίκι και της Κίνα με αυτό. Κι η σπαρταριστή περιπέτεια ξεκινά όταν οι δύο φίλοι αντιλαμβάνονται ότι ο αόρατος πλέον Νίκι έχει τρυπώσει στο λημέρι της τρομερής και φοβερής γατούλας. Τι συνέπειες θα έχει η συνάντησή τους μαζί της; Θα καταφέρουν να γλιτώσουν από τη φοβερότητα και την τρομερότητά της; Σε τι βαθμό μπορεί το κοινό να βοηθήσει σ΄αυτό; Οι θεατές θα παρακολουθήσουν ζωντανά επί σκηνής με τη μέθοδο interactive .ενα "κόμικ" που θίγει αβίαστα και με διασκεδαστκό τρόπο μείζονα θέματα της εποχής όπως ζωοφιλία, διαφορετικότητα, ενσυναίσθηση, αυτοθυσία, συγχωρητικότητα, επιμονή, με ναυαρχίδα όλων των αξιών τον άρρηκτο δεσμό της φιλίας.

Συντελεστές

Κείμενο/σκηνοθεσία: Αντώνης Ζιώγας 
Σκηνικά/κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος 
Μουσική επιμέλεια: Υάκινθος Μάινας
Στίχοι τραγουδιών: Αντώνης Ζιώγας
Χορογραφίες: Σταυρούλα Ρόιδου
Διεύθυνση Θεάτρου: Μαίρη Ραζή
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αλίκη Δανάλη
Φωτογράφος παράστασης: Γιώργος Πανιγυρόπουλος
Δημιουργικό: Βασίλης Κουκμήσης 
Κατασκευή σκηνικού: Διονύσης Καταρέλος
Γραμματεία: Ελένη Στρατιώτη

Διανομή

Νίκι Ποντίκι: Μιχάλης Νάκος
Κίνα Ποντικίνα Σύζυγος του Νίκι: Matwali Κωνσταντίνα Κουτουλάκη 
Γκάφη Γκαφατζής σκύλος; Τάσος Μπίμης
Φοβερή και τρομερή ροζ γατούλα: Matwali-Κωνσταντίνα Κουτουλάκη

Διάρκεια: 70 λεπτά

Πρωινές παραστάσεις καθημερινώς στο θέατρο Πρόβα με μειωμένη ομαδική τιμή 6 ευρώ.

Παραστάσεις στο χώρο του σχολείου 8 ευρώ ανά άτομο.

Σημείωμα του συγγραφέα Αντώνη Ζιώγα

«Νίκι Ποντίκι ο Εφευρέτης» είναι μία παράσταση η οποία απευθύνεται σε ολόκληρη την οικογένεια. Κύριος σκοπός της είναι να διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους φίλους, δίνοντας τη δυνατότητα στους πρώτους να παρακολουθήσουν και ταυτόχρονα να συμμετάσχουν και να παίξουν σε μια ξεκαρδιστική ιστορία και στους δεύτερους να θυμηθούν πως ήταν όταν υπήρξαν παιδιά και διαβάζανε τις σπαρταριστές περιπέτειες των κόμικ δεδομένο του ότι η γραμμή της παράστασης θυμίζει καρτούν. Άλλωστε η λέξη "παιδί" προέρχεται απο το ρήμα "παίζω" οπότε είναι άκρως σημαντικό να προσφέρει ένα έργο απευθυνόμενο σε παιδιά άφθονο γέλιο και παιχνίδι. Παράλληλα, επειδή το θέατρο από τη γέννησή του έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα, δε θα μπορούσε ο «Νίκι Ποντίκι ο Εφευρέτης» να αποτελέσει εξαίρεση. Με έμμεσο και κυρίως με αβίαστο τρόπο φιλιδοξεί στα εβδομήντα λεπτά της παρουσίασης οι θεατές να βγουν από την αίθουσα όχι απλά χαρούμενοι αλλά σοφότεροι και πιο ανθρώπινοι. Η περιπέτεια του Νίκι, του Γκάφι, της Κίνα και του Ντίκι αλλά κι η μεταξύ τους σχέση δεν πραγματεύεται μια απλή ιστοριούλα με ζωάκια όπως μπορεί να ισχυριστεί κάποιος σε ένα πρώτο επίπεδο. Πρόκειται για μια προσωποποιημένη αναπαράσταση του σύγχρονου κοινωνικού κι οικογενειακού ιστού. Το μπούλινγκ που δέχεται ο Γκάφι από τα υπόλοιπα κουτάβια, επειδή είναι αφελής και γκαφατζής αλλά βρίσκει στοργή κι αγάπη στο πρόσωπο του κολλητού του φίλου του Νίκι του ποντικού, τα πειράματα που υφίσταται η Κίνα η ποντικίνα, στα οποία αντικατοπτρίζεται η εκμετάλλευση των ζώων, η σχέση του ζευγαριού που αναπτύσσεται μεταξύ τους αλλά και με το παιδί τους, σχέση που βιώνει η σύγχρονη οικογένεια, η απειλή της φοβερής και τρομερής ροζ γατούλας κι ο τρόπος που την αντιμετωπίζουν η οποία αποτελεί επίσης μια προσωποποιημένη σχέση του ανθρώπου με τους φόβους του, αλλά κι η δύναμη της θέλησης, οι στόχοι κι η επίτευξή τους, η αυτοθυσία, η αγάπη, η φιλία, η παρεξήγηση κι η συγχώρεση, είναι μερικά από τα βασικά θέματα που πραγματεύεται η συγκεκριμένη παράσταση μέσα από την αθωότητα του παιχνιδιού και της διασκέδασης. Επιπροσθέτως το θέατρο ΠΡΟΒΑ με σεβασμό κι αγάπη στον άνθρωπο, τα ζώα και τη φύση, παρουσιάζει τον «Νίκι Ποντίκι τον Εφευρέτη» για να υμνήσει την αξία του δικαιώματος της ύπαρξης. 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.