Μυστήριο 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης

Μυστήριο 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης

Από τις 13 έως τις 24 Σεπτεμβρίου η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης, μία σειρά προβολών έργων τέχνης νέων μέσων, μη αφηγηματικών φιλμ και ντοκιμαντέρ που έχουν δημιουργηθεί από 22 διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες. Οι προβολές θα γίνουν στην Κινηματογραφική Λέσχη Ελευσίνας παρουσία των ίδιων των δημιουργών. Ένα πρότζεκτ σε επιμέλεια της Μαρίνας Φωκίδη, επιμελήτριας και θεωρητικού τέχνης.

Ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε μαζί με το σωματείο ναυπηγών στο Γκαντάνι του Πακιστάν, η χαμένη Atlantis του πολυβραβευμένου Ben Russell, η ταινία μικρού μήκους της Εύης Καλογηροπούλου με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Μαζωνάκη που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, το θρυλικό What Are the Clouds? του Pier Paolo Pasolini, το ταξίδι ενός κοντέινερ από το Ρότερνταμ μέχρι το Λος Άντζελες και το Χονγκ Κονγκ από τον γκουρού του θεωρητικού σινεμά Allan Sekula, εικόνες από μία έντονη τηλεοπτική συζήτηση για τον πόλεμο στη Συρία μέσα από τη ματιά του Johan Grimonprez, η φιγούρα ενός μελαγχολικού ήλιου-μάρτυρα της ηθικής και περιβαλλοντικής κατάρρευσης του πλανήτη από την εικαστική καλλιτέχνιδα Agnieszka Polska, η ιστορία τεσσάρων drag queens από τη Βραζιλία σε σκηνοθεσία Bárbara Wagner και Benjamin De Burca αλλά και συζητήσεις γυναικών στο Κουρδιστάν, στην Κολομβία και στον Λίβανο είναι μόνο μερικά από τα έργα που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν στην Ελευσίνα τις μέρες του Μυστηρίου 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης. Και εκτός από τα ίδια τα έργα τους, οι καλλιτέχνες και δημιουργοί θα ταξιδέψουν από κάθε γωνιά του πλανήτη στην Ελευσίνα για να παρουσιάσουν οι ίδιοι τις ταινίες τους, να συναντήσουν το ελληνικό κοινό και να συνομιλήσουν μαζί του.

Μυστήριο 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης Ι Ben Russel, Atlantis

Όπως αναφέρει η Μαρίνα Φωκίδη, το Μυστήριο 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης αποτελεί «μια συλλογή κινηματογραφικών αφηγήσεων για διαφορετικές κοινότητες, τελετουργίες, θάλασσες, για την πλανητική καταστροφή, την εργασία και τον εκτοπισμό που φιλοδοξεί να καταλάβει τον χώρο πρόσκαιρα, προκαλώντας καθαρτικές –για όσο διάστημα διαρκέσουν– συζητήσεις μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων και ομάδων. Ένα πείραμα για το πώς μπορούν να παρουσιαστούν εικαστικά έργα εκτός μουσείων και ιδρυμάτων τέχνης, σε χώρους καθημερινής ψυχαγωγίας, όπως ένα θερινό σινεμά με θέα στη θάλασσα, έναν ιστορικό κινηματογράφο που χτίστηκε από Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στην Ελευσίνα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, που, αν και άλλαξε χέρια με την πάροδο του χρόνου, επιβίωσε χάρη στην αφοσίωση των ντόπιων σινεφίλ».

«Ο τίτλος Σινεμά Παράδεισος επικαλείται τον συμβολισμό του περάσματος από τον “κόσμο των ζωντανών” στον “κόσμο των νεκρών”, ένα θέμα που διαπερνά τη μυθολογία της Ελευσίνας και την ανθρώπινη ψυχή από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο υπότιτλος Βιομηχανίες Συνύπαρξης αφορά την ευρύτερη έννοια της εργασίας και του εργατικού δυναμικού και της παραγωγής, του δυναμικού που δουλεύει ακατάπαυστα κρατώντας τον κόσμο σε κίνηση, ακόμη και με ατομικό ρίσκο, μέσα στις πανδημίες αλλά και σε μια σειρά παγκόσμιων συγκρούσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο. Η ουσιαστική συνύπαρξη όλων των διαφορετικών “κόσμων” είναι άλλωστε και το διακύβευμα στο συγκεκριμένο πρότζεκτ».

Μυστήριο 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης Ι Jumana Manna, Foragers 

Καλλιτέχνες: Αριστείδης Αντωνάς/ Marwa Arsanios/ Κωστής Βελώνης/ Johan Grimonprez/ Tamar Guimarães & Kasper Akhøj/ Εύη Καλογηροπούλου/ Μενέλαος Καραμαγγιώλης/ Jumana Manna/ Hira Nabi/ Pier Paolo Pasolini/ Θοδωρής Προδρομίδης/ Ben Russell/ Allan Sekula/ Bárbara Wagner & Benjamin De Burca/ Πάνος Χαραλάμπους/ Driant Zeneli  και οι James Bridle/ Πέτρος Μώρης/ Εύα Παπαμαργαρίτη/ Agnieszka Polska, με την υποστήριξη της συλλογής Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI).

Επιμέλεια: Μαρίνα Φωκίδη
Αρχιτεκτονική παρέμβαση: Αριστείδης Αντωνάς
Εκτέλεση παραγωγής: Scola Society ΑΜΚΕ

Συντονισμός έργου: Ζωή Μουτσώκου – Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης 2023 Ελευσίς, Γιάννης Αρβανίτης – Γενικός Συντονιστής Παραγωγής Καλλιτεχνικών Έργων 2023 Ελευσίς

Μία παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μυστήριο 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες Συνύπαρξης Ι Μενέλαος Καραμαγγιώλης, ΝO ONE WILL KILL YOU, ANYMORE THAN IF YOU WERE A CORPSE

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.