Μυστήριο 20 | Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Μυστήριο 20 | Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Μυστήριο 20
Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

«ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ και ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»
— Επιτέλεση αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών —
συνέδρια/συναντήσεις

Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Μαρτίου | Παλαιό Ελαιουργείο
Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Eπιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών. Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.

Το συνέδριο επικεντρώνεται αφενός στη μεθοδολογία – πρότυπο της δράσης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία: μία Δράση - Μοντέλο, όπως συνηθίζει να ονομάζεται και μια από τις σημαντικότερες του προγράμματος παρακαταθήκης της διοργάνωσης, με στόχο την ανάδειξη -μέσω των παραστατικών τεχνών- του ανεξάντλητου τοπογραφικού αρχαιολογικού πλούτου και των δυνατοτήτων του, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αφετέρου, το συνέδριο εστιάζει στην προώθηση καλών πρακτικών εφαρμογής των παραστατικών τεχνών σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και τη μετατροπή της αρχαιολογικής πληροφορίας σε βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Η δομή του συνεδρίου αναπτύσσεται σε πέντε διαφορετικές ενότητες, συσχετισμένες και συμπληρωματικές: Κεντρικές ομιλίες, Συζητήσεις (round tables), Masterclass, Προβολές ταινιών στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου στο Σινέ Ελευσίς, και δυο ζωντανές Παρουσιάσεις in situ για το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία. Οι θεματικοί του άξονες περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- “Συνέργειες μεταξύ Αρχαιολογίας και Τεχνών: Νέες Προοπτικές στην προβολή και ανάδειξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς”, “Καινοτόμες Προσεγγίσεις στην Αναβίωση Ιστορικών Χώρων μέσω των Παραστατικών Τεχνών”, “Διαλογική, διαδραστική Αρχαιολογία και Κοινωνική Ενσωμάτωση μέσω Τέχνης”, “Ψηφιακές και Παραστατικές Τέχνες στην Πολιτιστική Κληρονομιά”, “Αρχαιολογία - Τέχνη, Βιωσιμότητα και Παρακαταθήκη: μία Συζήτηση για το Μέλλον”. Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα ανακοινωθεί μες στον Μάρτιο.

Η συνάντηση απευθύνεται σε σπουδαστές, ερευνητές και ακαδημαϊκούς στα πεδία της Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Θεάτρου και Πολιτιστικής Διοίκησης, σε Αρχαιολόγους, Καλλιτέχνες με ειδικό ενδιαφέρον για την in situ δημιουργία, Ξεναγούς, Τουριστικούς οδηγούς, Πολιτιστικούς Διαχειριστές, εθνικούς και διεθνείς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και φορείς πολιτισμού, στο ευρύ κοινό με ενδιαφέρον για την ιστορία, την αρχαιολογία, την αφηγηματικότητα και το θέατρο.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, στις 22, 23, 28 & 31 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις της δράσης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, στον Αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας. Η προκράτηση θέσεων θα ξεκινήσει στις 11 Μαρτίου εδώ. Τέλος, στις 29 Μαρτίου, θα παρουσιαστεί το γλυπτικό έργο του Διονύση Χριστοφιλογιάννη «O Στρατός του Γκούμα» με μία ζωντανή επιτελεστική δράση. 49 κεραμικές κεφαλές από το πήλινο σύμπαν του Χαράλαμπου Γκούμα θα ζωντανέψουν στο αμφιθέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας συνθέτοντας μία σύγχρονη εικαστική εγκατάσταση. Σε συνεργασία με τον Λύσανδρο Σπετσιέρη και τη galleria pemuvia. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία
 

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία ξεκίνησε την προπαρασκευαστική του πορεία τον Φεβρουάριο του 2022. Προσεγγίζοντας μεθοδολογικά εργαλεία καλλιτεχνικών και ερευνητικών έργων που έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην Ιταλία, σε συνεργασία με την αρχαιολογική εταιρεία της Φλωρεντίας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, καλλιτέχνες - ερευνητές από διαφορετικά πεδία των τεχνών και των επιστημών, υπό την επιμέλεια και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μιχαήλ Μαρμαρινού, ξεκίνησαν μια μακρά, εξελικτική διαδικασία, στο πλαίσιο μιας επιτόπιας συνομιλίας με τον Αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας και σε αγαστή συνεργασία με τους αρχαιολόγους που εργάζονται σε αυτόν. Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο εμβληματικός αυτός τόπος συνθέτει ένα πρότυπο πεδίο συνάντησης Τεχνών και Αρχαιολογίας, στοχεύοντας να θεμελιωθεί ως παράδειγμα εφαρμοσμένης μεθοδολογίας και σε άλλους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων. Περισσότερες πληροφορίες: 2023eleusis.eu.

Εποπτεία - Σύλληψη Μιχαήλ Μαρμαρινός
Σκηνοθεσία – Επιμέλεια Gemma Hansson Carbone
Συνεργάτις Σκηνοθέτις Ηλιάνα Καλαδάμη
Ειδική Επιστημονική Συνεργάτις Ιουλία Καούρα

Καλλιτέχνες – ερευνητές Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Ισαβέλλα Κασιμάτη, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Βασίλης Μαυριανός, Φοίβος Μίχος-Ράμμος, Ελένη Μολέσκη, Νικολέτα Ξεναρίου

Συνεργάτες σε Προηγούμενα Στάδια του Έργου Κωνστάτζα Καψάλη, Γιώργος Κριθάρας, Φαίδων Μουδόπουλος, Βλαδίμηρος Νικολούζος, Ιωσηφίνα Περδικίδου, Gary Salomon

Συντονισμός παραγωγής MENTOR

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.