Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των δύο πρώτων σειρών προβολών, από τις 12 έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στον Πολυχώρο Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το τρίτο και τελευταίο τριήμερο του έργου Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, που περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.

Πιο αναλυτικά, στις 12 και 13 Απριλίου, Παράκεντρες Πραγματικότητες εισβάλλουν δημιουργικά στο Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο κινηματογραφικό αφιέρωμα που επιμελήθηκε η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Μία πιλοτική παρουσία της ΕΕΝ και του Doc lab στο ιστορικό σινεμά, που πλέον λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού, ως αφετηρία ενός δημιουργικού διαλόγου των κινηματογραφιστών με τους κατοίκους της Ελευσίνας, μέσα από μία καίρια και συχνά «αόρατη» θεματολογία. Πρόκειται για μια επιλογή τεσσάρων σημαντικών ταινιών ντοκιμαντέρ με ήρωες, ιστορίες και πραγματικότητες που «κυκλοφορούν» ανάμεσά μας αόρατες και ταυτόχρονα καίριες και κρίσιμες.

Την Κυριακή 14 Απριλίου, παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή η ταινία Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί κλείνοντας το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου με την ανάμνηση μιας ξεχωριστής δράσης που “διέτρεξε” ολόκληρη την πόλη της Ελευσίνας. Παράλληλα, την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές για παιδιά και νέους, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους KinderDocs, ενώ θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα εκπαιδευτικών εργαστηρίων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 65 REFRAME Ελευσίς, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, Μυστήριο 156 Ιστορίες για την Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Exile Room,  Μυστήριο 26 Η Δική μου Ελευσίνα: Ματιές στην Πόλη, σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, Μυστήριο 32 Ένα ντοκιμαντέρ πολλές ιστορίες, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Μυστήριο 171 Κατασκευάζοντας την Ουτοπία σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας - Φιλική Φωλιά.

Μετά από δύο δεκαετίες χωρίς κινηματογραφική αίθουσα, η μεγάλη οθόνη του ιστορικού και πλήρως αποκατεστημένου χώρου του Σινέ Ελευσίς ρίχνει ξανά κινηματογραφικό φως στην πόλη της Ελευσίνας. Μετά την θερμή υποδοχή του IN SITU REALITIES – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ελευσίνας, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της χρονιάς του τίτλου της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, οι προβολές και οι δράσεις που εντάσσονται στο Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου παίρνουν τη μορφή μιας αποφασιστικής χειρονομίας που επιδιώκει την οργανική και λειτουργική ενσωμάτωση του Σινέ Ελευσίς στην πολιτιστική καθημερινότητα της πόλης, της ευρύτερης ελληνικής και διεθνούς κινηματογραφικής πραγματικότητας.

Πρόγραμμα προβολών 3ου τριημέρου:

12 έως 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ
 
 
Παρασκευή 12 Απριλίου
ΠΑΡΑΚΕΝΤΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
Σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ
 
19:15
ΧΕΙΡΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ (Ελλάδα, 2022, 77’)
Γιώργος Γούσης
 
21:00
THE INVISIBLE HANDS (Ελλάδα/Αίγυπτος, 2017, 97’)
Μαρίνα Γιώτη - Γιώργος Σαλαμέ

Μετά τις προβολές, θα ακολουθήσουν Q&A με τους σκηνοθέτες.


Σάββατο 13 Απριλίου
ΠΑΡΑΚΕΝΤΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
Σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ


19:15
ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (Ελλάδα, 2019, 108')
Marco Gastine
 
21:30
Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ (Ελλάδα/Καναδάς, 2022, 78')
Βάλερυ Κοντάκου

Μετά τις προβολές, θα ακολουθήσουν Q&A με τους σκηνοθέτες.


Κυριακή 14 Απριλίου
16:00
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΔΥΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
Για παιδιά 10+ ετών και ενήλικο κοινό 
Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους KinderDocs

WINTER LAKE (Φινλανδία, 2019, 15’) - Φινλανδικά με ελληνικούς υπότιτλους
Petteri Saario

RAISE THE BAR (Ισλανδία, 2021, 70’) - Ισλανδικά με ελληνικούς υπότιτλους
Gudjon Ragnarsson

18:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ**

Μυστήριο 65 REFRAME Ελευσίς / Σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας Εργαστήριο φωτογραφίας για νέους

Μυστήριο 156 Ιστορίες για την Ελευσίνα / Σε συνεργασία με το Exile Room
Δύο εργαστήρια κινηματογράφου για εφήβους (Ελευσίνα 2083, Αντικατοπτρισμοί)

Μυστήριο 26 Η Δική μου Ελευσίνα: Ματιές στην Πόλη / Σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Εργαστήριο κινηματογράφου με μαθητές-τριες του 1ου Γυμνασίου Ελευσίνας

ΗΟΜΕ (2023, 15’)
Μια παρέα παιδιών, που ζουν στην Ελευσίνα, ταξιδεύει μέσα στην πόλη με πλοηγό την καθημερινότητά τους, μετατρέποντας τη μάθηση, τη φιλία, την αγάπη, την τέχνη και το παιχνίδι σ’ ένα παντοτινό όνειρο. Μια μικρή ταινία γυρισμένη από τους εφήβους της Ελευσίνας για το παρόν που δεν σταματά ποτέ να κάνει διάλογο με το παρελθόν. Στην κυριολεξία!

Μυστήριο 32 Ένα ντοκιμαντέρ πολλές ιστορίες / Σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Docu-animation που έφτιαξαν μαθητές-τριες Δημοτικού στο Summer Camp του Δήμου Ελευσίνας τον Ιούλιο του 2023 (Μια Φορά κι έναν καιρό στην Ελευσίνα / Ποδηλατάδα στην Ελευσίνα, ο Παγωτατζής)
 
Μυστήριο 171 Κατασκευάζοντας την Ουτοπία / Σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας - Φιλική Φωλιά. 
 
20:00
ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ (Ελλάδα, 2023, 70΄) - ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Joshua Olsthoorn, Madlen Anipsitaki & Simon Riedler

Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.