Μυστήριο 17 | Ελευσίνα - Μελίνα

Μυστήριο 17 | Ελευσίνα - Μελίνα

Η έκθεση ζωντανεύει την πολύπλευρη προσωπικότητα της λαμπερής ηθοποιού, ανυποχώρητης αγωνίστριας για τη δημοκρατία και ακαταπόνητης πολιτικού.
Αυθεντικές αφίσες διάσημων ταινιών της Μελίνας Μερκούρη, φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις βραβεύσεις, τον αντιδικτατορικό αγώνα και από στιγμές με τους αγαπημένους της, σκηνές από ταινίες, αυθεντικά θεατρικά κοστούμια από παραστάσεις που έμειναν ιστορικές στο πέρασμα των δεκαετιών, επιστολές που αντάλλαξε με διασημότητες, καθώς και το ίδιο το καμαρίνι της με τα προσωπικά της αντικείμενα.
Η έκθεση αναφέρεται στο έργο της μακροβιότερης έως σήμερα υπουργού Πολιτισμού: τη θεσμική στήριξη του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου, την ίδρυση των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την προβολή του πολιτισμού στα σχολεία, τη θεσμοποίηση της Πολιτικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, την ανακοίνωση του σχεδιασμού ενός αρχαιολογικού πάρκου που επανέφερε το όραμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Και, πάνω απ' όλα, τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ήδη το 1989 η Μελίνα Μερκούρη είχε προκηρύξει νέο διεθνή διαγωνισμό για το Μουσείο της Ακρόπολης, που ορθώνεται πλέον έτοιμο για να υποδεχτεί τα Γλυπτά.

Συντελεστές

Γενική εποπτεία: Μανουέλα Παυλίδου
Γενική Επιμέλεια-Μουσειολογική & Μουσειογραφική Μελέτη: Νικόλας Καλτσάς
Συγγραφή κειμένων & Λεζάντων: Φώτης Απέργης
Προέλευση μέρους των εκθεμάτων: Ιδιωτική συλλογή Γιώργου Πηλιχού
Διοικητική-οικονομική υποστήριξη Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη: Γιώργος Λιόντος, Πωλίνα Τζειράνη, Ίρις Αθανασιάδου
Συντονισμός έργου για την 2023 Ελευσίς: Ζέττα Πασπαράκη, Διευθύντρια Παραστατικών Τεχνών

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.