Μυστήρια σε κοινή θέα: «Λόγια του ρολογιού»

Μυστήρια σε κοινή θέα: «Λόγια του ρολογιού»

Η σημαντικότερη πραγματεία πολιτικής σκέψης του ελληνικού προεπαναστατικού διαφωτισμού, η Ελληνική Νομαρχία ήτοι Λόγος περί Ελευθερίας, Ανωνύμου του Έλληνος, ένα κείμενο που ανήγγειλε την Ελληνική Επανάσταση θα ακουστεί ζωντανά σε ερμηνεία του σπουδαίου ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή, κάτω από το Ρολόι στον επιβλητικό Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την περφόρμανς από τον πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου, κάνοντας τη βόλτα του, τηρώντας πάντα τις απαραίτητες αποστάσεις και φορώντας μάσκες.
Παράλληλα, θα προβληθεί ζωντανά μέσα από το επίσημο κανάλι της Ελευσίνας 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο YouTube και στο Facebook.

Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 επιχρωματίζει το Ρολόι, το μνημειώδες τοπόσημο της πόλης που δεσπόζει στον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου, με μια σειρά πρωτότυπων ηχητικών περφόρμανς που αποτελούνται από ερμηνείες κειμένων-ορόσημων της ελληνικής λογοτεχνίας από διακεκριμένους καλλιτέχνες, σηματοδοτώντας το Μυστήριο 2.

Η δράση «Λόγια του Ρολογιού» φιλοξενεί, στην δεύτερή της έκδοση, την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, την ώρα του δειλινού, στις 19:10, αμέσως μετά τους χτύπους της καμπάνας, τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Βογιατζή. «Ως άλλος φλεγόμενος προφήτης στην κορυφή του λόφου», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο σκηνοθέτης Βίκτωρ Αρδίττης, ο Γιάννης Βογιατζής θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από το εθνεγερτικό κείμενο της Ελληνικής Νομαρχίας του Ανωνύμου του Έλληνος, ένα από τα κείμενα που ανήγγειλαν την Ελληνική Επανάσταση. Συνοδεύει με τη γκάιντά του ο Βαϊτσης Χαρακοπίδης, ιδρυτικό μέλος των ΘΡΑΞ ΠANKC.

Λίγα λόγια για το κείμενο:
Αφιερωμένη στον Ρήγα Βελεστινλή, η Ελληνική Νομαρχία, Λόγος Περί Ελευθερίας είναι η σημαντικότερη πραγματεία πολιτικής σκέψης του ελληνικού προεπαναστατικού διαφωτισμού και την εξέδωσε ο ίδιος αταυτοποίητος Ανώνυμος Έλλην στην Ιταλία το 1806 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Κείμενο ριζοσπαστικό, έργο εθνικής αφύπνισης και κοινωνικής κριτικής κατά των τότε κοινωνικών δομών και συνθηκών, στο οποίο ορισμένοι ερευνητές βλέπουν το εγχειρίδιο της Φιλικής Εταιρείας. Το κείμενο πραγματεύεται την «ιερά ελευθερία», την οποία συνδέει με την ατομική ευτυχία, καταδεικνύει την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης και ασχολείται με το πολίτευμα που θα διέπει την ελεύθερη Ελλάδα με αναφορές στον Λυκούργο και στην αρχαία Σπάρτη. Για την περφόρμανς της Ελευσίνας, ο Βίκτωρ Αρδίττης επέλεξε εκτενή αποσπάσματα από το Πρώτο Βιβλίο του έργου.

ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ | Μυστήριο 2 | «Λόγια του ρολογιού»

Σε μια χρονική περίοδο που ο χώρος του πολιτισμού, συνακολούθως και των πολιτιστικών εκδηλώσεων, βάλλεται λόγω των περιορισμών της πανδημίας, δράσεις όπως «Τα Λόγια του Ρολογιού», που ξεκίνησαν ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη να ζωντανεύει την Περσεφόνη του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, αναζωογονούν την πολιτιστική δημιουργία. Με δύο παρουσιάσεις να προγραμματίζονται για το 2021, η δράση αποκτά πλέον χαρακτήρα σταθερής περιοδικότητας με απώτερο στόχο να καταστεί πάγια γιορτή της πόλης. Η ενεργοποίηση του τοπόσημου του Ρολογιού, συμβολικά και κυριολεκτικά, τοποθετεί τη δράση στην καρδιά της Ελευσίνας, ενώ ο πεζόδρομος παράπλευρα του αρχαιολογικού χώρου λειτουργεί ως χώρος δημόσιας συνεύρεσης των κατοίκων και επισκεπτών, των θεατών της δράσης, αποκαθιστώντας την εγγύτητα σε ασφαλείς συνθήκες.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.