ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ |Ομάδα momentum |Σκην: Αργ. Πανταζάρας

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ |Ομάδα momentum |Σκην: Αργ. Πανταζάρας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑ ΣΤΟ deBόp

 

Ανάμεσα στα συντρίμμια της ιστορίας -που δεν έχει σημασία εάν είναι κάποιοι κίονες  ή ασύμμετροι κύβοι ή χαρτόνια-, σε τόπο άχρονο και αφιλόξενο, συναπαντώνται Αγγελιοφόροι από πέντε τραγωδίες για να συνομιλήσουν, να μονολογήσουν και να διαλογιστούν. Για τη φύση του ανθρώπου, το δέος ή την καταστροφική του μανία. Για την Πολιτεία και τον Πολίτη. Για μια Μητρόπολη, που αδυνατεί να δεχτεί και να υποδεχτεί. Για μια Μητρόπολη που συνεχίζει να παράγει και να αναπαράγει τις ίδιες βιαιοπραγίες, τον ίδιο πόνο, την ίδια ασχήμια.

Οι ερμηνευτές, πρωταγωνιστώντας ισότιμα, περνούν από διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις, σε μια ποιητική αφηγηματική πορεία που δεν ακολουθεί την κλασική ραχοκοκαλιά. Εύστοχη, δίχως φλυαρία η επιλογή των κειμένων. Εμπνευσμένη και σύγχρονη η σκηνοθετική ματιά, δίχως μη-νοηματικές επιτηδεύσεις και παράλληλα σεβασμό στο αρχαίο κείμενο.

Ίσως γιατί «Το πιο απλησίαστο από όλα είναι να είσαι άνθρωπος».

Στη Μητρόπολη περιλαμβάνονται αποσπάσματα:

Αντιγόνη (μετάφρ. Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου), Οιδίπους Τύραννος (μετάφρ. Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου), Βάκχες (μετάφρ. Γιώργου Χειμωνά), Μήδεια (μετάφρ. Γιώργου Χειμωνά), Ηρακλής Μαινόμενος (μετάφρ. Γιώργου Μπλάνα)

Σημείωση: Η παράσταση “Μητρόπολη/ Χορός και Άγγελος από το πανάρχαιο δράμα” παρουσιάστηκε στις 22 και 23 Ιουλίου 2016 στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ με το Εθνικό Θέατρο.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αργύρης Πανταζάρας

Δραματουργική Επεξεργασία-Διασκευή: Ελίνα Μαντίδη, Αργύρης Πανταζάρας

Σκηνικά: momentum set design

Κοστούμια: momentum

Φωτισμοί: Γιώργος Καρβέλας

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Κίνηση: Ηλίας Χατζηγεωργίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη

Βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Γεωργία Μπούρα

Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας

Διεύθυνση παραγωγής: Κλεοπάτρα Γκίνη

Με τους: Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μελισσάνθη Μάχουτ, Πέπη Κώνστα, Γιώργο Κατσή, Αγησίλαο Μικελάτο, Κωνσταντίνο Πλεμμένο, Αργύρη Πανταζάρα

 

Χριστίνα Θάνου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.