Μικρό Αδριάνειο φεστιβάλ | Ζωντανεύοντας το μυστήριο Αδριάνειο Υδραγωγίο

Μικρό Αδριάνειο φεστιβάλ | Ζωντανεύοντας το μυστήριο Αδριάνειο Υδραγωγίο

Με σχεδόν 2000 χρόνια ιστορίας στην πλάτη του, το μυστηριώδες υπόγειο Αδριάνειο Υδραγωγείο διασχίζει αθόρυβα την πόλη μας, κουβαλώντας ακόμα νερό.
Αντλώντας έμπνευση από το μυστικό αυτό ποτάμι, σας προσκαλούμε να εμπνευστείτε κι εσείς και να μας ακολουθήσετε σε ένα πρωινό παιχνιδιού, ενημέρωσης και οραματισμού για μικρούς και μεγάλους.

Οι Περιπατητές Νερού σας περιμένουν για ένα δημιουργικό πρωινό την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, απο τις 10:00 ως τις 15:00 στον Πολυχώρο Myrtillo Café, Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι).

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την Αδριάνεια κοινότητα η οποία προέκυψε μέσα από τις δράσεις του έργου και έρχεται για να συναντήσει το ευρύτερο κοινό μέσα από την ανάγκη να μοιραστούμε το όραμά μας για τον υπόγειο αυτό θησαυρό!

Πρόγραμμα:

10.00 - 11.15 : Τα σχολεία μιλούν για το δικό τους Αδριάνειο
Παρουσίαση και σύντομη συζήτηση για εκπαιδευτικές δράσεις γύρω από το υδραγωγείο για θέματα περιβάλλοντος, πολιτισμού και σχεδιασμού.

11.15 - 12.30 : Φτιάξε το δικό σου ήρωα και ταξίδεψε μαζί του στο μυστικό ποτάμι!

Φτιάχνουμε χάρτινους ήρωες και διασχίζουμε μαζί τους το Υδραγωγείο.
Ενα εργαστήριο κατασκευής χάρτινων ηρώων και αφήγησης για παιδιά από 5-12 ετών.

12.30 - 14.00 : Αναδεικνύοντας το υπόγειο ποτάμι στο χώρο και το χρόνο
Ενα παιχνίδι για ενήλικες πάνω στο χάρτη της ροής του Αδριανείου.

14.00 - 15.00 :  Drop a message

Μικροί μεγάλοι παίζουμε μαζί το dropamessage.gr, το  πρώτο ψηφιακό παιχνίδι - εφαρμογή γνωριμίας με το υπόγειο υδραγωγείο που δημιουργήθηκε από την ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο του Cultural H.ID.RA.N.T.

Παράλληλες Δράσεις:

10.00 - 15.00 : Μάθε για το Αδριάνειο και τους ανθρώπους του

Παρουσιάσεις οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με την ιστορία του Αδριάνειου Υδραγωγείου, τα χαρακτηριστικά του και τις δράσεις που υλοποιούνται φέρνοντας στην επιφάνεια τις αθέατες πλευρές του.

10.00 - 15.00 : Δράσεις στις όχθες του Αδριάνειου για μικρούς και μεγάλους περιπατητές

Οι επισκέπτες προσκαλούνται να συμμετέχουν σε διαδραστικές περιπέτειες για να ανακαλύψουν καλά κρυμμένα μυστικά του Αδριάνειου στα φρεατια του, να ζωγραφίσουν τα ορμητικά νερά του, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν.

Σχετικά με τους Περιπατητές Νερού

Οι Περιπατητές Νερού είναι μια προσπάθεια να “περπατήσουμε” και να μειώσουμε την απόσταση που συχνά υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών από τη μία, και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αστική ανάπτυξη από την άλλη.

Το έργο έχει ως στόχο να κάνει ένα πείραμα: να προ(σ)καλέσει την Κοινωνία των Πολιτών και τους φορείς λήψης αποφάσεων να συμμετέχουν στην εφαρμογή μιας πρωτότυπης, διατοπικής προσέγγισης συμμετοχικότητας στην αστική ανάπτυξη. Ειδικότερα, στοχεύει στον συμμετοχικό σχεδιασμό δράσεων ανάδειξης και αξιοποίησης ενός μοναδικού πολιτιστικού και υδάτινου αγαθού που... διέρχεται κάτω από τα πόδια μας: Του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε το 140 μ.Χ. και είναι το μοναδικό Ρωμαϊκό Υδραγωγείο - για το είδος και το μήκος του - που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη και ακόμα μεταφέρει νερό. Έχει μήκος 20 χλμ και συνδέει τις γειτονιές των Δήμων Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων. Πρόκειται για έναν -μοναδικής αξίας- αστικό πόρο σε επίπεδο περιβάλλοντος (νερό), πολιτισμού (μνημείο) και αστικής δικτύωσης (δίκτυο).

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις των Περιπατητών Νερού εδώ.

Το έργο Περιπατητές Νερού υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Όχι Παίζουμε/ UrbanDig Project και εταίρο την Art Of Hosting Athina.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.