Μια βόλτα στο πιλοποιείο Πουλοπούλου

Μια βόλτα στο πιλοποιείο Πουλοπούλου

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) συνεχίζει να έρχεται στο σπίτι σας, αυτή τη φορά μ’ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια, κάνοντας μία βόλτα στο χρόνο και μία γνωριμία με το πιλοποιείο Πουλοπούλου στο Θησείο, το γνωστό σε όλους μας ως «Πιλ Πουλ».

Στο κτίριο του πιλοποιείου Πουλοπούλου σήμερα στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων, το οποίο φιλοξενεί μόνιμες συλλογές και περιοδικές εικαστικές εκθέσεις.

Ποιος ήταν όμως ο Πουλόπουλος, του οποίου το όνομα φέρει το κτίριο, αλλά και η παρακείμενη γέφυρα;

Ο Ηλίας Πουλόπουλος καταγόταν από την Καρύταινα Αρκαδίας. Ως εμπορικό δαιμόνιο, ήρθε στην  Αθήνα, αφού είχε ήδη δραστηριοποιηθεί εμπορικά στην Καλαμάτα και ίδρυσε το  1886  το πρώτο εργοστάσιο πίλων (καπέλων).

Το Ελληνικόν Πιλοποιείον – ΗΛ.ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ &ΥΙΟΣ γρήγορα έγινε από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις και τα καπέλα που κατασκεύαζε  αποσπούσαν διεθνή βραβεία. Η επιχείρηση λειτούργησε ως τα μέσα του 20ου αιώνα στο λιθόκτιστο κτίριο στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών και Θεσσαλονίκης στο Θησείο,  το οποίο σήμερα  αποτελεί σημαντικό  δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Στις δράσεις του πολιτιστικού κέντρου «Μελίνα», στο πιλοποιείο Πουλοπούλου, υλοποιούνται μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα αλλά και εργαστήρια όπως το  εικαστικό εργαστήριο «Πιλ-Πουλ».

Για να συμμετέχετε στο εικαστικό εργαστήρι «Πιλ - Πουλ» και να γνωρίσετε τους πίλους της εποχής μπείτε στο www.opanda.gr.

Κι όταν δημιουργήσετε το δικό σας καπέλο εμπνευσμένο από μεγάλους καλλιτέχνες μπορείτε να το στείλετε στο pilpoul.melina@opanda.gr και να το δείτε δημοσιευμένο στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.