Μεταχορδές | Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στο Μουσείο Μπενάκη

Μεταχορδές | Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στο Μουσείο Μπενάκη

Στο Μουσείο Μπενάκη επιστρέφει η Φιλαρμόνια για μια ακόμη συναυλία, την τρίτη της φετινής της σειράς, στις 22 Φεβρουαρίου. Οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας θα συνεργαστούν για πρώτη φορά με τον εξαιρετικό Έλληνα διεθνούς φήμης μαέστρο, Γιώργο Μπαλατσινό.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με το έργο του Γιώργου Σισιλιάνου «Μεταμορφώσεις». Το έργο αυτό, σε ελεύθερη μορφή παραλλαγών, γράφτηκε το 1993 και αποτελεί μεταγραφή μιας σπουδής για πιάνο του ίδιου συνθέτη. Θα ακολουθήσει το κοντσερτίνο για όμποε και ορχήστρα εγχόρδων του Νίκου Σκαλκώτα. Πρόκειται για ένα έργο που ο μεγάλος συνθέτης δεν πρόλαβε να ενορχηστρώσει. Η Φιλαρμόνια επιλέγει για τη συναυλία αυτή την ενορχήστρωση του Piero Guarino. Σολίστ στο όμποε είναι ο Έλληνας καλλιτέχνης Κώστας Γιοβάνης.

Η συναυλία θα κλείσει με ένα από τα εμβληματικότερα έργα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας. Ξεκινώντας τη συμμετοχή της στο διεθνές έτος Μπετόβεν (250 χρόνια από τη γέννησή του), η Φιλαρμόνια αναμετράται με την δημοφιλή Συμφωνία αρ. 5, σε ντο ελάσσονα. Πρόκειται για ένα έργο σταθμό, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν ολόκληρες αισθητικές θεωρίες και ρεύματα και με βάση το οποίο χαρακτηρίστηκαν συνθέτες, έργα, αλλά και ολόκληρες ιστορικές περίοδοι. Ένα έργο στο μεταίχμιο μεταξύ απαράμιλλης κλασικής αυστηρότητας και εκρηκτικής ρομαντικής εκφραστικότητας, σε μια ξεχωριστή και πολυαναμενόμενη ερμηνεία από τη Φιλαρμόνια και τον Γιώργο Μπαλατσινό.

Πρόγραμμα:

Γιώργος Σισιλιάνος,
Μεταμορφώσεις για ορχήστρα εγχόρδων, έργο 55

Νίκος Σκαλκώτας,
Κοντσερτίνο για όμποε και ορχήστρα εγχόρδων
Ενορχήστρωση – Piero Guarino

Ludwig van Beethoven,
Συμφωνία αρ. 5, σε ντο ελάσσονα, έργο 67

Σολίστ: Κώστας Γιοβάνης, όμποε
Διεύθυνση: Γιώργος Μπαλατσινός

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.