ΜΕΤΑτροπή _᾽ΑΤροπος_ I, II

ΜΕΤΑτροπή _᾽ΑΤροπος_ I, II

Η ps [υ]art therapy gallery επεκτείνοντας τον κύκλο συνομιλίας Art Therapy & Art, που άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο μέσω των δράσεων και των εκθέσεων του πρώτου μέρους του project  ΜΕΤΑτροπή _᾽ΑΤροπος_ I, II, III, εισάγει το δεύτερο μέρος του project και παρουσιάζει τον Πρόλογο του δεύτερου μέρους την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30.

Σε αυτήν την πρώτη/εισαγωγική ενότητα ΜΕΤΑτροπή_᾽ΑΤροπος_ II _[prologue] το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εικαστική ενότητα «Δανδρολένη»* και να έρθει σε επαφή με τον ιδιαίτερο εικαστικό κόσμο του Κωνσταντίνου Καταγά, όπου κατέφυγε και περιθάλπτηκε κατά την διάρκεια της αποκατάστασης της αναπηρίας του λόγω κάκωσης νωτιαίου μυελού στο μετεγχειρητικό στάδιο. Ο Καταγάς, αν και δεν ακολούθησε ακαδημαϊκά τον «δρόμο του καλλιτέχνη», σε όλο τον ενήλικο βίο του ξεδίπλωνε τις σχεδιαστικές του ικανότητες, ένα «ταλέντο» το οποίο στη συνέχεια λειτούργησε και λειτουργεί θεραπευτικά, ή όπως ο ίδιος προτιμά: ως προσωπική επανακκίνηση. Η τέχνη, η δημιουργία έχει την δύναμη να σταθεί ανάμεσα στο αβάσταχτο δεδομένο της αήττητης μοίρας [Άτροπος] και στο πάσχον σώμα [Μετατροπή], αγγίζοντας το ανέγγιχτο και «μιλώντας» το ανέλεγκτο του σώματος ως Άλλου. Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις, μας λέει η Martha Graham. Τι συμβαίνει όμως όταν το σώμα μας προδίδει; «Συνείδηση γίνεται σταδιακά η πραγματική θέση κάθ’ενός. Αλήθεια πως μπορεί να μείνει αλόβητος ο νους όταν το σώμα στερείται υγείας; Πως μπορούμε να κάνουμε συνείδηση την επανεκκίνηση;» Κ.Κ.

Το ιδιότυπο και εξαιρετικά ενδιαφέρον, και από πλευράς τέχνης και από πλευράς ψυχικής υγείας – θεραπείας, έργο του Καταγά εισάγει καθοριστικά το project ΜΕΤΑτροπή_᾽ΑΤροπος_ II που στο σύνολό του θα εστιάσει στις αποχρώσεις του πάσχοντος σώματος όσον αφορά την ψυχική υγεία και την καλλιτεχνική δράση και στην απόπειρα της ανάδειξης των κοινών τόπων μεταξύ τέχνης και θεραπείας, στους οποίους επιτελεί κινητήριο ρόλο.

Την σκυτάλη θα παραλάβουν στη συνέχεια [chapters |one & two] τρεις διεθνείς καταξιωμένοι καλλιτέχνες, τα έργα των οποίων θα αποτελέσουν το έναυσμα για την σκιαγράφηση πρόσφορων εδαφών στον ενδοτόπο του καλλιτέχνη εν μέσω του σώματος και σε ανοικτή συνομιλία με την πολυεπίπεδη νοηματοδότησή του σε φιλοσοφικό, ψυχαναλυτικό ανθρωπολογικό, κοινωνικό, πολιτικό επίπεδο.

Παράλληλα και κατά την διάρκεια του Προλόγου θα πραγματοποιηθούν 4 εικαστικά εργαστήρια Art as Therapy από την Ρωξάνη Γιάννου, βιωματικά εργαστήρια με  παρουσίαση μέρους του εικαστικού της έργου, που επικεντρώνεται στην διττή και φευγαλέα διάσταση του σώματος συνομιλώντας με τα έργα του Καταγά.

Επιμέλεια project  ΜΕΤΑτροπή _᾽ΑΤροπος_ I, II, III: Δρ.Σωζήτα Γκουντούνα, Διδάκτωρ Ιστορίας της τέχνης, Έλενα Τονικίδη, εικαστικός, art- therapist.
Επιμέλεια [prologue]: Νένα Σαμιώτη, ψυχολόγος, ειδ. art- therapist

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.