METApolis | Unique | Έκθεση φωτογραφίας

METApolis | Unique | Έκθεση φωτογραφίας

Η Φωτογραφική Ομάδα METAPolis σας προσκαλεί, την Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, στις 20:00, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας "UNIQUE", μίας έκθεσης ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης της ταυτότητας της Πόλης αφιερωμένη στα Δέκα Πέντε (15) χρόνια της (2009-2024). Εκατόν σαράντα πέντε (145) φωτογράφοι μελετούν μέσα από τον φακό τους, τις έννοιες της Φωτογραφίας δρόμου, της Σκηνοθετημένης φωτογραφίας, του Αστικού τοπίου, του Urban.

Η έννοια της "Μοναδικότητας" στην Τέχνη είναι μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη έννοια που μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά ανάλογα με το πλαίσιο και την προοπτική. Στην τέχνη, η μοναδικότητα μπορεί να αναφέρεται σε διάφορα στοιχεία. Πρωτοτυπία, καινοτομία, προσωπική έκφραση, συναισθηματική σύνδεση, περιβαλλοντική συμφωνία.

Σε μια παγκοσμιοποιημένη μεταμοντέρνα "Μοναδικότητας" κοινωνία που επικρατεί το "πολιτικά ορθό/politically correct" ίσως δεν είναι γόνιμο να αναζητάς βεβαιότητες.

Η αναζήτηση "Μοναδικότητας" σε μια παγκοσμιοποιημένη, μεταμοντέρνα κοινωνία μπορεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω του πολιτικά ορθού περιβάλλοντος. Το "πολιτικά ορθό" μια έννοια που επιδιώκει την αποφυγή προσβλητικών ή δυνητικά προσβλητικών εκφράσεων ή συμπεριφορών προς ομάδες ή ατομικά άτομα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα περιβάλλον όπου η ελεύθερη έκφραση γνώμης ή η αναζήτηση αλήθειας μπορεί να ανασταλεί. 

Η φωτογραφική μας προσέγγιση αντί να επικεντρώνεται στην απόλυτη βεβαιότητα, η προσέγγιση μας γίνεται γόνιμη με αποδοχή της αβεβαιότητας. Σε έναν κόσμο όπου οι συνθήκες είναι αβέβαιες και με αλλαγές συνεχείς, η ικανότητα μας προσαρμόζεται στο να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα με ευελιξία και δημιουργικότητα.

Έτσι, "εμείς" αντί να αναζητάμε απόλυτες απαντήσεις, επικεντρωνόμαστε στη διαδικασία της αυτογνωσίας και της ανάπτυξης της ικανότητας μας να ανταποκριθούμε στις συνθήκες που επικρατούν, αναπτύσσοντας παράλληλα την ευαισθησία και την κριτική σκέψη μας.

Φωτογραφίζοντας συνεχίζουμε την αναφορά στην ανθρώπινη ζωή και αναδεικνύουμε την υπαρξιακή συνιστώσα, αναζητώντας το νόημά της απέναντι στη φθαρτή ατομικότητα και συλλογικότητα. Ένα νόημα-σκοπός, που έχει επιτευχθεί τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Εμείς συνεχίζουμε να απαθανατίζουμε 15 χρόνια τώρα...
...θα απαθανατίσουμε την Πόλη-Μητρόπολη και την μετεξέλιξη της, την ερμηνεία της μέσα από τη συγκέντρωση των επιμέρους τμημάτων της, μέσα δηλαδή από τον ίδιο τον αστικό χώρο.
Η Πόλη-Μεταπόλη, η πόλη του τώρα, των γρήγορων εξελίξεων, του ζωντανού ρυθμού, των ασυνεχών ροών, της κίνησης, της επέκτασης και του παλλαπλασιασμού αποτυπώνεται μέσα από την αστική φωτογραφία κομμάτι-κομμάτι, στιγμή-στιγμή, με μία αυθόρμητη οπτική αφήγηση κάθε πτυχή της, η οποία δεν χρειάζεται λόγια, επεξηγήησεις, συντροφιά ή πλαίσιο για να γίνει κατανοητή και αποτελεί αυθύπαρκτη ολότητα.

εμείς...
...θα απαθανατίσουνε το «άστυ» μέσω της φωτογραφίας και θα σκιαγραφήσουμε οπτικά έναν "Urban" κόσμο, μια ορολογία του διεπιστημονικού πεδίου της κοινωνικής, εθνογραφικής, πολιτικής, ιστορικής, πολιτιστικής και αισθητικής οπτικοποίησης της πόλης. Η αναπαράσταση του αστικού χώρου και της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και της πόλης. μέσα από παραδοσιακά, αλλά και τα νέα μέσα, υπάγεται σε μια σύγχρονη ομπρέλα, που περιλαμβάνει ένα ευρύ και ανοιχτό σε …επαναδιαπραγμάτευση φάσμα σχολών/ειδών φωτογραφίας, που ενσωματώνουν τον εν εξελίξει διάλογο για τη φύση των σύγχρονων και ιστορικών οπτικοποιήσεων της μεγαλούπολης/μητρόπολης και περιλαμβάνουν τόσο το street photography, το documentary, το design και fine art photography, όσο και την αρχιτεκτονική, αρχαιολογική φωτογραφία, μην παραλείποντας τη φωτογραφία πορτρέτων, τοπίων και αντικειμένων.

Στην έκθεση αυτή πρωταγωνιστεί η Πόλη-Μετάπολη, πέρα από αυστηρούς αρχιτεκτονικούς, κοινωνιολογικούς, ιστορικούς, υλικούς και καλλιτεχνικούς κανόνες και περιορισμούς που καταπιέζουν την προσωπική οπτική και παγιδεύουν το «κλικ». Η φωτογραφία αποτελεί μία απεικόνιση του παρόντος, ένα κομμάτι του τώρα, του καθημερινού, του οικείου, του πραγματικού, χωρίας να χάνει όμως το ρόλο της ως ένα εργαλείο νοσταλγίας του παρελθόντος ή αναφοράς για το μέλλον. 

Τα μηνύματα στους τοίχους, οι διαφημίσεις, η μόδα του δρόμου, τα μνημεία και τα κτήρια, τα μαγαζιά, οι πινακίδες, τα γκραφίτι, οι χώροι στάθμευσης, η κίνηση στους δρόμους, οι στιγμές των ανθρώπων, οι πολιτικές συγκεντρώσεις, τα παζάρια, τα μέσα μαζικης μεταφοράς, τα πάρτι και η διασκέδαση, το εσωτερικό των διαμερισμάτων και χίλια άλλα κομμάτια της καθημερινότητας, έρχονται τα μέλη της φωτογραφικής παρέας του METApolis να τα αναδείξουν να μας ξεναγήσουν σε διαδρομές που δημιουργούμε με τα βήματά μας. Κάθετι που ζούμε, που αγαπάμε, που μισούμε, που ονειρευόμαστε, κάθε δρόμος που χάνουμε και κάθε μονοπάτι που βρίσκουμε...εικόνες από την Μετάπολις και σκέψεις είναι εδώ...η Μετάπολις είμαστε εμείς...και εμείς συνεχίζουμε να αναζητάμε!

Η Φωτογραφική Ομάδα METApolis 
Η METApolis, η Φωτογραφική Ομάδα που ιδρύθηκε το 2009, αναζητά τη δική της μετεξέλιξη της πόλης, αλλά και κάθε κομμάτι που δημιουργεί την ίδια και την αντανάκλασή της, την METApolis. 
Ο Εισαγωγικός Κύκλος Φωτογραφίας αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν τη φωτογραφία και πειραματίζονται ως παρέα, ανακαλύπτοντας τη χαρά της δημιουργίας. 
Οι Προχωρημένοι Κύκλοι Φωτογραφίας αποτελούνται από καλλιτέχνες αιώνια ερασιτέχνες, που συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια μαζί ως ομάδα να ανακαλύπτουν πτυχές της φωτογραφίας υπό την καθοδήγηση των Δασκάλων τους.

Η METApolis, ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta), είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στα διαφορετικά «κλικ» που παγιδεύουν στιγμές...αναμνήσεις (παρελθόν), ψευδαισθήσεις (παρόν), όνειρα (μέλλον) σε παράλληλους χρόνους. Η METApolis είμαστε εμείς...Ιδρυτές & Δάσκαλοι του METApolis είναι ο Γιάννης Γιανακόπουλος, ο Κώστας Κουρτίδης και ο Θοδωρής Βερονίκης. (http://www.metapolis/Idrites).

Εγκαίνια: Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, στις 20:00, "Κτιρίο Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού/Purifer, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων/Technopolis City of Athens 

Εκθέτουν: Irina Gzirish, Chrysanthi Cynthia Kleisoura, Ιωάννης Αβραμίδης, Παναγιώτης Αγριανίτης, Νίκη Αδαμοπούλου, Δημήτρης Αθανασόπουλος, Αιμιλία Αθανασοπούλου, Χαρά Αλεξία, Διονυσία Αλυσανδράτου, Μαρία Ανδρεάκου, Γιάννης Ανδρώνης, Εύη Αντωνίου, Άδωνης Αντωνίου, Σάντρα Αργειτάκου, Χριστίνα Αρχοντά, Κατερίνα Βσσάκη, Ιωάννης Βατόπουλος, Μίνα Βλαχανδρέα, Ασπασία Βραχανδρέα, Ασπασία Βράχα, Μαρία Γερακίνη, Κατερίνα Γεωργαντζίκη, Σόνια Γιασεμή, Κώστας Γκιόκας, Ελένη Γκουβάτσου, Δημήτρης Γυμνόπουλος, Αντώνης Δανάς, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Μάντυ Δράκου, Λουκάς Δρίτσας, Χριστίνα Έξαρχου, Μπάμπης Ερμείδης, Γιώτα Ευσταθίου, Απόστολος Ζάγκος, Βάντα Ζαφειράτου, Αγγελική Ζηκοπούλου, Αγγελική Ζώτου, Άρτεμις Θύμιου, Γρηγόρης Ιωσηφέλλης, Μαρία Καλαϊτζάκη, Χριστίνα Καλημέρη, Θάνος καλλίτσης, Άννα Καλοζούμη, Βίκυ Καραβία, Βασίλης Καραγιαννόπουλος, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Μάρθα Καραγιλάνη, Μαίρη Καραμάλη, Ανέζα Καράμπαλη, Νεφέλη Καρκούλια, Γλυκερία Καρπούζου, Γιώργος Κασιάρης, Αντώνης Κασιμιώτης, Κική Κατσίγιαννη, Σωτηρία Κατσίνου, Βιβή Κεφαλωνίτη, Γιάννης Κικκής, Αντώνης Κασιμιώτης, Κική Κατσιγιάννη, Σωτηρία Κατσίνου, Βιβη Κεφαλωνίτη, Γιάννης Κικκής, Αντώνης Κλαδης, Σοφία Κονδύλη, Χρυσούλα Κρητικού, Έφη Κρικέλλη, Έλενα Κτιστάκη, Ελισάβετ Κυριακοπούλου, Τίνα Κυριακού, Μαρία Κωνσταντίνου, Ευαγγελία Κωνσταντοπούλου, Χριστίνα Κώτση, Πελαγία Λάμη, Μιχάλης Λουδάρος, Μαρία Μακροπούλου, Αριστοτέλης Μαντέλος, Απόστολος Μανωλίτζας,/Λίλιαν Γλάρου, Μιχάλης Μαράκης, Ορέστης Μαρκόπουλος, Μαριέττα Μαρκουίζου, Αγάπη Μαρτάρα, Δανάη Μαυροειδή, Μαρία Μαυρομάτη, Μαρία Μελέτη, Νίκος Μελίστας, Βασίλης Μέξας, Μαρία Μιχαλοπούλου, Αγγελική Μουρτούχου, Ιωάννα Μπαρούτα, Αντιγόνη Μπάσιου, Παναγιώτης Μπεκρής, Κατερίνα Μπέλλου, Σπύρος Μπερκέτης, Χριστίνα Μπήτου, Ανδρονίκη Μπίζα, Λεωνίδας Μπίνος, Ελεάνα Μπόγλου, Διονύσης Μπουγάτσος, Ελένη Μπούσουλα, Αναστάσης Νάκος, Ισαβέλλα Ντάση, Ήβη Ξενάκη, Λαμπρινή Οικονόμου, Ιωσήφ Οσμάν, Αργυρά Παινεσάκη, Αναστασία Παναγοπούλου Μουστακάλη, Κωνσταντίνος Παπάζογλου, Νίνα Παπατριανταφύλλου, Δημήτρης Παύλου, Μάρω Πετούνη, Γιώτα Πιερρουλέα, Άννα Πλούμπη, Νίκος Προύντζος, Μαρία Αμπντελ-Ραχήμ, Κάτια Ρωμανού, Φοίβος Ρωμαντζής, Νικολέττα Σγούρου, Κωνσταντίνος Σκουραδάκης, Ντίμη Σπανού, Θάνος Σταμοδήμος, Δέσποινα Στασινοπούλου, Ευάγγελος Σταυρόπουλος, Αναστασία Σωπάκη-Βαλαλάκη-Βαλαλάκη, Κλειώ Τζίγκα, Ελένη Τίτιρη, Ανδρέας Τουρουντζάν, Νίκος Τράικος, Κατερίνα Τράκα Ζαρκάδη, Νατασία Τσαγκαρινού, Αλεξάνδρα Τσαφαρά, Μαργαρίτα Τσάφου, Αγγελική Τσέργα, Κωνσταντίνος Τσιάτσιος, Ρένα Τσιγαρίδα, Δημήτρης Τσιτσικλής, Γιάννης Τσιφελής, Γιώτα Τσόκη, Μάκης Τσουπάκης, Θεόδωρος Τσοχανταρίδης, Ζάννα Φιλιππίδου, Παναγιώτα Φραγκογιαννοπούλου, Παναγιώτα Φωτοπούλου, Υάκινθος Χατζηαλεξάνδρου, Μιχάλης Χατζηβασιλείου, Αθηνά Μαρία Χριστοδουλάκη, Ελίνα Χριστοπούλου, Χριστίνα Ψαρρού, Ηλιάνα Ψωμά

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, MA Arts in Design, Κώστας Κουρτίδης, BA Photography, Θοδωρής Βερονίκης, MA Arts in Design Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, MA Arts in Design, Κώστας Κουρτίδης, ΒΑ Photography,

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Athens Jazz

Παράλληλες Δραστηριότητες: 
A. Nikon-Παρουσίαση των νέων τεχνολογιών (Χορηγός της έκθεσης)
B. Performance art/Ιωάννης Βατόπουλος

Περισσότερες πληροφορίες: Γιάννης Γιαννακόπουλος (69456877), Κώστας Κουρτίδης (6944557175)

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.