Μελίνα Αποστολίδου: “Το ύψος του ορίζοντα”

Μελίνα Αποστολίδου: “Το ύψος του ορίζοντα”

Από την Παρασκευή 29 Μαΐου, παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος- Δεξαμενή» , η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της καλλιτέχνιδας Μελίνας Αποστολίδου, με τίτλο: “ Το ύψος του ορίζοντα ”.

Στη νέα της έκθεση η καλλιτέχνης με την αναγνωρίσιμη πλέον γραφή εξελίσσει το στυλιστικό της ιδίωμα σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις της αφαίρεσης, μία περισσότερο ιμπρεσσιονιστική και μία πιο ποπ, συμβολική.

Με αφορμή τη νοητή γραμμή που χωρίζει τον ουρανό από τη γη, τον Ορίζοντα, στο οπτικό πεδίο του παρατηρητή, ένα ανοιχτό ελεύθερο πεδίο για δράση. Η πραγματικότητα γύρω μας σε μια δεδομένη στιγμή. Ένα σύμπλεγμα γραμμών που παράγει εικόνες. Τα έργα θυμίζουν γραφή, σκίτσα, δημιουργούν χώρο για χρώμα, συνεχώς μεταβάλλονται και αποκαλύπτουν μορφές. Σχήματα ξεπροβάλλουν μέσα από τις γραμμές, γράμματα και σύμβολα.

Χωρίς να έχει μια προκαθορισμένη τελική εικόνα χρησιμοποιεί αυτό το πολύπλοκο σχέδιο ως πηγή για τη δημιουργία σχημάτων, τα οποία προκύπτουν από τη διαδικασία αφαίρεσης γραμμών και την προσθήκη χρώματος, ενός τοπίου, μιας εικόνας. Σταδιακά μέσα από αυτή την τεχνική κατασκευάζει μορφές τις οποίες επεξεργάζεται και εξελίσσει με τα διάφορα υλικά που χρησιμοποιεί. Στη συνεχεία προσθέτει σχήματα και σύμβολα τα οποία βρίσκει σε παλιούς ή σε ψηφιακούς χάρτες, διαγράμματα και χειρόγραφα σε μια απόπειρα να αφηγηθεί ιστορίες. Συχνά κάποιες μορφές ή γραμμές εμφανίζονται τυχαία και επαναλαμβάνονται, παράθυρα, σκάλες, τρίγωνα, γραμμές πορείας, κύματα.

Το χρώμα, η φόρμα, η γραφή και οι διαφορετικές τεχνικές συνθέτουν στο τέλος ένα φαντασιακό τοπίο και ένα διάλογο που λειτουργεί ως οδηγός για τη δημιουργική διαδικασία, τη μνήμη και την εμπειρία.

Με σαφείς επιρροές από καλλιτέχνες από το χώρο του σουρεαλισμού, του αφηρημένου εξπρεσιονισμού αλλά και του σύγχρονου design και καλλιτέχνες όπως ο Μιρό, o Γκ. Νοβέλλι και o Γ. Μπάουμαιστερ, τα έργα δανείζονται στοιχεία από διάφορα κινήματα αποφεύγοντας όμως μια συγκεκριμένη κατηγόρια.

Η ίδια αναφέρει για τη δουλειά της: “ Παρατηρώ, προσθέτω, αφαιρώ. Χαρτογραφώ μια επιφάνεια και ψάχνω μια θέση για κάθε ανάμνηση. Αναζητώ προορισμούς, τοποθετώ σημάδια, αφήνω ίχνη. Αναγνωρίζω συνεχώς εικόνες και προσπαθώ να τις αποκρυπτογραφήσω. Ζωγραφίζω περιπλανήσεις σε χώρους φαντασιακούς.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.