Με τα λόγια (γίνεται): Ξαναδιαβάζοντας τον Δημήτρη Παπαδίτσα

Με τα λόγια (γίνεται): Ξαναδιαβάζοντας τον Δημήτρη Παπαδίτσα

Αφιέρωμα στο έργο του Δημήτρη Παπαδίτσα, μέσα από τη ματιά σύγχρονων Ελλήνων ποιητών.

Η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και οι ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στην πρώτη εκδήλωση της 13ης χρονιάς τους, παρουσιάζουν την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 19:30 αφιέρωμα στο ποιητικό έργο του Δημήτρη Παπαδίτσα (1922-1987).

Πρόκειται για την 14η "στάση" της επανεπίσκεψης του νεοελληνικού ποιητικού κανόνα που κάνει το «Με τα λόγια (γίνεται)». Ο Παπαδίτσας, ποιητής της «Α' Μεταπολεμικής Γενιάς», αντλώντας από τα μη συνειδητά βάθη της ψυχής αλλά και από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, συγκέρασε σε ποιήματα την υπαρξιακή με την υπερβατική αναζήτηση. Τιμήθηκε δύο φορές με το 1ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1964 και 1981) και, το 1984, με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Ουράνη) για το σύνολο του έργου του. Το συγκεντρωτικό ποιητικό έργο του αποτελείται από 15 βιβλία. Εξέδωσε επίσης, μαζί με την Ελένη Λαδιά, μεταφράσεις των Ορφικών και των Ομηρικών Ύμνων.

Με αφορμή τα 80 χρόνια από το πρώτο του βιβλίο, Το φρέαρ με τις φόρμιγγες (1943), δεκατρείς σύγχρονοι ποιητές και ποιήτριες ξαναδιαβάζουν και σχολιάζουν το σύνολο του ποιητικού του έργου: Ορφέας Απέργης, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Στέλλα Βοσκαρίδου, Χάρης Γαρουνιάτης, Φοίβη Γιαννίση, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δήμητρα Κωτούλα, Δήμητρα Κατιώνη, Παυλίνα Μάρβιν, Στέργιος Μήτας, Ευσταθία Π. (τρία έπσιλον), Όλγα Παπακώστα, Θοδωρής Χιώτης.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.