Με τα λόγια (γίνεται) | Αφιέρωμα στην Denise Levertov

Με τα λόγια (γίνεται) | Αφιέρωμα στην Denise Levertov

Mε αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση της Denise Levertov (1923-1997), η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το «Με τα λόγια (γίνεται)» παρουσιάζουν αφιέρωμα στη σημαντική ποιήτρια, κατά την 10η, καθιερωμένη πλέον, ετήσια εκδήλωσή τους με αμερικανική ποίηση για τον εορτασμό του «Μήνα της Ποίησης». Η εκδήλωση πραγματοποιείται τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Κάθε φωνή που έρχεται να σε ταράξει είναι δική σου:
η σκληρή, η πεινασμένη, χαμένη ή ερωτηματική.

--

Ό,τι ποθούμε, μαζί μας ταξιδεύει.
Πρέπει να ανασαίνουμε τον χρόνο όπως τα ψάρια ανασαίνουν το νερό.

Η Denise Levertov γεννήθηκε στην Αγγλία. Το 1948, μετά την έκδοση του πρώτου της βιβλίου που χαιρετίσθηκε για την ασυνήθιστη λυρική του δύναμη, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Σύντομα βρέθηκε σε δημιουργική επικοινωνία με σημαντικούς Αμερικανούς ποιητές, όπως ο William Carlos Williams, που αναγνώρισαν αμέσως την αξία της. Η ακτιβιστική της δράση κατά του πολέμου του Βιετνάμ, και τα πολιτικά ποιήματά της, την έφεραν σε ρήξη με ορισμένους, αλλά την έκαναν γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό. Προς το τέλος της ζωής της, ασπάσθηκε τον Καθολικισμό, και η ποίησή της επικεντρώθηκε πάλι στο υπαρξιακό και το υπερβατικό. Πέθανε το 1997· το 19ο ποιητικό της βιβλίο κυκλοφόρησε δυο χρόνια αργότερα. Είχε επίσης εκδώσει βιβλία δοκιμίων και μεταφράσεων, λάβει πλήθος βραβείων, εργασθεί ως editor και ως καθηγήτρια σε πανεπιστήμια.

Φέτος, μετά από εννέα στάσεις τα προηγούμενα χρόνια, σε εμβληματικές μορφές της αμερικανικής ποίησης - Emily Dickinson, William Carlos Williams,  Elizabeth Bishop, Robert Duncan, Marianne Moore, Ezra Pound, Robert Frost, Bill Knott– το «Με τα λόγια (γίνεται)» παρουσιάζει, μεταφρασμένα από 11 Ελλην/ιδ/ες ποιητ/ρι/ες, ποιήματα από όλο το φάσμα της 50ετούς και πλέον ποιητικής παραγωγής της Levertov. Ποιήματα μεταφράζουν και διαβάζουν οι: Ορφέας Απέργης, Μαίρη Γιόση, Γιάννης Δούκας, Λένια Ζαφειροπούλου, Λευτέρης Ζαχαριουδάκης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κωτούλα, Στέργιος Μήτας, και Χριστιάνα Μυγδάλη. Τα πρωτότυπα ποιήματα διαβάζουν η Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή και, μέσω ηχογραφήσεων, η ίδια η ποιήτρια.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται διά ζώσης στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης –όπου συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας. Για όσα άτομα δεν μπορούν να παρευρεθούν, η εκδήλωση θα μεταδίδεται συγχρόνως μέσω live streaming από την σελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και το κανάλι της στο You Tube.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.