Λογοτεχνία και Μουσική | Στάθης Καραπάνος, Λίζα Ξανθοπούλου, ΚΟΑ

Λογοτεχνία και Μουσική | Στάθης Καραπάνος, Λίζα Ξανθοπούλου, ΚΟΑ

Λογοτεχνία και Μουσική. Δύο μορφές τέχνης που εμπνέουν η μια την άλλη και βρίσκουν κοινό τόπο στη φαντασία. Στις 27 Μαρτίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ερμηνεύοντας τρία έργα που βρίσκουν τα θεμέλιά τους σε αγαπητές σελίδες της παγκόσμιας γραμματείας.

Το πρόγραμμα ανοίγει με την Εισαγωγή από την όπερα «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσσίνι. Ομολογουμένως, ένα από τα πιο ευφυή έργα της ιταλικής κωμικής όπερας, η δημιουργία του Ροσσίνι βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Πιερ Μπωμαρσαί.

Στη συνέχεια, θα ακουστεί η περίφημη Σουίτα από το μπαλέτο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη που έκανε γνωστό τον ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη σε ολόκληρο τον κόσμο. Η γνωστή μελωδία της Σουίτας παρουσιάζεται σε μεταγραφή για σόλο φλάουτο και ορχήστρα, που υλοποίησαν ο Αχιλλέας Γουάστωρ και ο βραβευμένος φλαουτίστας Στάθης Καραπάνος, ο οποίος και ερμηνεύει ως σολίστ.

Η βραδιά κλείνει με ορχηστρικά αποσπάσματα από την σκηνική μουσική για το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Φέλιξ Μέντελσον. Πρόκειται για νεανικές συνθέσεις αδιαμφισβήτητης ομορφιάς και ωριμότητας που συγκαταλέγονται μέχρι και σήμερα στις πιο διάσημες μελωδίες του Μέντελσον.

Τη μουσική διεύθυνση αναλαμβάνει η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΤΖΟΑΚΙΝΟ ΡΟΣΣΙΝΙ (1792-1868)
Εισαγωγή από την όπερα «Ο κουρέας της Σεβίλλης»
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (1925-2021)
Σουίτα από το μπαλέτο «Ζορμπάς»
ΦΕΛΙΞ ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ (1809-1847)
Ορχηστρικά αποσπάσματα από την σκηνική μουσική για το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», έργο 21
ΣΟΛΙΣΤ

Στάθης Καραπάνος, φλάουτο
Λίζα Ξανθοπούλου, μουσική διεύθυνση 

* Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ και στα ταμεία του Θεάτρου: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 & Βασ. Γεωργίου
* Πληροφορίες: 210 41 43 310

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.