less than 300 dpi | Σινεμά 15 δευτερολέπτων

less than 300 dpi | Σινεμά 15 δευτερολέπτων

Το 3 137 μετά το καλοκαίρι ξεκινάει την καλλιτεχνική χρόνια με την έκθεση less than 300 dpi,  Σινεμά 15 δευτερολέπτων που θα παρουσιαστεί εξ ολοκλήρου στο Instagram. Πρόκειται για μια μορφή παρουσίασης που θέλαμε να πειραματιστούμε ήδη από πέρυσι και που οι ραγδαίες εξελίξεις στην δημόσια υγεία, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η κυριαρχία των ψηφιακών μέσων στην επικοινωνία, την εργασία και την διασκέδαση, την κάνει ακόμα πιο επίκαιρη.

Τα έργα της έκθεσης θα παρουσιαστούν διαδοχικά στο λογαριασμο Instagram του 3 137 ως Ιστορίες. Το κάθε έργο θα προβάλλεται για 24 ώρες. Τα έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για το format των Instagram Ιστοριών, με σύντομα και εναλλασσόμενα πλάνα με μέγιστη διάρκεια τα 15 δευτερόλεπτα, δηλαδή όση και η μέγιστη διάρκεια μιας Instagram Ιστορίας. Επιθυμία μας είναι να εισχωρήσουμε στη δημοφιλή αυτή πλατφόρμα, δημιουργώντας ένα κανόνα κινηματογραφικής αφήγησης,

Η έκθεση less than 300 dpi, Σινεμά 15 δευτερολέπτων,  ξεκινάει με αφορμή την κοινοτοπία πως ζούμε σε μια post internet εποχή όπου κυριαρχεί η εικόνα και τα social media αποτελούν το βασικό μέσο επικοινωνίας. Ο τρόπος που προσλαμβάνουμε την πληροφορία έχει αλλάξει, η ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες του κοινωνικού μας περίγυρου, την πολιτική, τα κοινωνικά ζητήματα μέχρι και τις τάσεις στη μόδα, την κατανάλωση και το ηλεκτρονικό εμπόριο, πραγματοποιούνται με ένα πολύ πιο γρήγορο και άμεσο τρόπο. Χρησιμοποιώντας την δυναμική των μέσων αυτών, θέλουμε να αμφισβητήσουμε και να επαναδιαπραγματευτούμε το ρόλο και την επίδρασή τους στην σύγχρονη ζωή και καθημερινότητα.

Τα έργα της έκθεσης αναπαριστούν ιδέες και ιστορίες για κοινωνικά ζητήματα, συχνά αθέατα και όχι τόσο διαδεδομένα στη δημόσια σφαίρα. Φέρνουν στο φως διαφορετικές ομάδες και χαρακτήρες, μιλούν για θέματα ταυτότητας, φύλου, καταγωγής καθώς και ζητήματα που έχουν την καταγωγή τους στην underground κουλτούρα. Με την χρήση της κάμερας του κινητού,  καταγράφοντας την ιστορία με άμεσο τρόπο, και αναδεικνύοντας περιβάλλοντα, απρόβλεπτα και ανοίκεια, επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μια ιστορία ενσωμάτωσης και να ενορχηστρώσουμε μια πειραματική χορωδία από διαφορετικές φωνές.

Η αμεσότητα της καταγραφής, η αίσθηση μαρτυρίας που δημιουργείται από την χρήση της κάμερας του κινητού, τα “αμοντάριστα” πλάνα, η δημοσίευση και διακίνηση της εικόνας σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, μας κάνει να σκεφτούμε τα “Cinétracts” ξανά.

Μια ομάδα κινηματογραφιστών στην Γαλλία, ως αντανακλαστικό στα γεγονότα του Μάη του ‘68, αποφάσισε να δημιουργήσει μια σειρά, μικρής διάρκειας φιλμ, τα οποία ονομάστηκαν Cinétracts (κινηματογραφικά «τρικάκια»). Κάθε "Cinétract" είχε διάρκεια περίπου 2 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα, διάρκεια η οποία προκύπτει από το μήκος του φιλμ και αποτελούσε μια οικονομική και εύκολα διαθέσιμη λύση. Παράγονταν γρήγορα, συχνά στη διάρκεια μιας ημέρας, και στόχευσε στο να διαδοθεί πλατιά και να προκαλέσει συζήτηση και δράση.

Με ακόμα μικρότερη διάρκεια από τα Cinétracts, σήμερα οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες κλήθηκαν να φτιάξουν τα δικά τους κινηματογραφικά τρικάκια ειδικά κατασκευασμένα για τα σύγχρονα media. Πρόθεσή μας είναι η δημιουργία μιας σπονδυλωτής αφήγησης μέσα από κινούμενες εικόνες-έργα που έρχονται μαζί για να φτιάξουν ένα ντοκιμαντέρ, μια συλλογική ταινία που εξελίσσεται σε επεισόδια.

Η συνέχεια επί της απτικής οθόνης…

Με έργα των:
ATH Kids, Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη, Δάφνη Χαιρετάκη, Πέννυ Κολιοπούλου, Εύα Στεφανή, Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης (VASKOS), Ahmet Ogut, Joshua Olsthoorn

Συντονισμός: Ναταλία Μαυρίδου

Η δράση less than 300 dpi, Σινεμά 15 δευτερολέπτων, ανοίγει το πρόγραμμα F.A.R., Floor Area Ratio / Συντελεστής Δόμησης που επιμελείται και παρουσιάζει το 3 137 για το 2020-2021. 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.