Λεωφ. Κηφισίας 4, η μικρή πολυκατοικία με τη μεγάλη ιστορία

Λεωφ. Κηφισίας 4, η μικρή πολυκατοικία με τη μεγάλη ιστορία

Το 56ο Γυμνάσιο Αθήνας και η ΜΟΝUMENTA, με τη συνεργασία της οικογένειας Γλεντζάκη, διοργανώνουν μια εκδήλωση γνωριμίας με τη μικρή πολυκατοικία με τη μεγάλη ιστορία!

H Συντακτική και Φωτογραφική Ομάδα του Εργαστηρίου Πληροφορικής του 56ου Γυμνασίου με τη συνεργασία της MONUMENTA κατέγραψε το κτήριο και πήρε συνεντεύξεις που ανέδειξαν την ιστορία του.
Αποτέλεσμα της δράσης η δημιουργία μιας πινακίδας που θα αναρτηθεί στο κτήριο, την ημέρα της εκδήλωσης, για να ενημερώνει τους χιλιάδες περαστικούς.

Η πολυκατοικία της λεωφόρου Κηφισίας 4 ξεκίνησε να κτίζεται το 1936, σε μια εποχή κατά την οποία έχουν επικρατήσει πλήρως οι αρχές του μοντέρνου κινήματος στην αρχιτεκτονική. Λιτές όψεις, μεγάλα ανοίγματα, κλειστοί εξώστες (έρκερ), εξωτερικά επιχρίσματα με την τεχνική του αρτιφισιέλ είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής αυτής που χρησιμοποιεί το οπλισμένο σκυρόδεμα. Το κτήριο, στην αρχική του φάση, περιλάμβανε το ισόγειο, στο οποίο λειτουργούσε το καφενείο «Παρθενών», τον πρώτο όροφο και υπόγειο, στο οποίο είχε διαμορφωθεί πολεμικό καταφύγιο. Σε μεταγενέστερη χρονική περίοδο προστέθηκαν στο κτήριο δύο ακόμη όροφοι. 

Ένα δυσάρεστο γεγονός είναι συνδεδεμένο με τη μικρή αυτή πολυκατοικία. Στο καφενείο «Παρθενών» του Ανδρέα Γλεντζάκη υπογράφτηκε, στις 27 Απριλίου 1941, η συνθήκη παράδοσης της Αθήνας και του Πειραιά στους Γερμανούς, 21 ημέρες μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.