Λεόντιος και Λένα του Γκέοργκ Μπύχνερ | Σκην.: Γιώργος Κατσής

Λεόντιος και Λένα του Γκέοργκ Μπύχνερ | Σκην.: Γιώργος Κατσής

Αχ Μπύχνερ... θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της παράστασης.

Ο Λεόντιος κι η Λένα είναι δύο πριγκιπόπουλα που θέλουν να ξεφύγουν από τη μοίρα που τους επιβάλλουν άλλοι. Η μοίρα (;), όμως θα τους γνωρίσει, έστω κι αν ο ένας αγνοεί την ταυτότητα του άλλου. Όταν, αργότερα πια, θα αποκαλυφθεί η αλήθεια, τίποτα δε θα είναι το ίδιο.

Μπορεί στη συλλογική μνήμη το έργο να έχει καταγραφεί ως ένα ρομαντικό παραμύθι, όμως κατ’ ουσίαν πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό κείμενο. Κι ο Γιώργος Κατσής, ως σκηνοθέτης, κατάφερε να αναδείξει αυτό το στοιχείο. Ένα έργο που μιλά για τη σκλαβιά του γάμου, για τον έρωτα, για την ύπαρξη... Όλα αυτά απασχολούν το Λεόντιο. Τη Λένα μάλλον η ελευθερία της. Αποτελεί ουσιαστικά μια ωδή στο έργο του Μπύχνερ.

Ευτυχής συγκυρία η συνάντηση του θιάσου- όλοι. Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης αποδεικνύει (για άλλη μια φορά) τις υποκριτικές του ικανότητες. Ενδύεται το προσωπείο του βαθιά συναισθηματικού και ταυτοχρόνως άκρως φιλοσοφημένου νέου. Κι η Χαρά-Μάτα Γιαννάτου δεν πάει πίσω. Είναι μια πορσελάνινη κούκλα που σπάει. Όμως απολαυστικοί οι Πάνος Παπαδόπουλος και Νατάσα Εξηνταβελώνη -πηγαία κωμικοί, ακόμη κι όταν δεν μιλούν παίζουν. 

Μια ειδική μνεία στα ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια-η Ιωάννα Πλέσσα αποδεικνύει πως με λίγα υλικά και πολλή φαντασία μπορείς να δημιουργήσεις ατμόσφαιρα.

Μια χειροποίητη παράσταση από νέους ανθρώπους με μεράκι για το θέατρο.

Συντελεστές παράστασης: 

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κατσής
Σκηνικά/Κοστούμια: Ιωάννα Πλέσσα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας

Ηθοποιοί (Με αλφαβητική σειρά):

Χαρά - Μάτα Γιαννάτου
Νατάσα Εξηνταβελώνη
Γιάννης Καράμπαμπας
Γιώργος Κατσής
Πάνος Παπαδόπουλος
Γιώργος Τριανταφυλλίδης

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ευάγγελος Κώνστας - Constantly Productions

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.