LAPSE | Σταύρος Γασπαράτος & Lars Jan

LAPSE | Σταύρος Γασπαράτος & Lars Jan

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και η Delta Pi Productions παρουσιάζουν για πρώτη φορά την οπτικοακουστική εγκατάσταση LAPSE των Σταύρου Γασπαράτου και Lars Jan. Από τις 25 Ιουλίου μέχρι και τις 14 Αυγούστου δύο δυναμικοί καλλιτέχνες της σύγχρονης γενιάς ενώνονται σε ένα υποβλητικό έργο που εκμηδενίζει το χρόνο και τις αποστάσεις.

Το LAPSE αποτελεί μια εμπειρία εμβύθισης σε ένα οπτικοακουστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από το ταξίδι ενός ατόμου που διανύει μεγάλες αποστάσεις στο χωροχρόνο. Μέσω της ηχητικής συμπύκνωσης του χρόνου, που επιτυγχάνεται με τη χρήση μιας πρωτοποριακής τεχνικής audio time-lapse που εφαρμόζει ο Σταύρος Γασπαράτος, υλοποιείται στην πρωτότυπη αυτή εγκατάσταση μια συνύπαρξη φωτός, εικόνας και ήχου που διαρρηγνύει τα όρια του ρεαλισμού και “ερμηνεύει” τη ζωή μέσα από τους ήχους που μας περιβάλλουν. Σε αυτήν την πρώτη συνεργασία του Σταύρου Γασπαράτου και του Lars Jan, το κοινό καλείται να γίνει μέρος αυτής της εμπειρίας που αντλεί τα υλικά της από το τυχαίο, το αέναο και το συλλογικό ασυνείδητο.

Η εγκατάσταση περικλείει το θεατή σε ένα έντονο ηχοτοπίο της αστικής ζωής, υλικό που ηχογραφήθηκε από τον ίδιο τον Σταύρο Γασπαράτο σε πάνω από 30 πόλεις, όπως: Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Μέξικο Σίτι, Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο, Βουκουρέστι, Τόκιο, Σανγκάη, Ντουμπάι και άλλες πολλές, λίγους μήνες πριν ακολουθήσει το πρωτόγνωρο φαινόμενο της πανδημίας. Από τον ήχο αναδύεται  ένα πολυδιάστατο ηχητικό μονοπάτι όπου κάθε τι περιφερειακό γίνεται επίκεντρο σε μια προσπάθεια επανάκτησης της συγκέντρωσης της ακοής μέσα στην πόλη. Το υλικό  οπτικοποιείται από τον Lars Jan μέσω της φιγούρας μιας γυναίκας που επιπλέει εκατοντάδες χιλιόμετρα στον ποταμό Αχελώο, παρασυρμένη/βυθισμένη και απομονωμένη στη ροή μιας αέναης κινητικότητας.

Το LAPSE δεν επιδιώκει να αναπαραστήσει τον κόσμο με ακρίβεια, αλλά να φωτίσει προσωπικές διαδρομές και όλα εκείνα που εκτυλίσσονται γύρω μας, για να δείξει πως, συλλογικά, είμαστε μέρος μιας «συμφωνίας», μιας σύνθεσης όλων των θραυσμάτων της καθημερινότητας.

Το έργο αποτελεί ανάθεση του SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Κατά τον αρχικό σχεδιασμό το έργο θα παρουσιαζόταν στο SNF Nostos του 2020, αλλά η έκθεσή του αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19.

LAPSE

Συν-Δημιουργία, Μουσική Σύνθεση & Σχεδιασμός Ηχητικής Εγκατάστασης: Σταύρος Γασπαράτος
Συν-Δημιουργία, Σκηνοθεσία Κινηματογραφικού Υλικού & Σχεδιασμός Οπτικής Εγκατάστασης: Lars Jan
Σχεδιασμός Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Ανάθεση: SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)
Συμπαραγωγή: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Παραγωγή: Delta Pi

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

 

Σύλληψη, Συν-Δημιουργία, Μουσική Σύνθεση & Σχεδιασμός Ηχητικής Εγκατάστασης: Σταύρος Γασπαράτος
Συν-Δημιουργία, Σκηνοθεσία Κινηματογραφικού Υλικού & Σχεδιασμός Οπτικής Εγκατάστασης: Lars Jan
Σχεδιασμός-Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Σύμβουλος Αρχιτέκτων: Βασίλης Σάλτας
Τεχνικός Σύμβουλος Περιοδείας: Μανώλης Βιτσαξάκης  
Αρχιτεκτονικά Σχέδια: Σοφία Κεραμίδα
Βοηθός Συνθέτη: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου  
Επιμέλεια περιεχομένου κειμένων: Ραλλού Αβραμίδου
Διαχείριση περιεχομένου & συνεργατών περιοδείας: Remco van der Meer
Documentation: The ArchLabyrinth
Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Άννα Βακόντιου
Οργάνωση-Εκτέλεση Παραγωγής: Delta Pi

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ “LAPSE” FILM  

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Lars Jan 
Διεύθυνση Φωτογραφίας & Drone Operator: Τάσος Φύτρος / FlyingDog Aerial Media
Ερμηνευτές: Δομινίκη Δρακοπούλου, Εμμανουέλα Πεχυνάκη, Έφη Κουτσάκου, Νηρεύς Μαρκάκης
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Μοντάζ: Studio Lars Jan Inc.  
Video Graphics: Μιχάλης Νερομυλιώτης
Sound editing: Studio 1-2-3
Casting: Delta Pi productions & arts management
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρία Δρανδάκη / Homemade Films 
Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Καραντάνης
Location Scout & Υπεύθυνος Συνεργείου Κινηματογράφησης: Γιώργος Καρόρης
Βοηθός Χειριστή Drone: Γιάννης Γεμελιάρης
Συντονισμός Παραγωγής & Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαλβίνα Λορίδα
Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Δανάη Γιαννακοπούλου  
Βοηθοί Εκτέλεσης Παραγωγής: Δημήτρης Δημητρίου, Στέφανος Δημόπουλος
Πρώτες Βοήθειες: Στέλιος Τσαλίκης / Pashna 
Νομικός Σύμβουλος: Θεόδωρος Χίου
Σχεδιασμός-Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Παραγωγή: Delta Pi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από το 2019 μέχρι και σήμερα, ο Σταύρος Γασπαράτος ξεκινά διάφορες δοκιμές επιχειρώντας να εφαρμόσει μια τεχνική που να αναπαράγει τον ήχο όπως αντίστοιχα η τεχνική του time lapse αναπαράγει την εικόνα στο video. Μια τεχνική με την οποία ακούς τον ήχο μιας ολόκληρης μέρας σε μερικά μόλις λεπτά, χωρίς να υφίσταται καμία αλλοίωση. «Ηχογραφήθηκαν γύρω στις 300 ώρες τρισδιάστατου ήχου με την τεχνική Ambisonics, σε πάνω από 30 πόλεις στον κόσμο, όπως Αθήνα, Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Ντουμπάϊ, Μεξικό Σιτι, Βερολίνο, Λονδίνο, Σοφία, Βουκουρεστι, Σανγκάη και άλλες» αναφέρει ο Σταύρος Γασπαράτος. «To Lapse είναι ένας χώρο-χρόνος όπου ανά πάσα στιγμή νιώθεις το κέντρο του ή το απόλυτο τίποτα.»

Την ίδια περίοδο ο Lars Jan ξεκινά τα γυρίσματα στον Νομό Ευρυτανίας (Γεφύρι Τέμπλα, Λίμνη Κρεμαστών) και στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας (Μπαμπαλιό, Κατοχή, Δέλτα Αχελώου) σε συνεργασία με τον Τάσο Φύτρο, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση φωτογραφίας και τον χειρισμό drone. «Δεν είχα επιχειρήσει ποτέ στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο» αναφέρει ο Τάσος Φύτρος, «και χαίρομαι ιδιαίτερα που το αποτέλεσμα βγήκε εξαιρετικό και θεωρώ εικαστικά μοναδικό. Κλήθηκα να εκτελέσω one shot πτήσεις με το drone, διάρκειας πάνω από 10 λεπτά σε μεγάλες αποστάσεις και αυτό από μόνο του ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Το κάθε καρέ έπρεπε να είναι αισθητικά και φωτιστικά άρτιο εξυπηρετώντας το όραμα του Lars».

Ο Lars Jan είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους καλλιτέχνες της γενιάς του στη σκηνοθεσία πολυμεσικών έργων και μεγάλων εγκαταστάσεων και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται έργο του στην Ελλάδα. Περιγράφει το LAPSE ως «μια προοπτική του google earth με την οποία έχουμε εξοικειωθεί τόσο πολύ, που κατοικείται από μια μόνο φιγούρα, που κοιτάζει πίσω, αιωρείται, ταξιδεύει, είναι». 

*Τη Δευτέρα 01/08 η εγκατάσταση δεν θα είναι επισκέψιμη από το κοινό.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.