Κυριακάτικα Προγράμματα στο Μουσείο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά | Απρίλιος 2019

Κυριακάτικα Προγράμματα στο Μουσείο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά | Απρίλιος 2019

Το Μουσείο Κοτσανά έχει ετοιμάσει και για τον Απρίλιο, καινοτόμα κι ενδιαφέροντα προγράμματα για να γεμίσει τις Κυριακές μικρών και μεγάλων. Ας δούμε αναλυτικά τα προγράμματα και εργαστήρια που μας προτείνει:

Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία: πώς επικοινωνούσαν και έστελναν κωδικοποιημένα μηνύματα οι αρχαίοι Έλληνες;
Σε έναν ειδικό διαδραστικό χάρτη, τα παιδιά τοποθετούν σωστά τους πυρσούς του Αγαμέμνονα και ανακοινώνουν την πτώση της Τροίας. Μάθαίνουν να λειτουργούν την «πυρσεία», τον πρώτο οπτικό τηλέγραφο της ιστορίας και τον «υδραυλικό τηλέγραφο» του Αινεία, την πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας στον κόσµο. Θα κατασκευάσουν τα «τετράδια» και τα «µολύβια» των αρχαίων Ελλήνων και θα γράψουν, θα στείλουν και θα διαβάσουν, κρυπτογραφημένα µηνύµατα µε τον κώδικα του Πολυβίου.
* Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός κρυπτογραφικός δίσκος του Αινεία
* Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων: Κυριακή 7,14,21,28/4/2019
* Διάρκεια εργαστηρίου:  60’
* Ώρα διεξαγωγής: 10:00   
* Κόστος συμμετοχής: €10/παιδί, €5/συνοδός

Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο µέχρι το παζλ, το τάνγκραµ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα»
Τα παιδιά ανκαλύπτουν τα σηµαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική έως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Μαθαίνουν τους «πεσσούς» και την «κυβεία» και διαγωνίζονται στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Ανακαλύπτουν τους κανόνες στην «τηλεία» και στην «πόλι» κι εξασκούνται στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια. Θα προσπαθήσουν να φτιάξουν σαν τάγκραµ µία από τις 8 προεπιλεγµένες
(ή άλλες δικές τους) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο µε έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και θα κερδίσουν ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.
* Δώρο: ένα ξύλινο «(ο)στοµάχιο» και µια µοναδική αφίσα µε όλους τους συνδυασμούς του, όπως ερευνήθηκε από τον Αρχιµήδη και επιλύθηκε πρόσφατα µε τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών προγραμμάτων.
* Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων: Κυριακή 7,14,21,28/4/2019
* Διάρκεια εργαστηρίου:  60’
* Ώρα διεξαγωγής: 11:00
* Κόστος συμμετοχής: €10/παιδί, €5/συνοδός.

Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας: από το «κοµπιουτεράκι» της Σαλαµίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων
Οι συμμετέχοντες θα Ανακαλύψουν τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µια ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθµών οποιουδήποτε πλήθους και µεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσµατος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ τους. Θα εξασκηθούν, θα διαγωνιστούν και θα κερδίσουν ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου. Θα περιστρέψουν το κοµβίο ενός µηχανισµού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίµακα ώστε να ξεκλειδώσουν τα «µυστικά» του. Θα ταξιδέψουν στο παρόν, το παρελθόν ή το µέλλον και θα εντοπίσουν τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον µήνα στο σεληνιακό ηµερολόγιο, την ηµέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ηµεροµηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων, κ.ά.Θα κατασκευάσουν ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς, το οποίο θα πάρουν μαζί τους.
* Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας
* Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων: Κυριακή 7,14,21,28/4/2019
* Διάρκεια εργαστηρίου: 60’
* Ώρα διεξαγωγής: 16:00
* Κόστος συμμετοχής: €10/παιδί, €5/συνοδός

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.
Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου

Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μία ημέρα πριν.