Κυριακάτικα εργαστήρια STEM στο Μουσείο Γουλανδρή στην Κηφισιά

Κυριακάτικα εργαστήρια STEM στο Μουσείο Γουλανδρή στην Κηφισιά

Το Μουσείο συνεχίζοντας τη συνεργασία του με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών STEM Education, διοργανώνει 2 νέους κύκλους συναρπαστικών Κυριακάτικων εργαστηρίων για παιδιά Α'-Β'-Γ' και Δ'-Ε'-ΣΤ' Δημοτικού αντίστοιχα!

 Μαθαίνω Μαθηματικά μέσα από τις κατασκευές
Για παιδιά Α', Β' και Γ' τάξης Δημοτικού
Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο αξιοποιεί τις τεχνολογικές κατασκευές, ώστε να διευκολύνει τα παιδιά να γνωρίσουν την αναγκαιότητα των Μαθηματικών εννοιών και να ανακαλύψουν ότι τα μαθηματικά είναι η ακριβής γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τους νόμους της Φυσικής. Οι γραμμές, τα σχήματα, οι αριθμοί και οι σχέσεις μεταξύ τους, δεν έχουν νόημα στο μυαλό ενός μικρού παιδιού, αν δεν φανεί από πού προέκυψαν και για ποιο λόγο δημιουργήθηκαν. Έτσι, κάθε δραστηριότητα είναι σχεδιασμένη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να συνδυάζει την χειραπτική δεξιότητα με:
1. Λογικό-μαθηματικές έννοιες όπως η ταξινόμηση, η αντιστοίχιση, η διάταξη
2. Μαθηματικές γνώσεις όπως η χάραξη ευθειών γραμμών, παραλλήλων γραμμών, καθέτων γραμμών, η αναγκαιότητα της χρήσης των γεωμετρικών οργάνων, η αναγνώριση, μελέτη και κατασκευή γεωμετρικών σχημάτων, η μελέτη συμμετριών, η μέτρηση αποστάσεων, ο υπολογισμός εμβαδών επιφανειών και όγκων γεωμετρικών στερεών, ο προσδιορισμός της θέσης σημείων στο επίπεδο, οι έννοιες των αριθμητικών πράξεων κ.ά.
3. Έννοιες από τη Φυσική όπως η έννοια της δύναμης, της ισορροπίας δυνάμεων, της ταχύτητας, της τριβής, της ροπής, της πίεσης, του ηλεκτρικού κυκλώματος κ.ά.

Όλες οι κατασκευές του προγράμματος, προσομοιώνουν πραγματικές και φανταστικές τεχνολογικές κατασκευές όπως για παράδειγμα: μετακινούμενους γερανούς, γέφυρες που ανοίγουν μηχανικά, αγωνιστικά αυτοκίνητα, μηχανικούς δεινόσαυρους, διασκεδαστικά Carousel, αυτοκίνητα με γρανάζια και τροχαλίες, μηχανικούς βραχίονες, μηχανικά περιστρεφόμενους ακροβάτες, παράξενα μηχανικά ζώα κ. ά. και γι’ αυτό το λόγο δημιουργούν στα παιδιά οικειότητα και μεγάλο κατασκευαστικό ενδιαφέρον. Τα παιδιά παίρνουν μαζί τους τις κατασκευές που δημιουργούν.

Ερευνώ τον Φυσικό Κόσμο
Για παιδιά Δ', Ε' και ΣΤ' τάξης Δημοτικού
Το πρόγραμμα αυτό απαντάει στα καθημερινά ερωτήματα των παιδιών: «γιατί συμβαίνει ή πως λειτουργεί κάτι;», με βιωματικό τρόπο και τα βοηθάει να βρούνε μόνα τους τις απαντήσεις και τις βέλτιστες λύσεις στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Θέματα της Επιστήμης, υλικό που δεν διδάσκεται στο σχολείο, όπου κάθε παιδί παίρνει τη θέση του επιστήμονα που παρατηρεί, διερευνά, καταγράφει και βγάζει συμπεράσματα. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού Gigo και όλη η διαδικασία γίνεται με μια μορφή ευχάριστη, που βοηθάει τα παιδιά να σχετιστούν με την επιστήμη και να ανακαλύψουν τις βαθύτερες ικανότητες και τάσεις τους.

Στο πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά θα εστιάσουν στον Ηλεκτρισμό και τον Ηλεκτρομαγνητισμό: Kυκλώματα, Ανοιχτό/Κλειστό κύκλωμα – τρόποι σύνδεσης αντιστάσεων, Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα διαφορετικών τρόπων σύνδεσης, Μετατροπή Ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες μορφές, Ηλεκτρικός κινητήρας στο κύκλωμα, Εφαρμογές, ηλεκτρομαγνήτες, Κινητήρες και Γεννήτριες, κ.λπ.

* Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές 24 Νοεμβρίου και 1, 8 και 15 Δεκεμβρίου, θα ξεκινούν στις 11.30 π.μ. και θα έχουν διάρκεια 90 λεπτά.
* Για κρατήσεις θέσεων: 210 8015010 και 210 8015870 (εσωτ. 513)
* Τιμή Κύκλου Μαθημάτων: €60 (στην τιμή περιλαμβάνεται η Είσοδος σε όλες τις Εκθέσεις του Μουσείου, καθώς επίσης η Δωρεάν είσοδος του Γονέα/συνοδού). Η τιμή για τον αδερφό/ή συμμετέχοντα είναι €50.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.