«Ξύπνα Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά

«Ξύπνα Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά

Μετά από δύο sold out σεζόν στο Εθνικό Θέατρο, το «Ξύπνα Βασίλη» σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, η παράσταση-επιτυχία που έδωσε νέα πνοή στην αγαπημένη διαχρονική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά, προστίθεται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και παρουσιάζεται τη σεζόν 2021-2022 στο Θέατρο Ιλίσια.

Γνωστός για την ευρηματική ματιά του, τη σύζευξη σύγχρονων μουσικών τάσεων και οπτικής τεχνολογίας, και την ψυχαναλυτική και υπαρξιακή ανάγνωση των κειμένων, ο Άρης Μπινιάρης καταθέτει εδώ μια ατμοσφαιρική παράσταση σε 60’s διάθεση που αναδεικνύει και απογειώνει τις αρετές του έργου, αποκρυπτογραφεί το ιδιότυπο ύφος του συγγραφέα, που μιλά για τα «σοβαρά» μπλέκοντας το γέλιο με τον προβληματισμό, και φωτίζει μοναδικά τη συνάφεια του έργου με το σήμερα.

Η πετυχημένη συνταγή που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο δύο συνεχόμενες σεζόν, με τα εισιτήρια να γίνονται αυτομάτως ανάρπαστα, έρχεται ανανεωμένη στο Θέατρο Ιλίσια με ένα εξαιρετικό καστ: Λαέρτη Μαλκότση, Ελένη Ουζουνίδου, Άνδρη Θεοδότου, Γιώργο Παπαγεωργίου, Ηλία Μουλά, Λυδία Τζανουδάκη, Μαντώ Γιαννίκου, Θανάση Ισιδώρου, Γιάννη Λατουσάκη.

Βρισκόμαστε στα γραφεία του εκδοτικού οίκου Φαρλάκου. Ο Βασίλης, συντηρητικών πολιτικών φρονημάτων, και ο Μάνος, προοδευτικών, συγκρούονται για τις συνθήκες εργασίας, αλλά και για το περιεχόμενο των βιβλίων που εκδίδονται. Σημείο αιχμής για την πνευματική διαμάχη, ο ποιητής Φανφάρας και η στρατευμένη συντηρητική ποίησή του. Πολύ γρήγορα όμως η τύχη τα φέρνει έτσι ώστε οι πολιτικές πεποιθήσεις των δύο συναδέλφων αλλάζουν και οι καταστάσεις που ακολουθούν δοκιμάζουν τους ήρωες. Ποιος από τους δύο θα καταφέρει να προσαρμοστεί στα ήθη και το πνεύμα της νέας εποχής;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Άρης Μπινιάρης: Διασκευή, σκηνοθεσία, στίχοι τραγουδιών
Θεοδώρα Καπράλου: Διασκευή, δραματουργική επερξεργασία
Πάρις Μέξης: Σκηνικά, κοστούμια, video (προβολές)
Φώτης Σιώτας: Μουσική
Στέλλα Κάλτσου: Φωτισμοί
Δώρα Ξαγοράρη: Βοηθός σκηνοθέτη
Χρόνης Τζήμος: Κομμώσεις, περούκες
Βιβή Σπαθούλα: Δραματολόγος παράστασης
Πάτροκλος Σκαφίδας: Φωτογράφος

διανομή ρόλων

Λαέρτης Μαλκότσης: Βασίλης Βασιλάκης
Ελένη Ουζουνίδου: Αντιγόνη
Μαντώ Γιαννίκου: Ντίνα
Γιώργος Παπαγεωργίου: Φανφάρας
Θανάσης Ισιδώρου: Περικλής, Λελές
Γιάννης Λατουσάκης: Αφηγητής
Λυδία Τζανουδάκη: Ιουλία
Άνδρη Θεοδότου: Κυρία Φαράκου
Ηλίας Μουλάς: Μάνος Χατζηστραπάτσος
χειριστής κάμερας επί σκηνής: Δημήτρης Αδάμης
μουσικοί επί σκηνής: Μιχάλης Βρέττας, Αντώνης Μαράτος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.