Ξόμπλια, πλουμίδια και στολίσματα | Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ξόμπλια, πλουμίδια και στολίσματα | Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Τ΄ ακούω το βράδυ καθώς αγγίζει το ένα το άλλο
παιδιά της μνήμης ηχηρά, αναζητώντας τα χέρια
λένε το γλέντι εκείνο πριν το χαμό.

Γιώργος Βέης, «Ασημένια Βραχιόλια, Aττική, 19ος αιώνας»

To σκίρτημα στη θέα μίας παλαιάς σωζόμενης χρυσοκλωστής και η επικτακτική ανάγκη της διάσωσης της ωραιότητάς της, η συγκίνηση μπροστά στην ανεπανάληπτη φόρμα και στην επινοητικότητα ενός ευκίνητου χρυσού, αργυρού ή χειροποίητου χάρτινου μέλους, ο ενθουσιασμός μπροστά σε μία οργανική όσο και αναπάντεχη σύνθεση υλικών, αποτέλεσαν το εναρκτήριο λάκτισμα, την καθαρή κεντρική ιδέα, αλλά και την αναζήτηση της πρώτης ύλης της έκθεσης. Η κατανόηση της αφετηρίας της έμπνευσης και η απόλαυση της υλοποίησής της, αποτελούν αντίστοιχα ένα από τα ωραιότερα στάδια συνύπαρξης του ιστορικού της τέχνης με τον δημιουργό.

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση «ΞΟΜΠΛΙΑ» στις αίθουσες της Λαογραφικής συλλογής. Ο συνδυασμός των σπάνιων και ανεκτίμητων Φορεσιών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με τη συμμετοχή του ανθού των Ελλήνων δημιουργών που αντλούν έμπνευση από τη διαχρονία του παραδοσιακού ελληνικού ενδύματος, των οργανικών υλικών του και των μονάκριβων συνοδευτικών κοσμημάτων του, αποτελεί μία μικρή γιορτή της ιστορίας και της καταγεγραμμένης μνήμης, της αισθητικής και των αισθήσεων.

Συμμετέχουν: Βάσια Αδάμου - Βανέζη, Χριστίνα Αθανασούλα - Μαντζαβίνου, Κατερίνα Αναστασίου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Κώστας Αργυρίου, Άννυ Αρχιμανδρίτου, Άννα Αχιλλέως, Ειρήνη Βογιατζή, Μίκα Βογιατζή, Έλενα Βότση, Μάριος Βουτσινάς, B612, Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Μαρία Γιαννακάκη, Τάσσα - Θεοχάρις Γκανίδου, Πέννυ Γκέκα, Άκης Γκούμας, Γεωργία Γκρεμούτη, Μαρία Γρηγορίου, Χριστίνα Δάρρα, Μαρία Διακοδημητρίου, Άννα Θεοχαράκη, Κατερίνα Ιωαννίδη, Σταυρούλα Καζιάλε, Δέσποινα Καλλιγά, Βάσω Καλουδιώτη, Τίνα Καραγεώργη, Βούλα Καραμπατζάκη, Άννα Κίτσου, Μάρω Κορνηλάκη,  Άγγελος Κωνσταντακάτος, Μαρία Μάστορη, Τάσος Μαντζαβίνος, Γεωργία Μπλιάτσου, Δημήτρης Ξανθούλης, Απόστολος Παπαγεωργίου, Γιάννης Παπαγιαννούλης, Σοφία Παπακώστα, Σοφία Πάσχου, Βάλια Πλαΐνη, Βαγγέλης Πολύζος, Γιώργος Πολύζος, Κλάρα Πουλαντζά, Έφη Σδούκου, Χριστίνα Σούμπλη, Sugarline productions (Κατερίνα Γεωργουδάκη), Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, Γιάννης Τσαλαπάτης, Αλεξάνδρα Τσουκαλά, Threads of patience (Ειρήνη Γκόνου & Κλεοπάτρα Τσαλή), Λιλή Φραγκάκη, Κατερίνα Ψωμά.

Συνεργασία: Ιφιγένεια Βογιατζή, Υπεύθυνη Μονίμων Εκθέσεων, και Αγγέλα Βιδάλη, Υπεύθυνη Λαογραφικής Συλλογής Ε.Ι.Μ.

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

* Εγκαίνια: Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στις 19.30
*
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103237617
* Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 9.00-14.00
* Cover picture: Λεπτομέρεια του έργου Habit 2018 των Thread of Patience (Ειρήνη Γκόνου-Κλεοπάτρα Τσαλή)
* Στο πλαίσιο της έκθεσης, κυκλοφορεί ομότιτλος κατάλογος σε σχεδιασμό του Ανδρέα Γεωργιάδη.
* Από τα μέσα Ιουνίου 2019 και έως το τέλος Οκτωβρίου, η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη στην Ύδρα.

 

 

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.