Ξενάγηση στο εργαστήρι του συντηρητή | «30ή Μαρτίου 1814» του C. L. Muller

Ξενάγηση στο εργαστήρι του συντηρητή | «30ή Μαρτίου 1814» του C. L. Muller

Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συνεχίζει τον κύκλο πρωτότυπων ξεναγήσεων που άνοιξε τον Μάρτιο του 2023, προσφέροντας και τον προσεχή Νοέμβριο και Δεκέμβριο γενική πρόσβαση στη διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης έργων τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού και τη Διεύθυνση του Μουσείου, προσκαλεί το κοινό κάθε ηλικίας σε μια αλλιώτικη σειρά ξεναγήσεων στο Κεντρικό Κτήριο της ΕΠΜΑΣ, όπου θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει τους συντηρητές και ερευνητές της να εργάζονται in situ.

Ειδικότερα, τις Τετάρτες 1 Νοεμβρίου, 22 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου (ώρα 11.30 και 13.30), σε μια ωραία δράση ανοιχτή σε όλους, οι αρμόδιοι συντηρητές, ερευνητές και επιμελητές του Μουσείου θα υποδέχονται στην Αίθουσα Συλλογής Δυτικοευρωπαϊκής Ζωγραφικής το κοινό, το οποίο θα μυηθεί στη διαδικασία συντήρησης και φυσικοχημικής έρευνας πάνω στο έργο του Charles Louis Lucien Muller «30ή Μαρτίου 1814», μαθαίνοντας παράλληλα την ιστορία του μνημειώδους αυτού έργου, αλλά και τα επιστημονικά και πρακτικά ζητήματα που προέκυψαν κατά την αποκατάστασή του λόγω του μεγάλου μεγέθους του.

Επισημαίνεται ότι το έργο του Γάλλου ζωγράφου Charles-Louis-Lucien Muller «30ή Μαρτίου 1814» (λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 8,4 x4,4 μ.) αναπαριστά μια ιστορική σκηνή, απεικονίζοντας την αυθόρμητη αντίδραση του λαού του Παρισιού στις 30 Μαρτίου 1814, παραμονή της πτώσης του Παρισιού στις δυνάμεις της Πρωσίας, της Αυστρίας και της Ρωσίας. Εκτίθεται στην Αίθουσα Συλλογής Δυτικοευρωπαϊκής Ζωγραφικής της ΕΠΜΑΣ, αφού προηγουμένως συντηρήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στο Γουδή, με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και πρακτικών, σε διαδικασία επίσης ανοιχτή στο κοινό. 

Το Εργαστήριο Ανοικτής Θέασης (ΕΑΘ) υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΡοηγμένο σύστημα συλλογής και διαχείρισης αναλυτικΩν δεδομένων για την ανοιχτή προς το κοινό ΤΕκμηρίωση, και συντήρηση ζωγρΑφικών έργων τέχνηΣ μεγάλων διαστάσεων» (ακρωνύμιο ΠΡΩΤΕΑΣ, MIS-5069984), ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, β' κύκλος.

Αριθμός επισκεπτών: 25 
Διάρκεια: 1 ώρα

Η δράση διεξάγεται από τη Διεύθυνση Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού και τη Διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου:

-Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.
-Αγνή Τερλιξή, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συντήρησης Έργων Τέχνης ΕΠΜΑΣ
-Έφη Αγαθονίκου, Προϊστάμενη Διεύθυνσης Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού ΕΠΜΑΣ.


 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.