Κρατήρας / Crater | Μιά performance σε δημόσιο χόρο

Κρατήρας / Crater | Μιά performance σε δημόσιο χόρο

Mια οπή στο έδαφος, ένα σώμα έτοιμο να εκραγεί, ένα δοχείο που μας ενώνει.
Μια σκυταλοδρομία παρουσίας, όπου ένας ερμηνευτής διαδέχεται τον προηγούμενο κρατώντας τον χορό ζωντανό σε μια ορισμένη δημόσια τοποθεσία...

Η δράση προτείνει μία συνεχόμενα ενεργή αλλά σιωπηλή παρουσία. Από τις 15/5/2020 στις 6.00 πμ μέχρι (τουλάχιστον) τις 20/05/2020 στις 12.00πμ, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, σε ένα επιλεγμένο δημόσιο σημείο ο ένας καλλιτέχνης διαδέχεται τον προηγούμενο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο καθένας με τη σειρά του κινείται με άξονα μια απλή και συγκεκριμένη οδηγία- μια ενεργή παρουσία, ένας ενεργός άνθρωπος/’χορευτής’/ πολίτης.  

Στον κρατήρα φέρνουμε την παρουσία μας. Κρατάμε τον κρατήρα αναμμένο. Δεν φέρνουμε αντικείμενα ή κάποιο θέμα. Φέρνουμε το σώμα μας και την ύπαρξή μας. Κάθε ένας που μπαίνει στον Κρατήρα συγκεντρώνεται στην οδηγία για την μια ώρα που είναι εκεί. Παρότι είναι η ίδια οδηγία για όλους, ο κάθε ένας θα την διαχειριστεί διαφορετικά. Είναι διαμορφωμένη με τρόπο ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν χορευτές καθώς και άνθρωποι που δεν έχουν καμιά εμπειρία με τον χορό.   

Ο Κρατήρας είναι μια πρακτική που λειτουργεί ως απάντηση, ως τρόπος αντιμετώπισης, ως μέσο έκφρασης ανάμεσα στους καλλιτέχνες από όλα τα πεδία της τέχνης, ανάμεσα στον άνθρωπο και το αποτύπωμα που αφήνει, ανάμεσα στην κατάσταση που διανύουμε και την στάση μας απέναντι σε αυτή. Είναι ένας τρόπος να είμαστε παρόντες. 

Ο ‘ΚΡΑΤΗΡΑΣ’ μπορεί να γίνει ένα μέσο αναζήτησης για αμέτρητες διερωτήσεις, ένας πομπός για τις μέρες που διανύουμε.   Ο Κρατήρας δεν είναι παράσταση ή διαδήλωση αλλά μία  πρακτική- που παράγει πολιτική σκέψη, πλαίσιο δικτύωσης και επικοινωνίας.  

Ο Κρατήρας είναι μια καλλιτεχνική δράση που υποστηρίζεται, οργανώνεται και πλαισιώνεται κυρίως από την κοινότητα του χορού ανοίγοντας το κάλεσμα σε καλλιτέχνες από όλα τα πεδία της τέχνης. Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή, τόσο πιο έντονα θα αφήσει το αποτύπωμά του.

Η πρακτική του Κρατήρα δημιουργήθηκε από την ομάδα του οργανισμού κοινωνικής χορογραφίας RICE και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της σχολής χορού RSOD 2017 στο νησί της Ύδρας.

Το σημείο διεξαγωγής θα ανακοινωθεί από το Facebook page.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ  

Η συνολική δράση του “Κρατήρα” διαρκεί όσο υποστηρίζεται από τους συμμετέχοντες και πραγματοποιείται συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας. Ο κάθε συμμετέχοντας επιλέγει την επιθυμητή ημέρα και ώρα, και αναλαμβάνει με υπευθυνότητα να είναι παρών για την ώρα και την ημέρα που έχει επιλέξει.   

Για να συμμετέχετε στέλνετε ένα e-mail στο kratirasnow@gmail.com με τίτλο ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ από το οποίο θα λάβετε τους συνδέσμους για να επιλέξετε ώρα και μέρα συμμετοχής.  
Στο e-mail θα σας απαντήσουμε με περισσότερες πληροφορίες για τον τόπο και τον τρόπο λειτουργίας. 

Ο καλλιτέχνης δεσμεύεται κατ’ αρχήν να είναι στην ώρα του, και να ακολουθήσει την οδηγία. Κατά δεύτερον, δεσμεύεται να ενημερώσει σε περίπτωση που για οποιονδήποτε έκτακτο λόγο δεν μπορεί να παρευρεθεί την ώρα που δήλωσε συμμετοχή. 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.