KRAMA Festival 2024 | 2 ημέρες - 3 σκηνές - 25+ καλλιτέχνες

KRAMA Festival 2024 | 2 ημέρες - 3 σκηνές - 25+ καλλιτέχνες

Το KRAMA Festival επιστρέφει για την πολυαναμενόμενη πέμπτη διοργάνωσή του στις 22 και 23 Ιουνίου 2024 στο ΠΛΥΦΑ και μας προσκαλεί σε ένα διήμερο πολυαισθητηριακό ταξίδι τόσο στο πειραματικό, όσο και στο σύγχρονο μουσικό και εικαστικό φάσμα.

Η ομάδα του Φεστιβάλ ανακοινώνει με χαρά το φετινό της πρόγραμμα, που αποτυπώνει πλήρως το καλλιτεχνικό της όραμα, και περιλαμβάνει συναυλίες, performances, οπτικές εγκαταστάσεις και DIY εργαστήρια, που θα παρουσιαστούν σε τρεις διαφορετικές σκηνές από περισσότερους από 25 καλλιτέχνες. 

Από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και την πειραματική ηλεκτρονική μουσική μέχρι το avant-garde και τη future pop, το KRAMA 2024 παίρνει μορφή ως μια συνάντηση μουσικών και εικαστικών καλλιτεχνών, καινοτόμων δημιουργών αλλά και του μουσικόφιλου κοινού, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες σε μια συλλογική εξερεύνηση των πολυεπίπεδων εκδηλώσεων της σύγχρονης δημιουργικότητας.

Κάθε χρόνο, το KRAMA επιμελείται μια ετερόκλητη σύνθεση καλλιτεχνών που βρίσκεται στην αιχμή των ηχητικών και οπτικών τεχνών: Η Evangelia VS aka Abyss X, θα παρουσιάσει μια multimedia performance που συμπυκνώνει την ανθεκτικότητα του γυναικείου σώματος ως πλατφόρμα για συλλογική απελευθέρωση, ενώ η Krista Papista θα παρουσιάσει τον μοναδικό της ήχο ακροβατώντας στην τομή πολιτικά φορτισμένων και queer μεσογειακών και μεσανατολικών επιρροών, βαλκανικού pop και Euro Trash EDM. Οι Anna Vs June & Marietta Manaroli θα παρουσιάσουν επίσης ένα νέο έργο με τίτλο "lone", ένα έργο σε εξέλιξη με θέμα τη μοναξιά, όπου θα συναντηθούν και θα δοκιμάσουν επί σκηνής πώς συνομιλούν, διαφωνούν και αποστασιοποιούνται (ηθελημένα ή μη) η μία από την άλλη, ενώ ο Jay Glass Dubs θα παρουσιάσει ένα ιδιαίτερο project, αποτίοντας φόρο τιμής στον Βαγγέλη Παπαθανασίου με μια μοναδική οπτικοακουστική εξερεύνηση. Ο ιδιοκτήτης της Giallo Disco Records και ένα μισό των ACID VATICAN, Vercetti Technicolor, θα παρουσιάσει επίσης τη δουλειά του με ένα δυσοίωνο electro DJ set ενώ ο MIZI θα φέρει στη σκηνή το media rummaging- ένα τετηγμένο κολάζ από ηχητικά αντικείμενα, θορύβους κινητήρων, αποσυντιθέμενη pop μουσική, hip-hop κοψίματα, σπιτικές μαγνητοφωνήσεις και συγκεχυμένα ηχοτοπία.

Μη χάσετε το Giannis Arapis Trio που θα προσφέρει μια ασυνήθιστη, φρέσκια jazz προοπτική με λυρικές και τολμηρές εκφράσεις μαζί με τον αεικίνητο συνθέτη Μιχάλη Σιγανίδη. Αναμειγνύοντας ψυχεδελικά και world στοιχεία χορευτικής μουσικής, ο Anatolian Weapons θα παρουσιάσει τη δουλειά του μέσα από ένα DJ set που ξεπερνά τα πολιτισμικά σύνορα. Η Ελληνοαμερικανίδα συνθέτρια Christina Vantzou θα μας παρασύρει σε μια ψυχοακουστική εξερεύνηση αργών ορχηστρικών μετατοπίσεων, ηχογραφήσεων πεδίου, αρχαιο-φαντασίας και μυστικισμού ενώ η Eleni Poulou θα ξεδιπλώσει το ηχητικό της κολάζ πειραματικών beats και ελληνικής ποντιακής μουσικής. Το Λυρικό Φώσφορο θα μας παρασύρει σε ένα αισθητηριακό ταξίδι όπου ήχοι και εικόνες διαπλέκονται, επιδιώκοντας να δημιουργήσει υποβλητικές οπτικοακουστικές εμπειρίες, ενώ ο Bonebrokk, μεγαλωμένος κάπου ανάμεσα στα διαδικτυακά μουσικά blogs των 00's και το αθηναϊκό underground, θα παρουσιάσει την ιδιαίτερη ματιά του στη σημερινή πειραματική club σκηνή.

Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Η Καναδή μουσικός RAMZi θα είναι μαζί μας με μια μίξη ηχοτοπίων και ηλεκτρονικών και ακουστικών οργάνων, γεφυρώνοντας τη νοσταλγία με τον φουτουρισμό. Η ουκρανικής καταγωγής Masha Kashyna θα παρουσιάσει το χαρακτηριστικό της μείγμα από jazz, noise και trip-hop, συνοδεύοντας το με μελωδίες από βιμπράφωνο, σαξόφωνο και ηλεκτρονικά beats, ενώ οι MIRA新伝統 θα δείξουν τη μοναδική οπτικοακουστική τους παράσταση γύρω από την προβληματική του Anthropocene, της ετερότητας και της μετα-ανθρωπότητας. Κατά τη διάρκεια της performance του Γιώργου Μωραΐτη, οι παλλόμενοι μουσικοί ρυθμοί θα μπλεχτούν με το αιθέριο βουητό των Xenon Plasma tubes, των πηνίων Tesla, των μικροφώνων ηλεκτρομαγνητικού πεδίου και των αναλογικών synthesizers. Το ντουέτο AXONTORR θα φέρει θόρυβο, αναμειγνύοντας δομημένο και χαοτικό ηχητικό σχεδιασμό με αυτοδημιούργητα μουσικά όργανα και projections. Οι Blip θα διευρύνουν τα όρια του ηχητικού πειραματισμού μέσα από αυτοσχεδιασμούς και συνθέσεις πλούσιες σε υφές, ενώ οι Skraut θα παρουσιάσουν ένα αμάλγαμα ακουστικών και ηλεκτρονικών ηχοτοπίων, επαναπροσδιορίζοντας τους φυσικούς ήχους μέσα από δικές τους συνθέσεις. 

Τέλος, θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε έργα ταλαντούχων εικαστικών καλλιτεχνών που αποτελούν ζωτικό μέρος του KRAMA, τα οποία θα εμπλουτίζουν τις συναυλίες, και συγκεκριμένα: της Αλεξάνδρας Νιάκα, μιας καλλιτέχνιδας διαδραστικών μέσων που αναζητά δημιουργικές απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τη σχέση ανθρώπου και τεχνολογίας, της Ερατώς Τζαβάρα, μιας καλλιτέχνιδας βίντεο που ενώνει το ψηφιακό πεδίο και το φυσικό σώμα προκειμένου να δημιουργήσει μαγευτικές αφηγήσεις και της Ναταλίας Μαντά, εικαστικού που κατασκευάζει ένα συμβολικό σύμπαν στο οποίο συγκλίνουν η μνήμη, ο χρόνος και ο μύθος. Tο φεστιβάλ θα φιλοξενήσει επίσης το KEIV, ένα πρότζεκτ που ίδρυσε ο καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Λιανός, ο οποίος θα εκθέσει έργα σε συνεργασία με τον Χρήστο Ιωάννου που πειραματίζονται με τη μεταψηφιακή συμφόρηση και τους δυϊσμούς ψηφιακού/υλικού, καθώς και ένα DIY εργαστήριο με τίτλο Optollator Oscillator, όπου θα μάθετε πώς να δημιουργήσετε από το μηδέν το βασικό κύκλωμα ενός συνθεσάιζερ και να το ελέγξετε με φως - και επιπλέον θα μπορέσετε να το κρατήσετε στο τέλος!

Ημερομηνίες: 22 και 23 Ιουνίου 2024

22/6/24 | Μέρα 1η

Abyss X

Bonebrokk

Giannis A. Trio ft. Michalis Siganidis

Krista Papista

Masha Kashyna

MIRA新伝統

MIZI

Optollator Oscillator DIY Workshop

Vercetti Technicolor

λυρικό φώσφορο

23/6/24 | Μέρα 2η

Anatolian Weapons

Anna Vs June & Marietta Manaroli

AXONTORR

Blip

Christina Vantzou

Eleni Poulou

George Moraitis

Jay Glass Dubs

RAMZi

Skraut

Μέρα 1η & 2η

Visual Artists: Alexandra Niaka, Erato Tzavara, Natalia Manta

Installations: KEIV, Studio Precarity

Ώρες: 17.00 - 01.00

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.