Κώστας Μπέζος Olvido Records Showcase: «The Jail's a Fine School»

Κώστας Μπέζος Olvido Records Showcase: «The Jail's a Fine School»

Η πιο αινιγματική φυσιογνωμία του ρεμπέτικου, ο, διάσημος για την slide κιθάρα του, μουσικός Κώστας Μπέζος, μας αποκαλύπτεται μέσα από την ολοκαίνουρια κυκλοφορία του αμερικανικού label Olvido Records «The Jail’s a fine school» («Η φυλακή είναι ένα καλό σχολείο»).
Ο Μπέζος, που ήταν βασικός συνεργάτης του Αττίκ στην περίφημη «Μάντρα» του και μέλος της μπάντας «Άσπρα Πουλιά», υπήρξε επίσης ζωγράφος, δημοσιογράφος και γελοιογράφος. Υπό το ψευδώνυμο «Κωστής» ηχογράφησε 12 Hawaiian-style ρεμπέτικα με κιθάρα (1930 - 1931) με δεξιοτεχνία κουρδίσματα ιδιαίτερα, που καθόρισαν το μουσικό ιδίωμα στην αυγή του, πριν ακόμη καθιερωθεί το μπουζούκι.
Μέχρι και σήμερα, υπήρξε μία μυθική μορφή, λόγω της απουσίας βιογραφικών στοιχείων και της έλλειψης φωτογραφικού υλικού.
Η κυκλοφορία της Olvido Records (σε συμπαραγωγή με την Mississippi Records) είναι αποτέλεσμα έρευνας που έφερε στην επιφάνεια αυθεντικούς δίσκους 78 στροφών σε εξαιρετική ποιότητα ήχου, βιογραφικά στοιχεία βασισμένα σε βιβλιογραφία και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, ενώ αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη επιμελημένη συλλογή των 12 ρεμπέτικων τραγουδιών σε ένα LP, που περιλαμβάνει 28σέλιδο βιβλιαράκι με τους στίχους των τραγουδιών σε ελληνικά και αγγλικά, αναλυτικές σημειώσεις από τον Tony Klein και πολλές αδημοσίευτες φωτογραφίες του Κώστα Μπέζου. 

Πρώτη του Νοέμβρη, σε ένα από τα πιο αγαπημένα μας μαγαζιά του Κέντρου, στη Nonna, θα μας δοθεί η ευκαιρία να τον γνωρίσουμε μέσα από μία βραδιά με παράλληλες δράσεις:

18:00 με 18:45: Προσέλευση και καλωσόρισμα.

19:00 με 19:45: Παρουσίαση της κυκλοφορίας από τους Gordon Ashworth (Μουσικός και ιδιοκτήτης της Olvido Records), Tony Klein (Μουσικός και ιστορικός ερευνητής του ρεμπέτικου) Σταύρο Κουρούση (Μουσικός, συλλέκτης και ερευνητής) και Δημήτρη Κούρτη (Μουσικός, κοινωνιολόγος και επιμελητής της έρευνας της κυκλοφορίας). Θα ακολουθήσει Q&A με τους συντελεστές.

20:00 με 20:45: Live με ρεμπέτικα τραγούδια του Κώστα Μπέζου από τους Tony Klein (κιθάρα), Σταύρο Κουρούση (κιθάρα) και Νίκο Σαρηγιάννη (κιθάρα).

21:00 με 23:30: Ακρόαση της κυκλοφορίας “The Jail's a Fine School” του Κώστα Μπέζου. Η Nonna εμπλουτίζει το μενού με ρεμπέτικους μεζέδες ειδικά για τη βραδιά και έπεται συνέχεια με τους ήχους των πιρουνιών σας.

Η βραδιά γίνεται με τη συμμετοχή της Orila Records & Paraphernalia.
Μην τη χάσετε και -προσοχή- μεριμνήστε για την έγκαιρη άφιξή σας μιας και οι θέσεις είναι περιορισμένες!


 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.