ΚΗΤΟΣ του Βαγγέλη Ρωμνιού

ΚΗΤΟΣ του Βαγγέλη Ρωμνιού

-Μαμά! Μαμά! Κοίτα έναν χοντρό!
-Ναι τρώγε χοντρέ! Τρώγε!
-Ρε όταν κατουράς τον βλέπεις;
-Κόψε τα τηγανιτά!
- Και τα λαδερά!
-Βασικά, κόψε μόνο τα γλυκά!
- Μην το κοιτάς αυτό, δε σου μπαίνει!

 

Το «Κήτος», ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού, συγγραφέα της μεγάλης επιτυχίας «Χαρτοπόλεμος», που τόσο πρόωρα έφυγε από τη ζωή το 2018, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία Ευάγγελου Βογιατζή, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού, στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, σε παραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού «Λυκόφως». Από τις 13 έως τις 28 Μαΐου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Το «Κήτος» αφηγείται με χιούμορ, ευαισθησία και ωμότητα, τη ζωή ενός παχύσαρκου ανθρώπου στο σύγχρονο δυτικό κόσμο. Ένα οδοιπορικό αδυνατίσματος που έρχεται να μας θυμίσει τις φορές που είπαμε, “...από Δευτέρα ξεκινάω δίαιτα.” 

Ένας άνδρας και απέναντι του, διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, χάπια, μηχανήματα, ινστιτούτα, προσφορές αδυνατίσματος, υποσχέσεις, διαφημίσεις και μοντέλα του ίνσταγκραμ. 

Κι όταν όλα αυτά μαζί καταφέρουν να μετακινήσουν τον δείκτη της ζυγαριάς του, η βελόνα κολλάει σε ένα συνονθύλευμα αναμνήσεων. Διότι υπάρχουν ζυγαριές που μετρούν τις γαστρονομικές μας κτηνωδίες, αλλά δεν υπάρχουν ζυγαριές μέτρησης του ψυχικού βάρους, που ολοένα θρέφει αυτό το «Κήτος» που κουβαλάμε μέσα μας.

«Είσαι πάντα εκεί κι ας μη σε βλέπει κανείς. Έχεις έρθει για μένα. Σε αισθάνομαι στο σβέρκο μου, στην πλάτη μου, στην κοιλιά μου, στα γόνατά μου. Με διαπερνάς ολόκληρο. Σιγά σιγά γίνομαι εσύ. Κι αυτό είναι το πιο τρομακτικό απ’ όλα.»

Η παχυσαρκία, ενώ σήμερα αποτελεί μια κοινώς αποδεκτή ασθένεια, μια καθόλα ορατή νόσος, εμείς εξακολουθούμε να μετατοπίζουμε το βάρος στον πάσχοντα, σα να ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος και οι συνειδητές επιλογές του. Αρνούμαστε να δούμε τον «ελέφαντα» -το κήτος- μέσα στο δωμάτιο και να μιλήσουμε γι’ αυτό.

Στον αντίποδα αυτού έρχεται η ίδια η παράσταση να λειτουργήσει ως ανατρεπτική και πρωτοπόρα μέθοδος αδυνατίσματος. Ας την ξεκινήσουμε μαζί, φυσικά… από Δευτέρα… 13 Μαΐου!

Λίγα λόγια για τον Βαγγέλη Ρωμνιό και το «Κήτος»

Ένας από τους πλέον πολυσυζητημένους και ανερχόμενους θεατρικούς δημιουργούς, συγγραφέας του «Χαρτοπόλεμου», ενός από τα σημαντικότερα νεοελληνικά έργα των τελευταίων χρόνων και ηθοποιός του Θέατρου Τέχνης, ο Βαγγέλης Ρωμνιός, χάνει τη ζωή του απότομα το 2018 σε ηλικία μόλις 36 ετών, χωρίς να μάθουμε ποτέ τον τελικό προορισμό που θα είχε το βέλος του αστείρευτου ταλέντου του. 

Το «Κήτος» αποτελεί έναν ανέκδοτο θησαυρό βιωμάτων, ένα θεατρικό έργο που ο Βαγγέλης Ρωμνιός δούλευε και ξαναδούλευε για χρόνια, με τον χαρακτηριστικό του αυτοσαρκασμό και την βαθιά πνευματική του οξυδέρκεια, το οποίο ωστόσο δεν πρόλαβε ποτέ να το δει, ούτε στη σκηνή, ούτε στο χαρτί. 

Το «Κήτος» δεν είναι ένα έργο για την παχυσαρκία. Είναι ένα έργο που με αφορμή την παχυσαρκία μάς καλεί να κοιτάξουμε βαθύτερα στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων και να αναζητήσουμε τί είναι αυτό που προκαλεί και διαιωνίζει το κοινωνικό στίγμα. Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να δείχνουν ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Βαγγέλης Ρωμνιός
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Ευάγγελος Βογιατζής
Στίχοι-Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός
Σκηνικό - Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Video Art: Xsquare Design Lab
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Sound Design: Αντωνία Βλάχου
Κατασκευή κοστουμιών: Χάρης Σουλιώτης
Συνεργάτις Σκηνοθέτις: Κατερίνα Αγγελίτσα
Δραματουργική επεξεργασία κειμένου: Σπύρος Μπέτσης
Φωτογραφίες: Φάνης Παυλόπουλος
Σχεδιασμός αφίσας: Δημήτρης Κάσδαγλης
Διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Οργάνωση παραγωγής: Ξένια Καλαντζή
Παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός «Λυκόφως» - Γ. Λυκιαρδόπουλος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.