Κινηματογράφος | Η προσφυγική μνήμη στην Αθήνα και στον Πειραιά

Κινηματογράφος | Η προσφυγική μνήμη στην Αθήνα και στον Πειραιά

Στο πλαίσιο του έργου προφορικής ιστορίας Archiv der Flucht  [Αρχείο Φυγής]

Μια φωτογραφική αναδρομή στο παρελθόν της προσφυγικής κληρονομιάς στην Αθήνα και στον Πειραιά. Θα προβληθούν φωτογραφίες, αρχείου και σύγχρονες, που θα επιχειρήσουν να καταδείξουν την αλλαγή του αστικού περιβάλλοντος στη διάρκεια του Μεσοπολέμου μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η χρονική και ιστορική τομή του 1922-23 αναδεικνύεται ως ορόσημο για την ευρύτερη μεταβολή του χαρακτήρα της Αθήνας ως πρωτεύουσας.

H εκδήλωση έχει επιμεληθεί και θα παρουσιαστεί από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και εργάζεται στην εφημερίδα «Καθημερινή» από το 1988 όταν ξεκίνησε ως πολιτιστικός συντάκτης. Έχει ειδικευθεί σε θέματα αστικού πολιτισμού και αρθρογραφεί για πολλές όψεις της πολιτιστικής ζωής. Έχει εκδώσει βιβλία που περιλαμβάνουν τους τίτλους «Το πρόσωπο της Αθήνας» (εκδ. Ποταμός, 2002), «Περπατώντας στην Αθήνα» (εκδ. Μεταίχμιο, 2018), «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» (εκδ. Μεταίχμιο, 2019), «Όπου και να ταξιδέψω. Περπατώντας σε 24 πόλεις» (εκδ. Μεταίχμιο, 2019). Το νέο βιβλίο του με τίτλο «Στο βάθος του αιώνα. Ένα αφήγημα για την Αθήνα» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η είσοδος στο Ινστιτούτο θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.