KinderDocs :: 4 βραβευμένα ντοκιμαντέρ στο Μουσείο Μπενάκη

KinderDocs :: 4 βραβευμένα ντοκιμαντέρ στο Μουσείο Μπενάκη

- Τρία βραβευμένα ντοκιμαντέρ (12:00 - 14:00) που μιλούν για την παιδική εργασία, τα όνειρα των παιδιών για το μέλλον και τη μετανάστευση, και μας ταξιδεύουν από τη Λέσβο στη Γεωργία και από εκεί στη Γκάνα.

- Ακόμη, το αμερικανικό ντοκιμαντέρ More Human than Human με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη (14:30 - 16:30).
To More Human than Human αποτέλεσε την πρεμιέρα των φετινών KinderDocs και αυτή είναι μία extra προβολή.

--

Ποιες είναι οι συνθήκες της ζωής της οκτάχρονης Μπαμούνου, που δουλεύει ως αχθοφόρος από 6 ετών; Και πώς φαντάζεται το μέλλον του ο Μπαντούρα, καθώς βόσκει και αρμέγει πρόβατα στο χωριό του στη Γεωργία; Έχει πιθανότητες να γίνει αστροναύτης στην Αμερική;
Ο Μπαντούρα και η Μπαμούνου θα μπορούσαν να είναι δύο από τα παιδιά πρόσφυγες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά. Τα παιδιά που δύο άλλα παιδιά, οι ήρωες της τρίτης ταινίας, με πιο εξασφαλισμένο μέλλον, μια και ζουν στην κεντρική Ευρώπη, πάνε για να γνωρίσουν από κοντά και να μάθουν από πρώτο χέρι τι ονειρεύονται για το μέλλον ενώ βρίσκονται σε έναν καταυλισμό στη Λέσβο.

Kayayo, the Living Shopping Baskets, Mari Riise, Νορβηγία, 2015, 32΄


Στη Γκάνα, 100.000 κορίτσια ηλικίας από 6 ετών δουλεύουν στις αγορές, παρέχοντας ως μεταφορικό μέσο τον ίδιο τους τον εαυτό. Ένα από αυτά είναι η οκτάχρονη Μπαμούνου. Το μόνο που ονειρεύεται είναι να δεχτούν οι γονείς της να σταματήσει τη δουλειά και να την αφήσουν να γυρίσει στο σπίτι.

Βραβεία (επιλογή): GREENWICH INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2018 • BEST DOCUMENTARY SHORT, OLYMPIA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUNG PEOPLE 2017

Hello Salaam, Kim Brand, Ολλανδία, 2017, 16΄


Οι μητέρες τους υπήρξαν εθελόντριες στην Ελλάδα. Στις διακοπές τους, ο Μέρλιν και ο Σιλ αποφασίζουν να πάνε στη Λέσβο, σε προσφυγικούς καταυλισμούς, για να γνωρίσουν παιδιά της ηλικίας τους και να δουν από πρώτο χέρι πώς ζουν και τα βγάζουν πέρα.

Βραβεία (επιλογή): IDFA 2017 OFFICIAL SECTION KIDS & DOCS

Apollo Javakheti, Bakar Cherkezishvili, Γεωργία, 2017, 16΄

Ο 12χρονος Μπαντούρα ζει ορφανός από πατέρα με τη μητέρα του σε ένα μικρό φτωχό χωριό στη Γεωργία. Δουλεύει ως βοσκός και βοηθός τυροκόμου και ονειρεύεται να πάει στην Αμερική κι από εκεί στο φεγγάρι.

Υποψήφια για το βραβείο ECFA (European Children’s Film Association) 2019.

Βραβεία (επιλογή): IDFA 2017 OFFICIAL SECTION KIDS & DOCS • TBILISI INTERNATIONAL STUDENT FILM FESTIVAL 2017, BEST DOCUMENTARY

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένο τον Γιώργο Μόσχο, πρώην Συνήγορο του Παιδιού, καθώς και δράση με τους Very Young Contemporary Art.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα και της The Home Project.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κυριακή 3/2 ώρα 14.30-16.30 (κατάλληλη για ενήλικες και παιδιά από Α’ γυμνασίου)

More Human than Human, Tommy Pallotta & Femke Wolting, USA,  79', 2018


Ποιές είναι οι προσδοκίες από την τεχνητή νοημοσύνη και οι συνέπειές της για τον σημερινό κόσμο;  Σε ποιους τομείς χρησιμοποιείται ήδη και πως αυτό επηρεάζει τη ζωή μας, τις δουλειές και τις σχέσεις μας;

Σε αυτή τη μεγάλου μήκους ταινία που ήταν στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ Hot Docs Film Fest 2018  στο Τορόντο, και που κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα οι σκηνοθέτες παρουσιάζουν όλες τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα και επιχειρούν να κατασκευάσουν ένα ρομπότ που θα πάρει τον ρόλο του σκηνοθέτη στην τελευταία σκηνή της ταινίας. Υπάρχει άραγε κίνδυνος το δημιούργημα του ανθρώπου, πολύ ικανότερο από τον ίδιο, διασυνδεδεμένο, αποκτώντας ίσως και αυτοσυνείδηση, να ξεπεράσει το ανθρώπινο είδος; Η ταινία προβάλλεται στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Ακολουθεί συζήτηση με προσκεκλημένους τους: Γιάννη Βλασόπουλο (Τενχητή Νοημοσύνη), Φοιβο Παπαχατζή (Generation Z), Μπάμπη Αγγελετόπουλο (Taisis  εφαρμογές του μέλλοντος) και Γιώργο Νικολιτάκη (100mentors)

Σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου.

---

Προπώληση: 
> Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι: T: 210 36 71 000 (Τετ & Παρ: 10.00-18.00, Πεμ & Σαβ: 10.00-24.00, Κυρ: 10.00-16.00 Δευ & Τρ: κλειστά)
> Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138 (Πεμ & Κυρ: 10.00-18.00, Παρ & Σαβ 10.00-22.00)

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.